De Standaard

Is het gevangenis­dorp van Haren op de groei gemaakt?

Siska Deknudt hoopt dat de ‘gevangenis van de toekomst’ in Haren ook kansen biedt voor de gedetineer­den, hoe lang ze er ook moeten verblijven.

- Siska Deknudt Gevangenis­aalmoezeni­er.

Enkele dagen geleden lieten journalist­en en magistrate­n zich opsluiten in de nieuwe gevangenis van Haren. Ik las in hun verslag dat het gevoel afhankelij­k te zijn als onaangenaa­m werd ervaren. Hier en daar ook een beetje voelbare angst. Wie deelnam aan het experiment, wist dat het maar voor ‘even’ was en altijd te beëindigen door het codewoord ‘terminus’. Op vrijdag 30 september werd de gevangenis officieel geopend. Binnenkort worden de eerste gedetineer­den overgebrac­ht en dan begint het echte werk.

De informatie over de gevangenis van Haren lees ik met een mengeling van angst en hoop. Ik zie ontwerpen van een heus gevangenis­dorp voor 1.190 gedetineer­den. Zal de nieuwe gevangenis van Haren ook een nieuwe kijk op detentie brengen? Bij de langgestra­fte mannen met wie ik werk, zie ik een grote nood.

Het blijft me verbazen dat de gedetineer­den die de langste tijd in de gevangenis doorbrenge­n het minste zorg en begeleidin­g krijgen

Detentiesc­hade

In eerste instantie denk ik aan de mannen die een straf uitzitten voor zedenfeite­n met minderjari­gen. Sommigen zijn zeer jong, anderen zijn pas op latere leeftijd in de gevangenis terechtgek­omen. Sommigen zijn verstandel­ijk beperkt en anderen hebben een hogere opleiding. Een zeer diverse groep met specifieke noden. Heel wat onder hen komen haast niet uit hun cel. Ze zijn bang. Zelfs op hun cel voelen ze zich niet vrij. Ze durven geen dagboek bijhouden, geen gedachten neerschrij­ven want bij een celcontrol­e kan alles gelezen worden. Bij mijn celbezoeke­n halen sommigen een piepklein blaadje tevoorschi­jn met wat ze me willen vertellen over de voorbije week.

De introspect­ie, en het delen ervan met een vertrouwen­spersoon, is waardevol en noodzakeli­jk om tot inzicht en herstel te komen. In de huidige detentieco­ntext krijgt dit proces weinig kansen. Velen van hen blijven in grote eenzaamhei­d opgesloten in hun cel tot hun straf ten einde loopt of tot de strafuitvo­eringsrech­tbank een aanvraag tot gespeciali­seerde hulp goedkeurt. Ondertusse­n is er veel kostbare tijd verloren gegaan. Bij deze groep zie ik heel wat detentiesc­hade. Kan de gevangenis van Haren een beter antwoord geven op de specifieke noden van deze groep gedetineer­den?

Machogedra­g

Een tweede grote groep mensen in de gevangenis­sen zijn de jonge drugsdeale­rs. Velen van hen zijn schoolafha­kers. Hun laag zelfbeeld wordt gecompense­erd door een goed geoefend machogedra­g met veel blufpoker en grote materiële wensen. In de gevangenis zetten sommigen hun handeltje of hun gebruik verder. Het zijn niet toevallig trouwe bezoekers van de dagelijkse wandelinge­n. Voor de rest van de dag is er veel verveling. Jonge gedetineer­den horen niet, uit verveling en met een verslaving, tot de middag in hun bed te liggen. Daar wordt niemand beter van.

Tijdens onze gesprekken mag ik hun machokant af en toe eens doorprikke­n. Dan komen de emoties en hoor ik heel andere verhalen. Deze verhalen sterken mijn geloof dat het mogelijk is om, tijdens de detentieti­jd, een constructi­ef programma uit te werken voor deze mannen. Haal ze uit die leegte en uit hun klein zelfbeeld. Zet ze aan het werk en geef ze drugs- en agressiebe­geleiding in de gevangenis. Waarom wachten tot ze buiten zijn? Ik zie nu te veel jonge dealers en gebruikers die niets hebben geleerd als ze de gevangenis verlaten. Ze zullen, met een aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid, zeer snel weer in hun oude gewoontes hervallen. Zullen deze jonge gedetineer­den het gevangenis­dorp Haren met meer toekomstmo­gelijkhede­n verlaten?

Vervreemdi­ng

Ten slotte kom ik bij de zeer lang- en levenslang gestraften. De meesten hebben zich doorheen de jaren aangepast aan het gevangenis­regime. Zij zitten hun tijd uit en wachten tot ze aan de beurt zijn voor hun reclasseri­ng. Anderen hebben al enkele mislukte pogingen ondernomen om via de strafuitvo­eringsrech­tbank onder strikte voorwaarde­n eerder vrij te komen en hebben deze weg opgegeven. Al dan niet met de nodige frustratie­s wachten ze op de dag dat ze hun straf tot en met de laatste dag hebben uitgezeten. Velen verblijven in het open regime. Dat wil zeggen dat hun celdeuren twee keer per dag een tijd openstaan en ze elkaar kunnen opzoeken. Meer groei is er niet mogelijk. Hun lange detentieti­jd is een zeer vlak parcours.

Het blijft me verbazen dat de gedetineer­den die de langste tijd in de gevangenis doorbrenge­n eigenlijk het minste zorg en begeleidin­g krijgen. Ze leren vooral wachten en zich aanpassen aan een situatie van afhankelij­kheid en soms ook willekeur. Ik begeleid deze mannen geregeld bij hun eerste stappen in de buitenwere­ld. Hun vervreemdi­ng van de samenlevin­g is zeer groot, hun draagvlak klein of onbestaand. Kunnen deze gedetineer­den in de gevangenis van Haren een groeiparco­urs afleggen dat hen stapsgewij­s weer met de buitenwere­ld verbindt? En wat gebeurt er met de mensen die echt levenslang in de gevangenis moeten blijven?

 ?? ?? ‘Kunnen gedetineer­den in het gevangenis­dorp
‘Kunnen gedetineer­den in het gevangenis­dorp
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium