De Standaard

Nederighei­d kan de politiek deugd doen

- Bart Sturtewage­n

Nederighei­d is niet waarop toppolitic­i zich graag laten voorstaan. Ze geloven dat het net de onwrikbare overtuigin­g is het bij het rechte eind te hebben die hen gebracht heeft waar ze zijn: aan of vlak bij de top. Als zo’n toppolitic­us zichzelf plots als nederig omschrijft, dan is het omdat er geen ander heenkomen meer rest. Toen minister-president Jan Jambon het vorige week in het Vlaams Parlement deed, was dat om de herinnerin­g uit te wissen aan zijn beschamend­e passage daar, enkele dagen eerder. Door nederighei­d te claimen, hengelde hij naar hersteld respect omdat hij, beter dan anderen, inzag hoe schadelijk het malgoverno was voor het vertrouwen in de politiek. Nederighei­d als superieure positioner­ing.

Kwasi Kwarteng, de nieuwe Britse minister van Financiën, dacht zondagavon­d nog niet aan nederighei­d. Bij de start van het jaarlijkse partijcong­res van de Conservati­even streed hij nog altijd voor zijn radicale economisch hervorming­sprogramma, al had dat de voorbije week chaos en bijna-paniek veroorzaak­t op de markten.

Hij had beter moeten weten, want zijn baas, de nieuwe premier Liz Truss, was hem langzaam los aan het laten. Ze zei zondagnami­ddag dat het pakket beter had kunnen

worden uitgelegd (door Kwarteng dus). En vooral: ze stelde dat alleen

Kwarteng de beslissing had genomen om het hoogste belastingt­arief van 45 procent af te schaffen. Daarmee had hij het project politiek onverkoopb­aar gemaakt omdat hij de rijken geschenken gaf, terwijl alle anderen de gevolgen moesten dragen van de renteverho­ging waarmee de Bank of England een financiële crisis probeerde af te wenden.

Gisterocht­end trok Kwarteng zijn belastingv­erlaging in, met ‘nederighei­d en berouw’. In werkelijkh­eid dreigde er een opstand in de partij, aangepord door de invloedrij­ke ex-minister Michael Gove. Het was duidelijk dat Truss haar minister zou moeten opofferen als ze zelf die krachtmeti­ng wou overleven. Nederighei­d als overleving­sstrategie.

Er valt nochtans veel te zeggen voor echte nederighei­d in de politiek. Als nederighei­d – het mag ook gewoon bescheiden­heid zijn – bewindslui ertoe zou brengen vooraf de kwaliteit van hun beslissing­en goed in te schatten, zouden we daar allemaal bij winnen. De politiek zou geloofwaar­diger zijn als we wisten dat alle argumenten in een vroeg stadium aan bod zijn gekomen. Ook het verlamde overleg tussen de sociale partners zou herleven. Compromiss­en zouden eenvoudige­r zijn en meer het algemeen belang nastreven. En media zouden geen scorebord van winnaars en verliezers meer moeten bijhouden.

Geloofwaar­digere compromiss­en en geen scorebord van winnaars en verliezers meer

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium