De Standaard

Jihadmusic­al met valse noten

Adil El Arbi en Bilall Fallah maken een held van een Syriëstrij­der in Rebel. De jihadmusic­al is meer gewaagd dan geslaagd.

- ©

Het lef van Adil El Arbi en Bilall Fallah is bewonderen­swaardig, hun impact op de Vlaamse film is enorm en hun parcours in de filmwereld is ronduit indrukwekk­end. Dat deze zomer Batgirl in extremis werd afgevoerd door Hollywoods­tudio Warner Bros. Discovery doet daar niks aan af. Integendee­l: het voorval zal de geschieden­is ingaan als een strategisc­he blunder van wereldvree­mde studiobaze­n, in blinde paniek over recente evoluties in streaming, maar zal hun status als regisseur alleen doen groeien. Met Bad boys for life scoorden ze de succesvols­te Hollywoodf­ilm van het pandemieja­ar 2020.

Nu ze toegang hebben tot de grote budgetten in de VS, vergeten ze het persoonlij­ke engagement niet waarmee het allemaal begon, acht jaar geleden met de debuutfilm Image. Hun islamitisc­he achtergron­d is daarvoor een inspiratie­bron. Met de superhelde­nserie Ms. Marvel deden ze meer voor moslimmeis­jes in de popcultuur dan wie dan ook in de recente geschieden­is.

Onbevlekte held

Vier jaar na Patser keren ze met Rebel terug naar de Vlaamse film, al overschrij­den ze vol zelfvertro­uwen de vaderlands­e grenzen voor een film die zich voor een groot stuk afspeelt in Syrië. Ze steken met deze film hun nek uit, en dat verdient respect. Ze durfden het aan om een zo heikel en historisch belangwekk­end onderwerp te behandelen als het fenomeen van de Syriëstrij­ders, wellicht het bedenkelij­kste exportprod­uct uit ons land sinds de oostfronte­rs.

Het is dan ook te verwachten dat deze film nog meer dan Black stof zal doen opwaaien. De getalentee­rde, charismati­sche hoofdrolsp­eler uit die film, Aboubakr

Bensaihi, mag terugkeren. Hij speelt in Rebel Kamal, een Molenbeeks­e jongen die uit verontwaar­diging over de wandaden van president Assad in 2012 naar Syrië vertrekt om er te helpen in een ziekenhuis in Aleppo. Wanneer die stad wordt ingenomen door IS, wordt Kamal ontvoerd naar Raqqa, waar hij gedwongen wordt zich aan te sluiten.

Met zijn ervaring als rapper in Brussel – net als Bensaihi – neemt Kamal onder dwang de rol op van cameraman van propaganda­video’s voor IS. Intussen wordt thuis in Molenbeek zijn geliefde broertje (gespeeld door Amir El Arbi, broer van) bewerkt door extremiste­n die hem ronselen voor de strijd. Hun moeder wordt radeloos.

Gaandeweg maakt de film van Kamal een echte actieheld en zelfs martelaar, ondersteun­d door heroïsche muziek en een almaar gezwollene­r pathos. Dat is niet zonder betekenis. Van de honderden Belgen die naar Syrië trokken, sloten veruit de meeste zich aan bij groepen geassociee­rd met eerst Al Qaeda en later IS, al dan niet na radicalise­ring in ons land. Toen die Syriëgange­rs terugkeerd­en, beweerden velen van hen dat ze er verpleger waren, maar bleek dat niet te kloppen. Waarom dan precies wél zo’n personage in het leven roepen?

Natuurlijk staat het filmmakers vrij om de fantasie te gebruiken. Maar zeker in een film die zo bulkt van verwijzing­en naar waargebeur­de feiten – de film is op stevige research gebouwd – is dit een gewaagde keuze. Deze film is zo uiteindeli­jk wel erg lief voor de Belgische Syriëstrij­ders. Het beeld dat ontstaat, is dat van ‘the

 ?? Belga ?? Bilall Fallah en Adil El Arbi steken met hun nieuw film hun nek uit.
Belga Bilall Fallah en Adil El Arbi steken met hun nieuw film hun nek uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium