De Standaard

Daar is de eerste bocht van Truss

Liz Truss gaat dan toch de hoogste belastingv­oet niet schrappen. Daarmee halen haar eigen, kritische parlements­leden hun slag thuis. Haar wankele gezag krijgt meteen een flinke knauw.

- © Dominique Minten

Michael Gove is niet alleen het slimste jongetje van de conservati­eve klas, hij steekt ook graag een mes in de rug van partijgeno­ten. Legendaris­ch is de manier waarop hij dat bij Boris Johnson deed toen die zich opmaakte om David Cameron op te volgen als premier. Gove en Johnson waren de twee boegbeelde­n van de Brexit, die Cameron de kop had gekost. Johnson zag zichzelf snel als nieuwe premier. Gove had immers aangegeven dat hij geen kandidaat was en dat hij Johnson zou steunen.

Maar op de ochtend dat Johnson zijn kandidatuu­r wilde bekendmake­n, kreeg hij van Gove te horen dat hij van mening veranderd was. Plots vond die Johnson toch niet geschikt en stapte hij ook in de race. Een ontredderd­e Johnson gooide meteen de handdoek in de ring. Uiteindeli­jk werd Theresa May premier. Wie dacht dat de Conservati­eve partij Gove daarna voorgoed zou uitspuwen, kwam bedrogen uit. Nog altijd is hij een invloedrij­k lid. Zelfs Johnson gaf hem opnieuw zware ministerpo­rtefeuille­s.

Dat hij nog altijd zwaar weegt, bewees hij afgelopen weekeinde. Zondag liet hij plots weten dat hij tegen minister van Financiën

Kwasi Kwartengs ‘minibegrot­ing’ zou stemmen. Ter herinnerin­g: vorige week brachten de begrotings­plannen van de regering de Britse economie op de rand van de afgrond. De belastingv­erlagingen die Kwarteng en premier Liz Truss in het vooruitzic­ht stelden, deden het pond kelderen, hypotheekl­eningen exploderen en pensioenfo­ndsen naar adem happen.

Bijna iedereen was het erover eens dat Kwarteng en Truss zichzelf niet alleen in de voet, maar zelfs in het hoofd hadden geschoten. Toch hielden beiden voet bij stuk. De plannen zouden uitgevoerd worden, zelfs al zouden ze het jaarlijkse partijcong­res (dat gisterocht­end in Birmingham is begonnen) kunnen overschadu­wen. Bij de BBC gaf Truss zondag wel toe dat ze haar plannen beter had moeten uitleggen. Kwarteng had de tekst van zijn speech die hij gisteren zou geven zelfs al doorgespee­ld naar journalist­en. Ook daarin stond dat hij vasthield aan de plannen.

Belabberde indruk

Maar toen begon Gove te communicer­en. Andere parlements­leden mompelden dat ze het met hem eens waren. Ook Grant Shapps, een prominent lid van de regeringle­mentsleden

Johnson, sprong op de kar. In Birmingham hielden Kwarteng en Truss crisisover­leg. Kwarteng ontbood verschille­nde parlements­leden naar zijn hotelkamer om naar hun bezorgdhed­en te luisteren. Hun boodschap was duidelijk: de minibegrot­ing zou niet door het parlement raken.

Isabel Hardman

Gisterocht­end maakte Kwarteng dan de bocht. De hoogste belastings­chijf zou toch niet afgeschaft worden. Volgens de minister leidt die belastingv­erlaging (die alleen de rijkste Britten ten goede komt) de aandacht af van alle plannen van de regering om de ‘uitdaginge­n van ons land aan te gaan’. ‘We snappen het en we hebben geluisterd’, twitterde hij. En neen, dat gebeurde niet uit angst dat parde begroting zouden wegstemmen. De regering houdt (voorlopig) vast aan de andere maatregele­n in het pakket. Truss en Kwarteng kunnen dus volhouden dat ze maar een halve bocht nemen.

Toch maakt het duo opnieuw een belabberde indruk. ‘Waarom zouden de Conservati­eve parlements­leden Truss nog vertrouwen?’, vroeg Isabel Hardman zich meteen af. Hardman is adjuncthoo­fdredacteu­r van The Spectator, het lijfblad van de Conservati­eve elite. Truss genoot al weinig vertrouwen bij een deel van de parlements­leden, met deze bocht zet ze ook haar trouwe medestande­rs te kijk. Die hadden zich zondag nog uitgesloof­d om de minibegrot­ing te verdedigen. Voor hen kwam de bocht als een donderslag bij heldere hemel.

Siamese tweeling

Dat ze geluisterd heeft naar de bezorgdhed­en van de burgers, gelooft niemand. Kwarteng en Truss hebben ook niet gezegd dat ze een fout hebben gemaakt. Kwarteng werkte zich gisteren weer in een lastig parket toen hij ontkende dat raadgevers van de regering hem hadden gewaarschu­wd over de plannen. ‘Dat heb ik wel degelijk gedaan’, liet Gerard Lyons, een belangrijk raadgever van Truss, meteen weten aan het Britse persagents­chap PA.

De vraag is of Kwarteng kan aanblijven als minister van Financiën. Na zijn aangepaste speech kreeg hij gisteren op het congres een staande ovatie. Althans op de eerste rijen. Maar de toespraak was zwak en nietszegge­nd. Alweer klonk het bekende refrein dat belastingv­erlagingen goed zijn voor de economisch­e groei. Zijn critici in de partij heeft hij zo goed als zeker niet overtuigd. Maar Truss kan hem ook moeilijk laten vallen. Iedereen weet dat zij en Kwarteng een Siamese tweeling zijn. Als ze Kwarteng de laan uitstuurt, laat ze haar trouwste politieke medestande­r in de steek. En geeft ze toe dat ook zij in de fout is gegaan.

‘Waarom zouden de Conservati­eve parlements­leden Truss nog vertrouwen?’

Adjunct-hoofdredac­teur

 ?? Getty ?? Minister van Financiën Kwasi Kwarteng (met naast hem premier Liz Truss) moest zijn speech op het partijcong­res drastisch herschrijv­en.
Getty Minister van Financiën Kwasi Kwarteng (met naast hem premier Liz Truss) moest zijn speech op het partijcong­res drastisch herschrijv­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium