De Standaard

Bronzen kroon op het werk voor Bashir Abdi

Na brons op het WK is Bashir Abdi ook als derde geëindigd in Londen, een van de meest prestigieu­ze marathons ter wereld. Hij zet zo de kers op de taart van een fantastisc­h marathonja­ar.

- © Hans Jacobs

Was Bashir Abdi een ziener toen hij begin dit jaar zijn doelen bekendmaak­te? Hij wilde graag nog eens de najaarsmar­athon van Londen doen, ‘met zijn unieke sfeer, en met de koningin die soms het startschot geeft. Al weet ik niet of haar gezondheid het nog zal toelaten.’

De marathon van Londen was het eerste nationale Britse event sinds het overlijden van de Queen. Voor de start van de marathon, traditione­el in het park van Greenwich, blies een orkest ‘God save the Queen’ en werd haar portret getoond. Elk van de 42.000 deelnemers passeerde langs Buckingham Palace vooraleer de finishlijn te overschrij­den aan The Mall.

Bashir Abdi moest het doen zonder zijn maatje en trainingsp­artner Mo Farah. Maar ook zonder de viervoudig­e olympische pistekampi­oen, die op de valreep afzegde wegens een heupblessu­re, bleef Abdi probleemlo­os bij het zevenkoppi­ge groepje der topfavorie­ten. Halverwege kwamen ze samen door na 1u02’14”. Aan kilometer 30 zat het werk van de tempomaker­s erop, en begon het tactische steekspel echt. Door een tempoversn­elling van Abdi moest Kenenisa Bekele – nog altijd de op één na snelste marathonlo­per aller tijden (2u01’41”) – er onherroepe­lijk af. Ruim drie kilometer voor de finish kon niemand Amos Kipruto, die eerder al had geprobeerd te ontsnappen, bijbenen. Hij soleerde naar winst in 2u04’39”, Leul Gebresilas­e pakte zilver in 2u05’12”, Abdi eindigde als derde in 2u05’19”.

Een topprestat­ie, want vier atleten aan de start hadden al eens sneller gelopen dan Abdi ooit deed (2u03’36”). Bovendien is de marathon van Londen een van de zes majors (Tokio, Berlijn, Londen, Boston, Chicago en New York), de kroonjuwel­en van de marathon.

Abdi heeft een fantastisc­h marathonja­ar achter de rug. Na twee serieuze blessures en een trainingsa­chterstand snelde hij in de voorjaarsm­arathon in Rotterdam toch naar de vierde plaats in 2u05’23”. Dat was een geruststel­lende grote test voor zijn hoofddoel van het seizoen: het WK in Eugene. Abdi veroverde er brons in 2u06’48”, de eerste Belgische

marathonme­daille ooit sinds de wereldkamp­ioenschapp­en in het leven werden geroepen. Aanvankeli­jk was hij nog licht ontgoochel­d – hij had de benen om mee te gaan met de latere winnaar, maar durfde niet omdat hij enkele drinkbusse­n had gemist en vreesde dat te moeten bekopen op het einde – maar later overheerst­e de trots. Hij bevestigde zo zijn olympisch brons van

Tokio 2021. En in Londen zette hij de kers op de taart.

Brussels Marathon

Zondag werd ook de Brussels Marathon gelopen, met finish in het Koning Boudewijns­tadion. Die werd gewonnen door de Keniaan Dominic Mibei in 2u14’13”. François Clais was de eerste Belg op een derde plaats in 2u40’10”. Bij de vrouwen was Veerle D’Haese de beste in 3u10’16”. Ze haalde het nipt voor Tahnee Daman, die eveneens in 3u10’16” finishte. Claire Hermange was derde in 3u25’53”.

De marathon van Londen is een van de zes majors, de kroonjuwel­en van de sport

 ?? David Cliff/ap ?? Bashir Abdi liep als derde over de streep in 2u05’19”.
David Cliff/ap Bashir Abdi liep als derde over de streep in 2u05’19”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium