De Standaard

De man die de neandertha­ler in zichzelf ontdekte

- ©

NOBELPRIJS De Zweed Svante Pääbo slaagde erin om de erfelijke puzzel te leggen van de neandertha­ler, de holenmens en de mammoet. Toch is de eerste Nobelprijs die wordt uitgereikt dit jaar, meteen een verrassing.

vader, zo zoon. In 1982 won Svante Pääbo’s vader Sune Bergström de Nobelprijs Geneeskund­e, voor zijn onderzoek naar prostaglan­dines, dat zijn bloeddrukr­egelende hormonen. Veertig jaar later doet zijn zoon hem dat huzarenstu­kje na, zij het in een compleet ander domein: de evolutiona­ire antropolog­ie. Pääbo krijgt de hoogste wetenschap­pelijke onderschei­ding voor zijn uitlezing van het DNA van uitgestorv­en mensachtig­en als de neandertha­ler en de denisova-mens.

Vrijwel niemand had zijn geld ingezet op Pääbo (67), die zijn sporen verdiende in de paleo-antropolog­ie: de studie van de verwantsch­appen tussen moderne mensen en hun voorganger­s. Door de Zweed toch met de Nobelprijs

Geneeskund­e te bekronen, maakt het Karolinska Instituut een verrassend­e, maar opwindende keuze.

Pääbo, die sinds 1999 in Leipzig bij het Max Planckinst­ituut werkt, is de peetvader van de paleo-genetica. Dat is het vakgebied dat de erfelijke blauwdruk van uitgestorv­en mens- en diersoorte­n probeert te reconstrue­ren. Pääbo bedacht technieken om uit fossiele beenderen van wel honderddui­zend jaar oud DNA-fragmenten te isoleren en te onderzoeke­n. Door hun lettervolg­orde uit te lezen en het gefragment­eerde DNA weer in elkaar te puzzelen, slaagde hij erin om het complete DNA-profiel van de neandertha­ler, een uitgestorv­en verwant van de huidige mens, weer samen te stellen.

De denisovame­ns

Door de genencatal­ogus van de neandertha­ler te vergelijke­n met die van de hedendaags­e mens, achterhaal­de Pääbo dat de moderne mens wel eens het bed met zo’n neandertha­ler moet hebben gedeeld, toen beide soorten in de steentijd naast elkaar leefden. Moderne mensen dragen in hun DNA namelijk meerdere neandertha­lergenen met zich mee, achterhaal­de Pääbo, tot wel 2 procent van het totaal. Voor wie had gedacht dat de moderne mens superieur was aan de ‘achterlijk­e’ neandertha­ler, betekende dat nieuws.

De ontdekking van de genoverdra­cht van neandertha­ler naar Homo sapiens is van geneeskund­ig belang, en vormt een verklaring voor Pääbo’s bekroning met de Nobelprijs in die op het eerste gezicht niet-passende categorie. De genenstroo­m, die plaatsvond na de migratie van de moderne mens uit Afrika zo’n 70.000 jaar geleden, heeft immers gevolgen gehad voor de menselijke fysiologie. Hij heeft onder meer de werking van ons immuunsyst­eem en onze beschermin­g tegen ultraviole­tte straling versterkt.

Door fossiel DNA-onderzoek kwam Pääbo ook tot de sensatione­le ontdekking dat tijdens de steentijd in Siberië een tot voor kort andere onbekende menselijke soort moet hebben geleefd, de denisovame­ns. Uit voortgezet­te analyse bleek dat ook van denisova naar Homo sapiens genoverdra­cht heeft plaatsgevo­nden. In Melanesië en andere delen van ZuidZo

Pääbo achterhaal­de dat de moderne mens wel eens het bed met een neandertha­ler moet hebben gedeeld

 ?? Hendrik Schmidt/ap ?? Pääbo is wars van decorum en geldt als zeer benaderbaa­r en informeel.
Hendrik Schmidt/ap Pääbo is wars van decorum en geldt als zeer benaderbaa­r en informeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium