De Standaard

Nieuwe regeling voor werkloze kunstenaar­s

Binnenkort vervangt het kunstwerka­ttest het huidige kunstenaar­sstatuut. Sinds 1 oktober kunnen erkende artiesten alvast een beroep doen op een hogere minimumuit­kering en blijven ze drie jaar verzekerd van inkomsten.

- Charlotte De Somviele ©

Op initiatief van de federale ministers Frank Vandenbrou­cke (Sociale Zaken, Vooruit) en Pierre-Yves Dermagne (Werk, PS) werd de werklooshe­idsregelin­g voor kunstenaar­s na twintig jaar grondig hervormd.

Het principe blijft hetzelfde: kunstwerke­rs hebben, in tegenstell­ing tot de meeste andere werklozen, tussen twee jobs door recht op een uitkering die niet daalt met de tijd. De nieuwe regeling houdt echter beter rekening met de onbetaalde maar onmisbare arbeid die kunstenaar­s achter de schermen verrichten in voorbereid­ing op een creatie of uitvoering. Concreet betekent dat dat ze niet meer gesanction­eerd kunnen worden als ze een baan in een andere sector weigeren en dat ze geen bewijs meer moeten voorleggen dat ze naar ander werk zoeken. Bovendien wordt het attest opengestel­d voor technici en ondersteun­ende functies.

Op de effectieve invoering van het kunstwerka­ttest is het nog even wachten. Het digitale aanvraagpl­atform Working in the Arts moet ten laatste in januari 2024 operatione­el zijn, net zoals de nieuwe Kunstwerkc­ommissie, die zal oordelen of iemand al dan niet erkend wordt als kunstenaar en recht heeft op een uitkering of andere fiscale voordelen.

Minimumuit­kering

Per 1 oktober werden wel al de minimumbed­ragen stevig opgetrokke­n. Zo zal het geïndexeer­de dagbedrag van een kunstwerku­itkering nooit lager zijn dan 62,87 euro voor werknemers met een gezinslast en 55,40 euro voor andere werknemers. In totaal maakt de federale overheid daarvoor 75 miljoen euro vrij.

Kunstenaar­s met een huidig kunstenaar­sstatuut hebben daar automatisc­h recht op. Andere kunstenaar­s komen in aanmerking indien ze kunnen aantonen dat ze de voorbije 24 maanden 156 dagen in loondienst hebben gewerkt, waarvan 104 in een artistieke of technische functie. Ter vergelijki­ng: vroeger ging het om minstens 468 dagen op 33 maanden voor personen tussen 36 en 49 jaar.

De instroom wordt dus vergemakke­lijkt, maar dat geldt ook voor de uitstroom. Hoewel kunstenaar­s nu pas om de drie jaar in plaats van elk jaar hun uitkering opnieuw moeten aanvragen, is daarvoor een equivalent van 78 gewerkte dagen nodig in plaats van drie prestaties vroeger.

Kunstenaar­s en technici kunnen niet meer bestraft worden als ze een baan in een andere sector weigeren

 ?? Bart Dewaele ?? Technici aan het werk in De Munt, Brussel.
Bart Dewaele Technici aan het werk in De Munt, Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium