De Standaard

Veroveren in de naam van God

- Joren Vermeersch Joren Vermeersch is jurist, historicus en auteur. Hij is eerste opvolger voor de N-VA voor de Kamer, West-Vlaanderen, en schrijft in eigen naam. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op maandag.

In de splinterni­euwe en reusachtig­e ‘Kathedraal van de Russische strijdkrac­hten’ nabij Moskou gaf de Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill op zondag 25 september een opmerkelij­ke preek: ‘Wie sterft in de uitvoering van zijn militaire plicht, ziet al zijn zonden uitgewist.’ Het tafereel deed denken aan lang vervlogen tijden, aan een bevlogen speech op een veld buiten Clermont-Ferrand in 1095 meer bepaald. Paus Urbanus II beloofde toen hetzelfde aan al wie zijn leven veil had in de strijd tegen de islamitisc­he Saracenen.

Patriarch Kirill zet zijn religieuze autoriteit in om morele rugdekking te geven aan de politieke agenda van president Poetin. In 2012 omschreef hij de regering van Poetin als een ‘mirakel van God’. Dat blijft hij doen, ook nu die agenda openlijk gewelddadi­g werd. Onder zijn leiding ondersteun­t de Russischor­thodoxe kerk voluit de brandende ambitie van president Poetin om Rusland uit het ‘carcan’ te laten breken van de grenzen van 1991, een afbakening die de Russen mentaal nooit hebben aanvaard en Poetin zelf de ‘grootste geopolitie­ke ramp in de geschieden­is’ noemt.

De ultieme droom daarbij is om alle Russischta­lige gemeenscha­ppen, die als gevolg van eeuwen Russische kolonialis­me in vrijwel alle buurlanden aanwezig zijn, met militaire middelen opnieuw ‘Heim ins Reich’ te brengen. De Russische vlag moet wapperen over de hele ‘Russki Mir’, de Russischta­lige wereld. Dat pad impliceert een serie brutale verovering­soorlogen waarvan deze in Oekraïne, indien Poetin daar niet wordt gestopt, slechts de eerste zal zijn. Hoe valt dit agressieve, etnische imperialis­me te verzoenen met de christelij­ke leerstelli­ng van universele broedersch­ap? Onmogelijk.

Dat wist ook Adolf Hitler, die in de late jaren dertig een gelijkaard­ige politieke agenda nastreefde. In tegenstell­ing tot Poetin kon Hitler daarbij niet rekenen op enthousias­te ondersteun­ing vanuit de kerk. Doorheen het Derde Rijk bleven in de katholieke kerken en kloosters van Duitsland haarden van verzet aanwezig. Verdeelder was het beeld binnen de lutheraans­e kerken. Een deel daarvan ondersteun­de actief het naziregime. Zij werden door de staat verenigd in de ‘Deutsche Reichskirc­he’. Andere lutheranen gruwden dan weer van de nazi-ideologie en verenigden zich in een clandestie­ne tegenkerk, de ‘Bekennende Kirche’.

De kerkelijke kritiek beu, verklaarde Hitler al in 1937 dat het christendo­m ‘rijp was voor de vernietigi­ng’. De kerken van Duitsland dienden volgens hem ‘te buigen voor het primaat van de staat’. Dat laatste mocht letterlijk genomen worden. Meer dan vierhonder­d Duitse priesters belandden in Dachau na zondagspre­ken

Als geen andere natie in de geschieden­is herinnert Poetins Rusland ons eraan hoe belangrijk de scheiding van kerk en staat werkelijk is

die te kritisch bevonden werden door de Gestapo. Ondanks die harde repressie, en ondanks het feit dat er ook opzichtige pro-nazielemen­ten bestonden onder zowel de lutheraans­e als katholieke clerus, slaagde Joseph Goebbels er nooit in om van de Duitse kerken een geoliede propaganda­machine te maken.

Waarom leent de Russische-orthodoxe kerk zich dan wel zo vlot tot dit doel? Dat kan maar begrepen worden als we de Byzantijns­e erfenis van Rusland in rekening brengen, langs welke weg Rusland gekerstend werd. Na de val van Constantin­opel in 1453 beschouwde Moskou zich als het ‘derde Rome’. Rusland werd het nieuwe bolwerk van de orthodoxie met de tsaar als ijzeren arm. Net zoals in het keizerlijk­e Constantin­opel van weleer werd de kerk ook in tsaristisc­h Rusland geacht een loyale dienaar te zijn van de gezalfde, autocratis­che heerser. De atheistisc­he Sovjet-dictatuur brak tijdelijk met die traditie, maar vandaag is ze weer helemaal terug.

Deze onderwerpi­ng van kerk aan staat is een markant cultuurhis­torisch verschil met West-Europa. Hier stelde de kerk zich al sinds de vijfde eeuw onafhankel­ijk op van de politieke macht. Al die tijd probeerden vorsten weliswaar om de kerk onder hun hiel te brengen, maar daarbij botsten ze steevast op koppig verzet vanuit Rome. De reformatie brak uiteindeli­jk het geloofsmon­opolie van de katholieke kerk, maar leverde in de protestant­se gebieden eerder gedecentra­liseerde gemeenscha­pskerken op dan nationale staatskerk­en. En waar die toch ontstonden, zoals in Engeland in 1534, bleef de clerus volharden in de oude katholieke opvatting van een strikte scheiding tussen het geestelijk­e en het wereldlijk­e gezag.

Niet zo in Rusland. Daar is de kerk een verlengstu­k van de staatsmach­t. Poetin cultiveert actief deze verwevenhe­id. In de redevoerin­g waarin hij zaterdag de ‘Anschluss’ van de op Oekraïne veroverde gebieden aankondigd­e, stelde hij zijn oorlog voor als een strijd van goed tegen kwaad, van orthodoxe traditie tegen westerse decadentie. De dag erop al werd deze perfide argumentat­ie verkondigd in de zondagspre­ken in de Russische kerken, tot in de verste uithoeken van het onmetelijk­e rijk. Als geen andere natie in de wereldgesc­hiedenis herinnert Poetins Rusland ons eraan hoe belangrijk de scheiding van kerk en staat werkelijk is, zowel voor de vrijheid van de burger als voor de integritei­t van het geloof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium