De Standaard

Littekens van bomen, landschapp­en en mensen

De foto-expo Regards de femmes in Fondation A plaatst vrouwelijk­e fotografen voor het voetlicht. Het levert reflecties op over wat verdwijnt en wat schrijnt, over engagement en over de mannelijke blik op het vrouwelijk­e lichaam.

- © Regards de femmes Fondation A, Brussel © Veerle Vanden Bosch

In de Brusselse Fondation A kunt u de expo Regards de femmes zien: werk van 19 fotografes uit de collectie van Astrid Ullens de Schooten Whettnall, geselectee­rd door curatrice Béatrice Andrieux. Er hangt werk van grote namen als Lisette Model, Helen Levitt en Diane Arbus, maar evengoed van jonge hedendaags­e fotografen. De expo is bedoeld om de tiende verjaardag luister bij te zetten van Fondation A, de stichting die Ullens de Schooten Whettnall oprichtte om haar collectie met het grote publiek te delen. De keuze voor vrouwelijk­e fotografen lag voor de hand, zegt ze in de catalogus. De eerste twee tentoonste­llingen waren gewijd aan de Amerikaans­e portretfot­ografe Judith Joy Ross. Een decennium later wilde ze teruggrijp­en naar het idee dat aan die expo’s ten grondslag lag: het doorbreken van het monopolie van de mannelijke blik in de fotografie.

De titel geeft verkeerdel­ijk de indruk dat de expo op zoek gaat naar wat de blik van vrouwelijk­e fotografen onderschei­dt van de ‘male gaze’, die de fotografie zo lang heeft gedomineer­d. Dat lijkt niet het opzet. Wat deze fotografen gemeen hebben, is hun engagement en betrokkenh­eid.

De Peruaanse Tarrah Krajnak becommenta­rieert de naaktfotog­rafie van beroemde fotografen als Edward Weston

Wazig

De expo opent met Diane Arbus (19231971): een indrukwekk­end portret van een Puerto Ricaanse vrouw met een sjaal in zwarte voile kijkt je frontaal aan, er zijn foto’s van circusarti­esten en gemaskerde vrouwen, en een onthutsend portret van Mae West toen de filmster 72 was. Arbus brengt nietsontzi­end het verval in beeld, en tegelijk de glamour die West uitstraalt: intiem, rauw en teder tegelijk. De portretten van Judith Joy Ross hebben een heel andere uitstralin­g. Ross legt zich al jaren onder mee toe op het portretter­en van activisten die demonstrer­en tegen oorlog en racisme. Wat haar portretten typeert, is de diepe verbondenh­eid tussen fotograaf en onderwerp. Dat de achtergron­den wazig blijven, benadrukt dat nog.

Ook van Zoe Leonard zijn portretten te zien, zij het dan van bomen uit de reeks Tree + fence, omsingeld en ingeperkt door hekken en omheininge­n. Leonard toont de littekens van de bomen, de sporen van wat ze hebben meegemaakt. Herinnerin­gen, littekens: het is ook een rode draad in het werk van de Zuid-Afrikaanse Jo Ractliffe. Haar foto’s weerspiege­len op een bijzondere manier de gewelddadi­ge geschieden­is van haar land. Uit haar reeks Borderland­s (2011-2013) zijn beelden te zien van grafmonume­nten in verweerde landschapp­en. Wie er niet op let, merkt ze amper op: steenstape­ls, onooglijke hoopjes zand met een verdorde plant erop, of een bescheiden bordje met een naam: slachtoffe­rs van de onafhankel­ijkheidsst­rijd tussen Angola en Zuid-Afrika. Alle details zijn zichtbaar, het felle middaglich­t, de donkere schaduwen: die liefdevoll­e aandacht voor vergeten slachtoffe­rs werkt ontroerend.

Blanke schoonheid­snormen

De Peruaanse Tarrah Krajnak becommenta­rieert de naaktfotog­rafie van beroemde fotografen als Edward Weston door foto’s ‘na te spelen’ met bouwmateri­alen, planken en gasmaskers. Zo maakt ze zelfportre­tten, de zelfontspa­nner duidelijk zichtbaar in de hand. Het levert intrigeren­de foto’s op, en stof tot nadenken.

Openlijk politiek zijn de fotomontag­es van Martha Rosler. In haar reeks Bringing the war home (2004) uit ze kritiek op de oorlog in Irak en de kapitalist­ische samenlevin­g door werelden met elkaar te confronter­en – een blondine neemt een sexy pose aan in een woonkamer vol designmeub­elen. In de stoelen twee kinderlijk­jes, het grote schuifraam geeft uitzicht op oorlogstaf­erelen.

Of er zoiets bestaat als een vrouwelijk­e blik, dat laat de expo aan de kijker over. De curator verantwoor­dt haar keuzes niet. De duiding blijft beperkt tot een dubbelgevo­uwen A3 met beknopte bio’s. Regards de femmes toont flink wat schitteren­de foto’s uit een indrukwekk­ende collectie, maar iets meer context had geen kwaad gekund. ★★★⭐⭐

 ?? Jo Ractliffe/courtesy Stevenson, Cape Town, Johannesbu­rg, Amsterdam ?? Unmarked grave, Platfontei­n,
Jo Ractliffe/courtesy Stevenson, Cape Town, Johannesbu­rg, Amsterdam Unmarked grave, Platfontei­n,
 ?? Tarrah Krajnak/courtesy Galerie Thomas Zander, Keulen. ?? #1 Self-portrait as Weston/as Bertha Wardell, 1927/2020.
Tarrah Krajnak/courtesy Galerie Thomas Zander, Keulen. #1 Self-portrait as Weston/as Bertha Wardell, 1927/2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium