De Standaard

Miljarden van energie- en oliesector redden de begroting niet

Vivaldi moet nog altijd op zoek naar drie tot vier miljard euro, ondanks de geschatte opbrengst van de overwinstb­ijdrage van de energiesec­tor.

- © Christof Vanschoubr­oek

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft dit weekend haar langverwac­hte plan om de overwinste­n af te romen op tafel gelegd. In twee jaar tijd wil ze 4,7 miljard euro afromen van de energieen elektricit­eitssector.

Wat houdt het voorstel concreet in? De minister stelt voor om in de elektricit­eitssector alle marktinkom­sten boven de 130 euro per megawattuu­r

volledig af te romen. Daarnaast wil ze de oliesector een solidarite­itsbijdrag­e van 1,5 cent per liter opleggen. Die zou gelden voor de raffinageb­edrijven en geregistre­erde oliemaatsc­happijen, niet voor de leverancie­rs of pomphouder­s. Dat is een bijdrage die de sector niet mag doorrekene­n in de tarieven. Die twee maatregele­n zouden samen dit en volgend jaar 4,7 miljard euro in het laatje kunnen brengen.

Hoe zeker zijn we dat de overwinstb­ijdrage 4,7 miljard euro zal opleveren?

Veel hangt af van waar de grens gelegd wordt waarboven de winst wordt afgeroomd. Sommige partijen zien die liever op 180 euro per megawattuu­r liggen.

Ook zal de opbrengst afhangen van de elektricit­eitsprijze­n op dat moment. Als die zakken, is er minder om af te romen, maar is de noodzaak om af te romen en de burgers te helpen ook kleiner. Het kabinetVan der Straeten heeft rekening gehouden met de prognoses van 2023, maar die zijn erg volatiel.

De opbrengst mag alleen gebruikt worden om ondernemin­gen en gezinnen te helpen met hun hoge energiefac­tuur

De MR is alvast sceptisch over de opbrengst van de maatregel. Op de andere kabinetten luidt het dat het verwachte cijfer niet onrealisti­sch is, maar dat alles nog nader bekeken moet worden. Het plan werd maandag uitgebreid besproken door de Creg en een werkgroep met specialist­en van de diverse kabinetten.

Is deze overwinstb­ijdrage juridisch sluitend?

De Europese regelgevin­g van vrijdag legt de juridische basis, maar de Belgische overheid gaat verder dan Europa. België wil meer afromen en voor een langere periode. De Europese Commissie laat dat toe. Dergelijke maatregele­n botsten altijd op weerstand. Als ze niet in overleg met de sector genomen worden, trekt er meestal wel een betrokken partij naar de rechter. De oliesector zou nu al moeilijk doen, valt te horen in regeringsk­ringen.

Met Engie/Electrabel zijn de onderhande­lingen over de verlenging van de kernreacto­ren Doel 4 en Tihange 3 nog volop bezig. Die onderhande­lingen en de discussie over een overwinstb­ijdrage staan los van elkaar, verzekert het kabinet-Van der Straeten. Maar in de praktijk zal de top van Engie alle argumenten gebruiken om in beide dossiers een gunstig resultaat te bekomen.

Is de begroting voor volgend jaar dan nu al in kannen en kruiken? Helemaal niet. De overwinstb­ijdrage zal slechts een tijdelijke en eenmalige opkikker zijn voor de begroting van dit en volgend jaar. Nadien valt die weg. Europa heeft bovendien bepaald dat het geld van die bijdrage alleen gebruikt mag worden om gezinnen en ondernemin­gen te helpen met hun hoge energiefac­tuur. Zo circuleert het denkspoor om de maatregel van vorige maand – waarbij elk gezin bijna 400 euro korting krijgt op de energiefac­tuur – te herhalen begin volgend jaar. De maatregel kan ook gebruikt worden om de btw-verlaging op gas en elektricit­eit te financiere­n. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) beklemtoon­de gisteren op Radio 1 dat die btw-verlaging definitief wordt en op termijn deels gecompense­erd wordt met hogere accijnzen, zodra de prijzen opnieuw op een normaal niveau komen. Die accijnzen kunnen worden gekoppeld aan het verbruik en kunnen sociaal gecorrigee­rd worden.

Die 4,7 miljard – of wat het uiteindeli­jke bedrag wordt – is dus een gesloten enveloppe, die exclusief gebruikt mag worden voor energiemaa­tregelen. Het goede nieuws is dat het geld voor dergelijke maatregele­n niet geleend moet

worden en dus niet de overheidss­chuld doet oplopen, maar uit die overwinstb­ijdrage kan worden gehaald.

Structuree­l verandert dat extra geld amper iets aan de belabberde toestand van de Belgische begroting. De regering-De Croo gaat nog altijd op zoek naar 2,3 miljard euro voor de komende twee jaar.

In het regeerakko­ord staat het engagement om de begroting jaarlijks structuree­l met minstens 0,2 procent van het bbp te verbeteren. De grote lijnen daarvan werden in 2020 vastgelegd, zoals een besparing van 150 miljoen euro op het tijdskredi­et en/of de thematisch­e verloven (zoals ouderschap­sverlof). Dat moet nu concreet gemaakt worden. Daarboveno­p wil premier De Croo voor dit en volgend jaar nog 1,7 miljard euro extra vinden om het structurel­e tekort in 2024 terug te dringen tot iets meer dan 3 procent.

 ?? Belga ?? Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil in twee jaar 4,7 miljard euro overwinst afromen van de energiesec­tor.
Belga Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil in twee jaar 4,7 miljard euro overwinst afromen van de energiesec­tor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium