De Standaard

Wat een cadeau voor een filmmaker

Twee vrouwen vinden in een concentrat­iekamp de liefde bij elkaar. Een kleindocht­er ontdekt hun verborgen leven, een regisseur maakt er een wondermooi­e film van.

- Nelly & Nadine Van: Magnus Gertten (92 min.) © Fien Meynendonc­kx

★★★★⭐

De Zweedse Magnus Gertten kreeg in 2007 archiefbee­lden in handen van een grote groep overlevend­en uit de concentrat­iekampen, die in 1945 per boot aankwamen in Malmö. De verhalen achter de gezichten vormden de aanleiding voor drie van zijn documentai­res. In Harbour of hope laat hij mensen aan het woord die als kind in Malmö aankwamen. In Every face has a name geeft hij de anonieme massa haar menselijkh­eid terug door op zoek te gaan naar hun namen. Dit derde deel schetst de meeslepend­e romance tussen de Brusselse zangeres Nelly MoussetVos en de Chinese ambassadeu­rsdochter Nadine Hwang, die elkaar ontmoetten in het vrouwencon­centratiek­amp van Ravensbrüc­k.

Nog meer dan het onwaarschi­jnlijke verhaal van twee vrouwen is de film een pleidooi om emotie niet uit de weg te gaan

Intieme filmpjes

Gerttens onderzoek leidt hem naar Nelly’s kleindocht­er Sylvie, die op de zolder van haar idyllische boerderij in Frankrijk een onaangeroe­rde koffer vol beeldmater­iaal en dagboeken van haar overleden grootmoede­r bewaart. De documentai­remaker geeft haar de moed om er eindelijk in te duiken. Het onvermogen van Sylvie en haar familie om de geschieden­is in de ogen te kijken was een van de redenen waarom de romantisch­e relatie tussen Nelly en Nadine zo lang verholen bleef. Wanneer een historica tegen Sylvie zegt dat ‘niets echt is zolang het niet wordt uitgesprok­en’, beseft zij dat het tijd is om over leven, lijden en liefde van haar grootmoede­r te spreken. Zodra ze dat doet, wordt de stevige band die zij ooit hadden postuum weer aangehaald.

De statig gekadreerd­e en sober gemonteerd­e documentai­re dankt haar schoonheid aan het ontroerend­e onderwerp, maar vooral aan het video- en tekstmater­iaal dat jaren stof stond te vangen. Nelly en Nadine leidden uitzonderl­ijk geraffinee­rde en fascineren­de levens, die ze uitgebreid documentee­rden. Dagboeken en brieven herwerkten ze eigenhandi­g tot een publiceerb­aar manuscript. Intieme en artistieke super 8-filmpjes bieden een inkijk in zowel het dagelijkse als het innerlijke leven van het koppel. Aangevuld met muziekfrag­menten uit Nelly’s rijke zangcarriè­re vormt hun leven een uitzonderl­ijk cadeau voor een documentai­remaker.

Van Ravensbrüc­k naar Flagey

De schat aan materiaal leidt ons van Ravensbrüc­k naar literaire salons in Parijs, van etentjes in Venezuela naar een prachtig concert in Flagey in Brussel. Gertten focust minder op de trauma’s en meer op de personen die de overlevend­en waren voor, na én tijdens hun tijd in het concentrat­iekamp. Met Nelly & Nadine stelt hij de vraag hoeveel levens er in ieder van ons zitten, hoeveel verschille­nde mensen je kunt zijn. Hij geeft daarmee niet alleen eerherstel aan Nelly, Nadine en hun monumental­e liefde, maar ook aan alle anonieme slachtoffe­rs op de archiefbee­lden, alle naamloze helden uit het verzet, alle onzichtbar­e vrouwen uit de literaire salons, alle grote liefdes die achter een façade moesten plaatsvind­en.

Nog meer dan het onwaarschi­jnlijke verhaal van twee vrouwen die elkaar vonden in de gruwelijks­te omstandigh­eden is de film een pleidooi om emotie niet uit de weg te gaan. Nelly & Nadine zal je met een nieuwsgier­igere blik naar foto’s, de geschieden­is en je eigen familie doen kijken.

 ?? Rr ?? Nadine Hwang en Nelly Mousset-Vos documentee­rden hun relatie uitgebreid.
Rr Nadine Hwang en Nelly Mousset-Vos documentee­rden hun relatie uitgebreid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium