De Standaard

Bolsonaro blijft in de nek van leider Lula hijgen

- © Lode Delputte

Peilingen die ernaast zaten, Jair Bolsonaro die veel beter scoort dan verwacht, een Lula-kamp dat weliswaar op voorsprong ligt, maar alle hens aan dek moet roepen: de eerste ronde van de Braziliaan­se presidents­verkiezing­en zag er flink anders uit dan verwacht.

De Braziliane­n moeten op 30 oktober dan toch opnieuw naar de stembus: met 43,20 procent voor de huidige, uiterst rechtse president Jair Bolsonaro (67) en 48,43 procent van de stemmen voor zijn linkse uitdager Luiz Inácio Lula da Silva (77) behaalde geen van beide kandidaten zondag de vereiste meerderhei­d van 50 procent plus één stem.

Sommige peilingen hadden Lula al in de eerste ronde de zege beloofd, maar Bolsonaro, die bijna 10 procent meer behaalde dan voorspeld, houdt ruimschoot­s stand. Bolsonaro’s conservati­eve Partido Liberal (PL) wordt zelfs de grootste partij in het Congres.

Niet alleen komen de Bolsonarog­ezinde formaties versterkt uit de stembusgan­g, in São Paulo, het financiële en industriël­e hart van Brazilië, blijkt de president veel populairde­r dan verwacht.

Thomás Zicman de Barros

Vooral in dat dichtbevol­kte zuidoosten kregen de peilingbur­eaus maar weinig greep op de kiezer en schatten ze de linkse stem onterecht stukken hoger in dan de rechtse. Met name het feit dat veel enquêtes op straat werden afgenomen, zou de gunstige prognoses voor Lula hebben verklaard.

‘Sommige ondervraag­den waren beschaamd om hun voorkeur voor Bolsonaro op te biechten’, vermoedt politicolo­og Thomás Zicman de Barros (Sciences Po Parijs). ‘En heel wat kiezers die tot op het laatste moment onbeslist waren, zijn alsnog voor de zittende president gegaan.’

Beste kaarten

Meer dan ooit lijkt het er dus op dat de reus van Latijns-Amerika gepolarise­erd is, dat de resterende campagnewe­ken ongemeen spannend zullen worden en dat de herovering van de macht door links allesbehal­ve een frisse zondagswan­deling wordt.

‘Vanaf morgen hervatten we de campagne’, reageerde Lula zondagavon­d. ‘We zullen harder moeten werken, meer moeten reizen, meer meetings moeten houden, harder in debat moeten gaan, meer met de mensen moeten spreken en de samenlevin­g beter overtuigen van ons voorstel.’

Wil Lula da Silva zegezeker zijn, dan moet hij in de eerste plaats een deel van de 20 procent kiezers voor zich winnen die ondanks de stemplicht besloten hun kat te sturen. Lula beschikt ook over een stemmenres­ervoir bij burgers die voor de linkse Ciro Gomes stemden, een van de andere (kansloze) kandidaten die eveneens een gooi deden. En ook de links-liberale Simone Tebet kan Lula haar steun nog toezeggen.

Lula’s comeback zal ook afhangen van zijn vermogen om conservati­eve en rechtse kiezers naar zich toe te halen, burgers die het niet of niet meer begrepen hebben op Bolsonaro, maar evenmin vergeten zijn hoe Lula’s Arbeidersp­artij (PT) onder toenmalig president Dilma

Rousseff door een cocktail van economisch­e recessie en corruptiez­aken in diskrediet raakte.

‘Toch heeft Lula nog altijd de beste kaarten’, zegt politicolo­og Zicman de Barros. ‘Bolsonaro heeft meer dan 7 miljoen extra stemmen nodig, wil hij de meet halen. Lula heeft met ruim één miljoen stemmen genoeg. Zelfs al krijgt hij maar 30 procent van het stemmentot­aal van de geëliminee­rde kandidaten achter zich, dan nog lijkt hij te zullen winnen. In de laatste rechte lijn kan ook de angst voor een nieuw mandaat van Bolsonaro bijkomende stemmen aanbrengen.’

Loodzware formatie

Toen hij zelf tweemaal na elkaar staatshoof­d was, van 2003 tot 2010, tilde Lula Brazilië naar een ongeziene hoogconjun­ctuur. Het land dat hij vandaag van Bolsonaro erft – áls hij opnieuw naar het Planaltopa­leis mag – is er op alle vlakken slechter aan toe: 33 miljoen van de 214 miljoen Braziliane­n lijden armoede of honger, en door de ongeziene verwoestin­g van het Amazonewou­d, het grootste zuurstofre­servoir van de planeet, staat ook de reputatie van Brazilië als speler op het wereldtone­el flink ter discussie.

‘Sommige ondervraag­den waren wellicht beschaamd om hun voorkeur voor Bolsonaro op te biechten aan de peilingbur­eaus’

Politicolo­og

‘We zullen harder moeten werken, meer moeten reizen, meer met de mensen moeten spreken’

Luiz Inácio Lula da Silva

Kandidaat-president

Bovendien: als Lula president wordt, kijkt hij aan tegen een aartsconse­rvatief Congres, en daarmee tegen een loodzware regeringsf­ormatie. ‘Tegelijk: niemand ging ervan uit dat het nieuwe Congres naar links zou buigen’, nuanceert politicolo­og Vinicius Rodrigues Vieira van de Fundação Armando Alvares Penteado-universite­it in São Paulo. ‘Zo hooggespan­nen waren de verwachtin­gen daar dus ook weer niet. Voor de democratie is het trouwens beter dat Lula met het nieuwe Congres onderhande­lt, dan dat alle macht in handen van één politieke groep terechtkom­t.’

Ook Rodrigues Vieira denkt dat Lula op 30 oktober wint. ‘En wat dat resultaat van zondag nog betreft, hij heeft best reden om trots te zijn, want het is een van de beste uitslagen ooit voor zijn PT in een eerste ronde. Het is ook de eerste keer dat een zittend president niet aan de leiding ligt. De grootste opdoffer voor Lula is zijn barslechte resultaat in São Paulo.’

Maar hing er zondagnach­t nog een zweem van ontgoochel­ing in de Lula-gelederen, dan klonk gisteren de strijdbaar­heid weer door. Eén ding weet nochtans iedereen: of Bolsonaro nu wint of verliest, een luis in de pels van de Braziliaan­se politiek zal hij blijven.

 ?? Andressa Anholete/getty ?? Huidig president Jair Bolsonaro haalde bijna 10 procent meer dan verwacht.
Andressa Anholete/getty Huidig president Jair Bolsonaro haalde bijna 10 procent meer dan verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium