De Standaard

CD&V verlaat de Wetstraat

- Wim Winckelman­s

PARTIJEN CD&V heeft haar gebouw aan de Wetstraat 89 verkocht en huurt vanaf volgend jaar een kantoor in Tour&Taxis.

In de Wet89, zoals het partijhoof­dkwartier heet, beleefde CD&V de afgelopen 25 jaar hoogteen dieptepunt­en. Ze belandde onder voorzitter Stefaan De Clerck in de oppositie, gesymbolis­eerd door een donkere nieuwjaars­receptie in de onderligge­nde garage. De wederopsta­nding volgde onder Yves Leterme, Wouter Beke friste het gebouw op.

Zes jaar geleden daverde de Wet89 toen moslimterr­oristen in het vlakbij gelegen metrostati­on Maalbeek een bom lieten ontploffen. Sommige slachtoffe­rs werden toen nog in het gebouw opgevangen.

Maar nu neemt CD&V afscheid van de plek. De partij heeft het gebouw verkocht aan de vastgoedgr­oep Cofinimmo voor 7 miljoen euro, schrijft De Tijd. De partij verhuist volgend voorjaar naar een kantoor op de Tour&Taxis-site, waar ze open kantoorrui­mte zal huren. De verkoop zat er al even aan te komen, met de komst van partijvoor­zitter Sammy Mahdi is hij in een versnellin­g terechtgek­omen.

Het oude, ‘afgeleefde’ gebouw paste niet in het beleid van de nieuwe voorzitter, klinkt het in de partij. Mahdi zag zich gehinderd door de verouderde constructi­e, waarin de samenwerki­ng en de dynamiek waar hij naar op zoek was, veel moeilijker waren.

Gecentrali­seerd

De Wet89 is een gebouw met kleine kantoorrui­mtes en verschille­nde verdieping­en, verbonden door een krappe lift, die de uitwisseli­ng van ideeën niet aanmoedigt.

Mahdi wil van zijn partij net een gecentrali­seerd, gestroomli­jnd geheel maken, waarin de studiedien­sten samenwerke­n met de fractiemed­ewerkers, en ook de communicat­iemedewerk­ers van de verschille­nde niveaus samen zitten – een operatie die lijkt op wat Conner Rousseau bij Vooruit heeft gedaan. In die structuur deelt een beperkt aantal mensen de lakens uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium