De Standaard

Drie op de vier treinen rijden morgen niet

-

STAKING Door een staking zal morgen maar een kwart van de treinen rijden in België, zo meldt spoorwegma­atschappij NMBS. In de provincies Namen en Luxemburg zal het spoorwegne­t zelfs gesloten zijn.

Het personeel van de NMBS staakt vanaf vanavond om tien uur. De spoorwegma­atschappij heeft op basis van het aantal personeels­leden dat niet deelneemt aan de staking een alternatie­ve dienstrege­ling uitgewerkt. Reizigers zullen de details vanaf vandaag kunnen raadplegen op de website.

Internatio­naal verkeer

De situatie op de sporen zal niet overal in het land dezelfde zijn. Van de IC-treinen tussen de grote steden zullen er twee op de vijf rijden, zegt de spoorwegma­atschappij. Bij de L-treinen en de S-treinen is dat een op de vier. De piekuurtre­inen vallen vrijwel allemaal weg.

In Namen en Luxemburg zijn er niet voldoende werkwillig­en in de seinhuizen van spoorinfra­structuurb­eheerder Infrabel. Daar zullen geen treinen rijden. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen, waarschuwt de NMBS.

Ook op het internatio­nale treinverke­er zal de staking een impact hebben, maar in beperkte mate. Voor de meeste internatio­nale treinverbi­ndingen verwacht de NMBS een normale dienstverl­ening. Eurostar, dat naar Londen rijdt, verwacht geen hinder. Er sneuvelen wel enkele ICE-treinen van en naar Duitsland.

De vakbonden staken om druk uit te oefenen op de federale regering. Die moet beslissen over de begroting voor het spoor voor de komende jaren. De bonden eisen onder meer voldoende middelen voor aanwerving­en en goede werkomstan­digheden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium