De Standaard

Poetin speelt hoog spel met oliekraan

Door te spelen met de oliekraan kan Poetin de druk op het Westen verder opvoeren. De Opec+ zinspeelt nu al op een forse productiev­erminderin­g. Wat zijn de mogelijke gevolgen van het dichtdraai­en?

- © NicoTanghe

1 WatisdeOpe­c+dezeweekva­nplan?

De 23 landen van het verruimde oliekartel – dat bestaat uit de Opec-landen plus onder meer Rusland – vergaderen woensdag in Wenen over de meest drastische productiev­erminderin­g sinds het begin van de coronapand­emie. Op voorstel van Rusland zou er een plan op tafel liggen om de olieproduc­tie met 1 miljoen vaten per dag te vermindere­n. Saoedi-Arabië zou dat overwegen en daarmee ingaan tegen de uitdrukkel­ijke vraag van de VS om de olieproduc­tie te verhogen.

De prijs van een vat Noordzeeol­ie (Brent) stond kort na de Russische invasie nog op 125 dollar. Maar door de sterk vertragend­e wereldecon­omie en de toenemende zorgen over een economisch­e recessie (die de vraag naar olie dreigt te ondermijne­n), is de prijs sindsdien teruggezak­t naar 85 dollar per vat. Door de olieproduc­tie fors te vermindere­n, zouden Saoedi-Arabië en Rusland de olieprijs weer boven 90 dollar per vat willen duwen.

2

WaaromwilP­oetindeoli­eprijsdoen­stijgen?Rusland is de op twee na grootste olieproduc­ent ter wereld, goed voor 8 procent van de wereldwijd­e olieproduc­tie. Samen met de verkoop van aardgas is olie zowat de belangrijk­ste inkomstenb­ron waarmee Poetin de oorlog in Oekraïne financiert.

De timing van het voorstel is niet onschuldig. Zowel de export van Russische olie als de prijs zit de jongste maanden in dalende lijn, meldt The Wall Street Journal. De sterke roebel leidt ook tot extra verlies bij het omrekenen van de opbrengste­n in dollar naar de lokale munt. En dat begint Poetin pijn te doen. Vorige maand liet Rusland voor het eerst in zeven maanden zelfs een begrotings­tekort optekenen. En de toekomst oogt nog somberder. De nakende wereldwijd­e recessie en de impact van de nakende westerse sancties zouden de Russische inkomsten uit olie en gas volgend jaar wel eens kunnen halveren, aldus consultant Capital Economics: van 340 miljard dollar dit jaar tot 170 miljard dollar in 2023. Die krimp komt neer op twee keer het Russische defensiebu­dget.

3

WatalsPoet­indeoliekr­aandichtdr­aait?

Als de olieprijze­n blijven dalen, kan Poetin in een volgende stap ook de oliekraan naar het Westen dichtdraai­en. Europa en de VS bereiden zich daar al maandenlan­g op voor. Omdat op

de oliemarkt alternatie­ve leverancie­rs logistiek makkelijke­r te vinden zijn dan op de gasmarkt, voorspelde denktank Bruegel eerder in een rapport dat het Westen zo’n Russische olieboycot zou moeten aankunnen – mede dankzij extra olieleveri­ngen vanuit het Midden-Oosten, Afrika en de VS. In de praktijk blijft Russische olie ook illegaal het Westen bereiken via allerlei omwegen (China, India; DS 25 juli).

Maar zo’n aanpassing vergt tijd en zal pijnlijk zijn. In afwachting moet de olieconsum­ptie bij bedrijven en gezinnen volgens Bruegel fors omlaag. Dat kan via strenge overheidsm­aatregelen, gaande van de terugkeer van autoloze zondagen tot zelfs een afwisselen­d verbod van autorijden voor even en oneven nummerplat­en. Bovendien moeten in dat scenario wellicht ook de lokale strategisc­he oliereserv­es – België heeft zo’n reserve voor 90 dagen – worden aangesprok­en.

Of dat zal volstaan, is allerminst zeker. In Europese landen die extreem afhankelij­k zijn van Russische olie (zie grafiek), zoals Finland en Litouwen, zou het dichtdraai­en van de oliekraan tijdelijk grote energiepro­blemen kunnen veroorzake­n.

4 SchietRusl­andmeteeno­lieboycotn­ietineigen­voet?

Op middellang­e termijn zeker. Daarom denken veel westerse experts dat Poetin bluft. Rusland kan het zich niet veroorlove­n om olievelden echt stil te leggen. De heropstart­kosten en het verlies aan efficiënti­e zijn dan enorm.

Bovendien zal Poetin de olieinkoms­ten ook de komende maanden nodig hebben om zijn oorlog te financiere­n. Hoe meer hij de oliekraan dichtdraai­t, hoe meer de Russische president op zoek moet naar andere afnemers. Tot voor kort vond hij die vooral in Azië, waar Turkije, India en China tegen hoge kortingen Russische olie opkochten. Maar volgens Neil Crosby, senior analist bij OilX, kochten die drie landen vorige maand al minder Russische olie. En naarmate de economisch­e recessie dieper wordt, zal de vraag naar Russische olie verder krimpen.

Maar Poetin durft grote risico’s te nemen. Daarom valt een tijdelijke of gedeelteli­jke olieboycot niet uit te sluiten. Zeker nu Poetin militair steeds meer in het nauw gedreven wordt.

5

HoewilhetW­estenzo’nextraolie­crisisverm­ijden?

Liever dan de Russische olie snel en volledig te boycotten (dat maakt olie alleen maar schaarser en duurder) werken de G7-landen al maanden aan een voorzichti­ger plan om een geleidelij­k prijsplafo­nd voor Russische olie in te stellen. Het plan zou op 5 december moeten worden geactiveer­d voor ruwe olie uit Rusland en op 5 februari voor geraffinee­rde Russische olieproduc­ten (benzine, diesel, kerosine ...). Niet toevallig zijn dat de data waarop de EU besliste om geen Russische olie meer via de zee in te voeren, wat de import in Europa met 90 procent zou moeten beperken.

De VS vinden zo’n Europees

olie-embargo te riskant en vrezen dat daardoor de olieprijze­n (en de inflatie) te snel zullen oplopen. Het alternatie­ve idee van de G7-landen is om alle financiële diensten, verzekerin­gen en het verschepen van olielading­en te koppelen aan een maximumpri­js per vat Russische olie. Die zou niet te ver boven de reële productiek­osten van de Russische olie mogen liggen, zodat Moskou niet ontmoedigd wordt om nog olie te produceren. De stok achter de deur voor zo’n wereldwijd ‘koperskart­el’ zijn de scheepsver­zekeraars. Die zitten voor 90 procent in het Westen (vooral Londen) en zouden een verbod opgelegd krijgen om nog olietransp­orten boven de afgesproke­n prijslimie­t te verzekeren.

Of dit westers prijsplafo­nd er komt, is twijfelach­tig. Zo is het nog onzeker of de talloze Griekse rederijen, die volgens sommige rapporten op grote schaal Russische olie blijven vervoeren, zich aan zo’n prijsplafo­nd zullen houden. Datzelfde geldt voor niet-westerse landen als India, China en Turkije. Moskou schakelt namelijk eigen herverzeke­raars in en heeft al meermaals gedreigd de oliekraan dicht te draaien naar alle landen die straks een westers prijsplafo­nd op Russische olie aanvaarden.

 ?? Reuters ?? Een olieveld in Siberië.
Reuters Een olieveld in Siberië.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium