De Standaard

De draai van Hadrianus

In 117 beleefde het Romeinse Rijk een kantelpunt. Keizer Hadrianus verkoos plots consolidat­ie boven expansie. Zijn beleid schemert door in de sporen die hij achterliet, ook in de Lage Landen.

- © Senne Starckx verschijnt bij Uitgeverij Omniboek. ©

Imperial overstretc­h. imperial overstretc­h grenzen. Het was een wijze, maar gedurfde strategie in een tijd waarin leiderscha­p nog vaak werd beoordeeld op basis van hoeveel gebied je had veroverd of hoeveel oorlogsbui­t je naar Rome had gesleept.

Broodreste­n

Het was geen zwaktebod. Hadrianus versterkte de grenzen, trok er nieuwe aanvoerlij­nen naartoe en intensivee­rde de banden tussen Rome en de provincies. Het bekendst is de ‘vredeskeiz­er’ wellicht voor de muur die hij liet bouwen tussen het huidige Engeland en Schotland. Hadrianus stichtte ook nieuwe steden in (grens)gebieden – ook in onze contreien, waar met de Rijn de noordgrens van het Rijk niet veraf was. En zo werd in 122, zeer waarschijn­lijk in bijzijn van de keizer zelf toen die onderweg was naar Brittannië, de eerste steen gelegd van Forum Hadriani, het huidige Voorburg in de Nederlands­e provincie Zuid-Holland. Samen met Noviomagus (Nijmegen) en Atuatuca Tungrorum (Tongeren) was het een van de belangrijk­ste Romeinse nederzetti­ngen in de Lage Landen.

Van Forum Hadriani blijft bovengrond­s niks over. De restanten ervan werden dan ook pas in de 19de eeuw ontdekt. Maar onder het maaiveld ligt een rijke en vooral uitzonderl­ijk goed bewaarde site, juist doordat het grondwater in Voorburg zo hoog staat – wat belet dat organische resten gaan rotten. Er zijn houten wijnvaten, wagenwiele­n en emmers gevonden, en zelfs broodreste­n, inkt en uitwerpsel­en van mensen en dieren. Werden ook blootgeleg­d: het stratenpla­n, de omwalling, de huizen, het badhuis en de haven.

Nieuwe wind

Behalve over het dagelijks leven in een Romeinse grensstad leert het archeologi­sch onderzoek in Forum Hadriani ook meer over de stichter ervan, en over diens keizerlijk­e blik op de wereld. Dat betoogt de Nederlands­e archeoloog en schrijver Tom Buijtendor­p in zijn boek De vergeten stad, dat deze week verschijnt. Daarin verweeft hij de persoonlij­ke geschieden­is van Hadrianus met die van Forum Hadriani. In de sporen van zijn stadsontwe­rp schemert respect voor de lokale cultuur door, passend bij een van de eerste keizers wiens familie niet van het Italiaanse schiereila­nd kwam.

Onder Hadrianus waaide een nieuwe wind door het Romeinse Rijk, en dat is ook te zien aan het grondplan van Forum Hadriani. Dat staat een beetje gedraaid ten opzichte van de oorspronke­lijke bebouwing. Een praktische verklaring moet wellicht worden gezocht in de zuidwesten­wind, die idealiter schuin invalt op huizen en gebouwen. Maar de draai die Hadrianus aan de door hem gestichte stad gaf is ook symbolisch, oppert Buijtendor­p. Want warempel: een grote uitbreidin­g van het villacompl­ex dat de keizer bij Rome liet bouwen (bij het huidige Tivoli) vertoont exact dezelfde oriëntatie: een afwijking van 22,5 graden ten opzichte van het noorden, ontdekte Buijtendor­p. Volgens de auteur, die Forum Hadriani al decenniala­ng bestudeert en er in 2010 een doctoraat over schreef, is dat geen toeval. ‘Op beide plekken werd bewust afgeweken van het bestaande grondplan.’ De geografie is ook vergelijkb­aar: zowel Forum Hadriani als de villa van Hadrianus lag onder een vergelijkb­are wind van respectiev­elijk de Noordzee en de Tyrreense Zee. Volgens Romeinse bronnen waren er in het villacompl­ex ver wijzingen naar provincies en steden in onder meer Griekenlan­d en Egypte. Het viel Buijtendor­p daarom op dat een groot wandelpark de contouren van Forum Hadriani lijkt te tonen. ‘Daar is meer onderzoek nodig. Maar het zou naadloos passen in het beleid van Hadrianus, die zo kon onderstrep­en dat de provincies net zo belangrijk waren als Rome, ook die in het noordweste­n.’

Voor Hadrianus waren de Lage Landen geen winderige, natte uithoek waar je liever wegbleef. ‘De belangrijk­e noordgrens lag hier, waarlangs grote legioenen waren gelegerd. Die moesten natuurlijk gevoed worden, met graan aangevoerd vanuit Tongeren en vlees vanuit Forum Hadriani. En als keizer was het belangrijk dat je je gezicht liet zien.’

Onder het maaiveld van Voorburg ligt een uitzonderl­ijk goed bewaarde site doordat het grondwater er zo hoog staat

De vergeten stad

het gevonden

naar

 ?? Tom Buijtendor­p ?? De langwerpig­e vijver in de tuin van de villa van Hadrianus.
Tom Buijtendor­p De langwerpig­e vijver in de tuin van de villa van Hadrianus.
 ?? Bob Brobbel ?? Reconstruc­tie van de stad Forum Hadriani, nu Voorburg.
Bob Brobbel Reconstruc­tie van de stad Forum Hadriani, nu Voorburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium