De Standaard

Iraanse terrorist Assadi mag uitgelever­d worden

- Chris Verhaeghe Pieter Huyberecht­s

JUSTITIE De veroordeel­de Iraanse ‘diplomaat’ Assadollah Assadi mag volgens de Brusselse rechtbank uitgelever­d worden.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg verbiedt ons land niet om de veroordeel­de Iraniër Assadollah Assadi uit te leveren aan de Iraanse autoriteit­en. Een aantal partijen, waaronder Ingrid Betancourt en de Nationale raad voor het Verzet in Iran, hadden de mogelijke uitleverin­g van Assadi aan de Iraanse autoriteit­en aangevocht­en in een kortgeding­procedure. Het hof van beroep gaf hen gelijk en legde ons land een tijdelijk verbod op, dat gold totdat de rechtbank van eerste aanleg in Brussel een uitspraak op tegenspraa­k deed.

‘De rechter heeft de vraag van de eisers nu ongegrond verklaard’, zegt meester Chloë Georgiev, die de belangen behartigt van de in Iran opgesloten Belgische ngo-medewerker Olivier

Vandecaste­ele. In theorie kan Vandecaste­ele nu worden geruild met Assadi, in het kader van de zogenoemde Iran-deal, het protocol dat België en Iran hebben afgesloten over de overdracht van veroordeel­de gevangenen. De deal is omstreden en leidde politiek tot beroering, ook internatio­naal. Olivier Vandecaste­ele zit al meer dan tweehonder­d dagen in een Iraanse cel.

Vorig jaar werd Assadi in Antwerpen tot 20 jaar cel veroordeel­d voor zijn rol bij een verijdelde aanslag op een bijeenkoms­t van de Iraanse oppositie in Parijs.

De eisers kunnen nu nog beroep aantekenen, maar die procedure is niet opschorten­d. Of Assadi snel uitgelever­d wordt, is nog onduidelij­k. Het blijft afwachten of er nieuwe protestmar­sen tegen zijn uitleverin­g zullen komen. Ook de hoogst onrustige situatie in Iran zelf speelt ongetwijfe­ld mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium