De Standaard

Tot de helft afstandson­derwijs? Liever niet, zeggen ouders

De onderwijsk­oepels willen tot de helft van de lesuren in het secundair digitaal kunnen aanbieden. Ouders en vakbonden steigeren.

- © Klaas Maenhout

Kan een middelbare school haar leerlingen 50 procent van de tijd afstandson­derwijs aanbieden? En mag een vak, pakweg Frans, uitsluiten­d digitaal aangeboden worden? Vandaag starten de onderhande­lingen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over het decreet dat afstandson­derwijs uit de grijze zone moet halen. Leraars of directeurs die de afgelopen jaren de stap wilden zetten om bijvoorbee­ld hun leerlingen de woensdagvo­ormiddag thuis te laten werken, voelden of tegenkanti­ng van hun bestuur of vreesden aanvechtin­gen van schoolresu­ltaten.

De gesprekken beloven niet gemakkelij­k te worden. Een recent standpunt van de Vlaamse onderwijsr­aad, die het onderwijsv­eld verenigt, toont hoe verspreid de meningen zijn. In het advies zijn twee standpunte­n opgenomen. Dat is vrij uitzonderl­ijk en alleen verplicht als de partners het opmerkelij­k oneens zijn. Zo zitten het GO! en de GO!-ouders elk in een ander kamp.

‘Geen verplichti­ng’

De voornaamst­e inzet is de bovengrens van het aantal uren die leerlingen van thuis les mogen volgen. Aan de ene kant staan de fans van een ruim kader, dat scholen toelaat tot 50 procent afstandson­derwijs in te richten. Het zijn de onderwijsv­erstrekker­s – zoals het GO! of het katholiek onderwijs – die hiervoor pleiten. ‘Scholen zijn het best geplaatst om in te schatten voor welke leerlingen en in welke mate interactie­f afstandson­derwijs ingezet kan worden’, klinkt het. Met een bovengrens van 50 procent biedt het decreet scholen ‘de nodige ruimte’ – zonder enige verplichti­ng dat te doen of maximaal te benutten.

‘Afstandson­derwijs is waardevol, maar zeker in de eerste graad is 50 procent veel te ruim’, benadrukt Timothy Van Raemdonck van

GO!-ouders. ‘Wij pleiten voor een gestage toename – zodat ouders en leerlingen kunnen groeien. Vergeet niet dat digitaal onderwijs druk zet op gezinnen.’

GO!-ouders behoort, samen met de vakbonden en het Netwerk tegen Armoede, tot het andere kamp. Dat leerlingen van alle graden en onderwijsv­ormen (aso, tso, bso, kso) in aanmerking komen, gaat hun te ver. ‘Dat roept grote bezorgdhed­en op, in het bijzonder voor de jongsten en voor kwetsbare leerlingen’, aldus het advies. Een oplossing voor hen is om afstandson­derwijs te beperken, bijvoorbee­ld tot 10 procent voor de tweede en 20 procent voor de derde graad.

‘Vergeet niet dat digitaal onderwijs druk zet op gezinnen’

Timothy Van Raemdonck

GO!-ouders

Ook over de vakken moeten afspraken gemaakt worden, vindt vakbond ACOD. ‘We vrezen misbruik. Denk aan het vak Frans dat volledig digitaal gegeven zou worden. Elk vak moet een fysieke component hebben, en elke leerkracht moet vrij zijn om al dan niet voor afstandsle­ssen te kiezen’, zegt Nancy Libert.

Opmerkelij­k: hoewel over de inhoud nog niet eens is onderhande­ld, is het decreet al ingegaan op 1 september van dit schooljaar. Absurd? De leden van standpunt A vinden dat ‘te begrijpen’. ‘Sommige scholen zijn afstandson­derwijs blijven verkennen. Het zou een gemiste kans zijn als zij dat nu on hold zouden moeten zetten’, klinkt het. Afspraken moeten sowieso in het schoolregl­ement opgenomen zijn. De andere groep noemt de start ‘te vroeg’.

 ?? Stijn Rademaker ?? Digitaal afstandson­derwijs zet druk op gezinnen.
Stijn Rademaker Digitaal afstandson­derwijs zet druk op gezinnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium