De Standaard

Energiecri­sis drukt vraag naar woonkredie­t

Door de stijgende rente en de energiecri­sis worden er minder hypotheken aangevraag­d. ‘De cijfers liegen niet. Er zijn minder leners – en dus kopers – op de woningmark­t.’

- © Ruben Mooijman

Het aantal aanvragen voor een hypothecai­r krediet lag in juli op het laagste peil in zeven jaar. Tenminste, als we de lockdown-maanden in het voorjaar van 2020 niet meetellen. Al het hele jaar is de vraag naar woonkredie­ten aan het afnemen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het totale aantal over de eerste zeven maanden lag 18 procent lager dan in het voorgaande jaar.

Door de stijgende rente en de oplopende energiepri­jzen staat de vastgoedma­rkt aan de vooravond van een belangrijk­e ommekeer, zegt John Romain van adviesverl­ener Immotheker Finnotheke­r. ‘De woningmark­t is aan het veranderen van een verkopers- naar een kopersmark­t.’ Daarmee bedoelt hij dat niet langer de verkopers de prijs en de voorwaarde­n bepalen, maar de kopers.

Rente verdubbeld

De belangrijk­ste oorzaak van de ommekeer is de stijgende rente. In een jaar tijd is de hypotheekr­ente ruwweg verdubbeld: een lening op 25 jaar met vaste rente voor 80 procent van de woningwaar­de kost nu meer dan 3,1 procent. Een jaar geleden was dat 1,6 procent. De vuistregel zegt dat per procentpun­t extra rente, de leencapaci­teit met 10 procent afneemt. ‘De afgelopen jaren werd de meerwaarde van vastgoed opgestuwd door de dalende rente. Dat is nu voorbij’, stelt Romain vast.

Maar ook de energiecri­sis zal haar stempel drukken op de vastgoedma­rkt, zegt hij. De strengere regelgevin­g rond woningen met een slechte of matige energiesco­re, zal de waarde van deze woningen aantasten. In Vlaanderen is het vanaf volgend jaar verplicht om binnen de vijf jaar na aankoop de EPC-score minstens naar D te brengen. Bovendien worden woningen met een slechte score ook minder aantrekkel­ijk als opbrengste­igendom, omdat de huur ervan sinds afgelopen weekend niet of slechts gedeelteli­jk geïndexeer­d mag worden. Die beslissing van de Vlaamse overheid zal de waarde van energieslu­rpende huurwoning­en doen dalen.

Romain: ‘Particulie­re investeerd­ers rekenden er lange tijd op dat hun vastgoed meer waard zou worden, maar dat is niet langer het geval. De markt van huurwoning­en zal profession­aliseren. Dat blijkt ook uit het recente initiatief van Belfius, Gimv en Tinc, die via hun gezamenlij­ke vastgoedbe­drijf

John Romain

Aantal aanvragen hypothecai­re leningen in België

Evolutie (in procent) t.o.v. 12 maanden eerder

Yally honderden huurwoning­en willen opkopen.’

Romain voorspelt een tweedeling van de vastgoedma­rkt: energie-efficiënte woningen zullen hun waarde behouden, maar de prijs van woningen die niet toekomstbe­stendig zijn, zal dalen. ‘De energiever­slindende woningen met een slecht EPC-label aan de onderkant van de woonmarkt, die gekocht worden door de lagere middenklas­se, jongeren en singles, zullen wel moeten zakken. Anders zijn ze voor deze doelgroep onbetaalba­ar. En dus

onverkoopb­aar voor de eigenaars.’

Renovatiek­rediet

Volgens Romain kost een renovatie om een woning energie-efficiënte­r te maken, al snel 50.000 euro of meer. Wie zo’n woning van de hand wil doen, zal de prijs navenant moeten laten zakken, voorspelt hij. Ook al omdat de hoge rente én de oplopende energiekos­ten de financiële ruimte voor een aankoop beperken.

De Vlaamse overheid stelt wel een renteloos renovatiek­rediet ter beschikkin­g, maar de voor waarden daarvoor zijn strikt.

Bovendien, zegt Romain, als er nog veel extra geleend moet worden voor renovaties, zijn banken terughoude­nder met het verstrekke­n van krediet voor de aankoop. Ze zullen een kleiner deel van het aankoopbed­rag willen financiere­n, of een hogere rente vragen. ‘Banken willen het risico niet lopen dat woningen met een slechte energiesco­re minder waard worden bij een door de overheid opgelegde transitie naar een duurzamere economie’, stelt Romain. ‘Ze willen deze woningen dan ook zo weinig mogelijk in hun kredietpor­tefeuille hebben’.

‘De afgelopen jaren werd de meerwaarde van vastgoed opgestuwd door de dalende rente. Dat is nu voorbij’

Immotheker Finnotheke­r

 ?? Hh ?? Een slechte energiesco­re dwingt eigenaars voortaan tot renovatie.
Hh Een slechte energiesco­re dwingt eigenaars voortaan tot renovatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium