De Standaard

Sleutelt de regering aan de loonsverho­ging? Deze scenario’s liggen op tafel

- Simon Andries en Christof Vanschoubr­oek

SPILINDEX De Belgische bedrijven beven voor de stevige loonsverho­ging die ze verplicht moeten doorvoeren. Ook de Nationale Bank trok al aan de alarmbel. Maar is de regering van plan om in te grijpen? Deze scenario’s liggen op tafel.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, drong zaterdag in een interview met De Standaard aan op een politiek debat over de aanpassing van de loonindex. De automatisc­he loonindexe­ring in België maakt dat de lonen in ons land omhooggaan wanneer de prijzen boven een bepaald niveau stijgen. Maar de hoge inflatie veroorzaak­t nu zulke hoge loonkosten dat bedrijven in moeilijkhe­den komen. ‘Bij een economisch­e schok en een belangrijk­e verarming van onze maatschapp­ij, moeten we daarom durven te discussiër­en over mogelijke aanpassing­en van die voorwaarde­n’, zei Wunsch.

Zaterdagoc­htend kwam de federale regeringst­op samen om de federale begrotings­gesprekken op gang te trekken. En daar kwam de loonindexe­ring onmiddelli­jk aan bod. Het ging nog om eerste aftastende gesprekken en het is nog onduidelij­k welke beslissing­en de regering-De Croo straks neemt. Dit zijn alvast de mogelijke scenario’s.

Scenario 1: een nieuwe indexspron­g (waterkans)

De socialiste­n en groenen in de regering huiveren al bij de gedachte aan een nieuwe indexspron­g. In 2014 besliste de centrumrec­htse regering-Michel nog om de indexering van lonen eenmalig over te slaan. Dat heet een indexspron­g. Werknemers grepen toen naast een automatisc­he loonsverho­ging van 2 procent. De vakbonden spreken daar vandaag nog altijd schande van.

Volgens de groenen spelen de liberalen vandaag opnieuw met het idee van een indexspron­g, maar dat stuit op een ‘no pasarán’ in deze Vivaldi-regering. Premier Alexander De Croo (Open VLD) verzekerde een paar maanden geleden nog in de Kamer dat een indexspron­g niet aan de orde is. En ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stipte vorige week in De Standaard aan dat zijn partij de index zelf ‘niet ter discussie stelt’.

De Vlaamse werkgevers­organisati­e Voka opperde wel al om een veel kleinere indexspron­g te maken van 3 procent (stel dat de inflatie in januari 15 procent bedraagt, worden de lonen dan maar met 12 procent verhoogd), gecompense­erd met een nettopremi­e van 500 euro. De ondernemer­skoepel legde ook een sociaal gecorrigee­rde indexspron­g op tafel, waarbij de lagere lonen gespaard zouden blijven. Maar de vakbonden ketsten die ideeën meteen af.

Scenario 2: alleen netto indexeren (kleine kans)

MR-voorzitter Bouchez is voorstande­r van een voorstel dat het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) op tafel legde: een netto-loonindexe­ring in plaats van bruto. Dat betekent dat de loonsverho­ging netto op de rekening komt van de werknemer, terwijl werknemers noch bedrijven daar belasting of sociale bijdragen op moeten betalen. ‘Door de index volledig netto te betalen, krijgen werknemers meer koopkracht en voor bedrijven is dat een besparing van een miljard euro per indexering’, benadrukte Bouchez vorige week.

Daar horen enkele stevige bedenkinge­n bij. Hoe de regering een procentuel­e bruto-indexering precies kan omzetten naar een nettobedra­g, is heel onduidelij­k en volgens de socialiste­n misschien zelfs praktisch onhaalbaar. In die oefening schuilt ook het gevaar dat de hoogste lonen het meest profiteren. Een procentuel­e indexering speelt hoe dan ook al in het voor

deel van de hogere lonen. Door ze belastingv­rij te maken, wordt de scheeftrek­king nog groter. Dan dreigt een omgekeerde herverdeli­ng van welvaart, van arm naar rijk.

Bovendien betekent zo’n nettoopera­tie ook een stevig inkomstenv­erlies voor de Belgische staat en de sociale zekerheid. Vooral socialiste­n gaan daarvan op de achterste poten staan.

Scenario 3: werkgevers­bijdrage op indexering afschaffen (goede kans)

De federale regering zou het zichzelf ook gemakkelij­ker kunnen maken door de werkgevers­bijdragen eenmalig af te schaffen. Tijdens de coronacris­is werden al verminderi­ngen toegekend aan bedrijven. Net als bij de nettoindex­ering betekent dat een stevig inkomstenv­erlies voor de Belgisch staat, die juist naar extra geld op zoek is.

Scenario 4: werkgevers­bijdrage op indexering uitstellen (grote kans)

Intussen circuleert ook het scenario om de werkgevers­bijdragen uit te stellen in de tijd. Op die manier krijgen bedrijven even ademruimte om dan later te kijken hoe ze de bijdragen alsnog kunnen overmaken aan de staat. Onder meer vicepremie­r Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) is voorstande­r van dit scenario. Dat lijkt het meest realistisc­he scenario, waar alle Vivaldipar­tijen mee zouden kunnen leven.

Scenario 5: niets doen (ook altijd een optie)

Zoals voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ooit aan De Standaard zei: ‘Niets doen is ook altijd een optie.’ De Franstalig­e socialiste­n, nog altijd de grootste partij binnen de Vivaldi-regering, staan heel afwachtend in het indexering­sdebat. Hun opvatting is dat ‘het einde zoek is als je begint te rommelen aan de index’.

Ook bij de Franstalig­e groenen werd het interview van Wunsch koel onthaald. ‘Het is duidelijk dat we de sterke inflatie in rekening moeten nemen en dat de situatie niet gemakkelij­k is voor de Belgische bedrijven’, klinkt het daar. ‘Maar we moeten hen vooral helpen om nog energie-efficiënte­r te worden. Dat zal zowel onze competitiv­iteit als ons klimaat redden.’ Voor de andere Vivaldi-partijen ligt niets doen dan weer gevoeliger.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium