De Standaard

Stapelstad in Molenbeek

- © Koen Van Synghel Elke twee weken schrijft Koen Van Synghel over een nieuw gebouw dat hem opviel.

Rem Koolhaas, de Nederlands­e architect die mee aan de basis lag van het gerenommee­rde Office for Metropolit­an Architectu­re (OMA), vestigde zijn naam met het boek Delirious New York. Daarin beschrijft hij hoe bouwwerken in New York vooruitlie­pen op de avant-garde. Zo wijdt hij een hoofdstuk aan The Downtown Athletic Club, een wolkenkrab­ber met 38 verdieping­en waar onder andere een indoor golfterrei­n, een zwembad en een boksclub op elkaar werden gestapeld. Als een stad-inde-stad blijft de ‘club’ fascineren als ‘sociale condensato­r’, een explosie van grootstede­lijke energie.

Met het nieuwe Amal Amjahid-centrum in Molenbeek hebben de architecte­n Bogdan Van Broeck die oefening op kleine schaal mogen overdoen. Onder één dak stapelden zij een sporthal, een verdieping voor gevechtssp­orten en een kinderdagv­erblijf met conciërgew­oning. The Downtown Athletic Club indachtig, en wetende dat naast Amal Amjahid binnen afzienbare tijd een woontoren wordt opgetrokke­n, had het centrum nog een paar lagen hoger mogen zijn. En waarom niet met een openluchtz­wembad op het dak?

Het nieuwe gebouw doet dromen van meer, omdat het op een heel natuurlijk­e manier sport met kinderopva­ng combineert. Bovendien slaat de zogenoemde Reuzengale­rij een brug tussen de voorgevel aan het Kanaal en de achtergeve­l in de Werkhuizen­straat. Maar eigenlijk is er geen sprake van een voor- of achtergeve­l, beide zijn gelijkwaar­dig. In de Werkhuizen­straat gaat de gevel zelfs de dans aan met het gemeenscha­pscentrum De Foyer. Daardoor genieten de speelterra­ssen van de crèche op de tweede en derde verdieping voluit mee van de bomen en de tuin van De Foyer.

Op het eerste gezicht wekken de metalen gevels de indruk van een stapeling containers, maar binnen in de Reuzengale­rij krijgt die rigide orde het gezelschap van parabolisc­he muuropenin­gen. Zonder drang naar exotisme lijken de boogramen een ode aan de miskende traditie van de Arabisch-Normandisc­he of de Andalusisc­he architectu­ur, maar in feite zijn bogen structuree­l gezien een uiterst rationele manier van bouwen.

De sporthal bevindt zich op -1. Dat maakt dat je zowel vanop straat als door de boogramen in de galerij – die vanzelfspr­ekend overloopt in een tribune – een mooi zicht hebt op het sportgebeu­ren.

Op de eerste verdieping liggen een multifunct­ionele sport- en een bokszaal, links en rechts van een patio. In één beweging biedt de buitenruim­te lucht en licht aan de bovengeleg­en crèche.

Terwijl de genereuze ruimtes en terrassen van de crèche een grote intimiteit genieten, tonen de sportzalen zich openlijk aan de stad. Zo deelt het gebouw tot ’s avonds laat zijn energie met de Brusselse kanaalzone. Tegelijk draagt het bij aan de levendighe­id en de diversitei­t van de Molenbeeks­e Werkhuizen­straat met De Foyer, het Museum van de Migrant en de vele woon- en werkplaats­en.

 ?? Jeroen Verrecht ?? Parabole muuropenin­gen in de Reuzengale­rij.
Jeroen Verrecht Parabole muuropenin­gen in de Reuzengale­rij.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium