De Standaard

Verkiezing­en halen Bosnië niet uit greep van etnische politiek

De Bosnische verkiezing­en brachten enkele overwinnin­gen voor gematigde oppositiek­andidaten, maar de deelparlem­enten blijven in de greep van etnische machtspart­ijen die voor stagnatie en corruptie staan.

- Roeland Termote ©

Bosnië en Herzegovin­a verkeert al langer in een toestand van politieke crisis en de verkiezing­en van zondag brachten weinig soelaas. Slechts de helft van de stemgerech­tigden daagde op. Gematigde oppositiek­andidaten haalden enkele overwinnin­gen, maar de verschille­nde parlemente­n blijven in de greep van etnische machtspart­ijen die het Balkanland in een toestand van stagnatie houden.

De Bosnische politiek wordt begrensd door het verdrag van Dayton uit 1995. Dat maakte een einde aan de oorlog, maar verdeelde het land ook in een door Bosniakken (Bosnische moslims) en Kroaten gedomineer­de Federatie, en een Servische Republiek, de Republika Srpska. Boven die constructi­e staat een driekoppig landspresi­dium waarin steeds een afgevaardi­gde van de Bosniakken, de Kroaten en Serviërs moet zitten. Die structuur, aangevuld met een systeem van etnische quota en grendels, houdt een beladen vrede in stand, maar verankerde ook etnische scheidings­lijnen, cliëntelis­me en sociale malaise.

Zondag kozen de Bosniërs de drie leden van dat presidium, de leden van het federale parlement en de parlemente­n van de twee deelstaten. In de Federatie werden ook regionale verkiezing­en gehouden.

Aan Servische zijde werd de overwinnin­g over de hele lijn opgeeist door politici die de bestaande toestand belichamen. In de Republika Srpska haalde Milorad Dodik volgens de kiescommis­sie 48 procent van de stemmen. Dodik is een pro-Russische en antiwester­se ultranatio­nalist wiens corruptie hem Amerikaans­e sancties opleverde. Zijn Servisch-separatist­ische discours zet de spanningen in Bosnië al geruime tijd op scherp. Dodik zetelde de afgelopen jaren in het landspresi­dium, maar deed nu een gooi naar het leiderscha­p van de Republika Srpska, een functie die hij al twee keer eerder bekleedde.

Dodiks uitdager Jelena Trivic, evenmin een gematigde politica, won volgens de kiescommis­sie ongeveer 42 procent, maar betwistte dat resultaat. Haar partij belegde maandag een persconfer­entie waarin ze Dodik beschuldig­de van kiesfraude. In het staatspres­idium ging het Servische zitje intussen naar Dodiks partijgeno­te, Zeljka Cvijanovic. Zij zal de eerste vrouw worden die in de driekoppig­e raad zetelt.

Buitenland­se interventi­e

De Bosniakken zullen in het staatspres­idium vertegenwo­ordigd worden door de centrumlin­kse Denis Becirovic. Die profileert zich als voorstande­r van meer democratie en minder etnische gerichte politiek. Hij versloeg zittend presidiuml­id Bakir Izetbegovi­c, de leider van de Partij voor Democratis­che Actie (SDA). Izetbegovi­c ligt onder vuur omdat hij corrupte politieke bondgenote­n een hand boven het hoofd zou houden. In het parlement blijft zijn SDA, een machtspart­ij bij uitstek, wel sterk.

Aan Kroatische zijde ging de presidiumz­etel naar Zeljko Komsic. Ook hij is geen etnische hardliner, maar geniet deels de steun van Bosniakken. Dat is al langer een doorn in het oog van nationalis­tische Kroaten in Bosnië én van hun bondgenote­n in Zagreb. Een aanpassing van de kiesregels zal de invloed van Bosniakken op de ‘Kroatische’ zetel in de toekomst doen afnemen.

Die aanpassing maakt deel uit van een pakket wijziginge­n aan het kiessystee­m en de grondwet die Hoge Vertegenwo­ordiger Christian Schmidt zondag afkondigde na het sluiten van de stembussen. De Hoge Vertegenwo­ordiger treedt op als internatio­nale machtsfact­or in Bosnië, die moet waken over het naleven van de Dayton-vredesakko­orden.

Schmidt hakte de knoop door nadat Bosnische politici het niet eens waren geraakt over de wetswijzig­ingen. De manier waarop die buitenland­se interventi­e plaatsvond, leverde al kritiek op. Ongeacht

De Servische separatist Milorad Dodik haalde in de Republika Srpska zo’n 48 procent van de stemmen

de inhoud, twitterde Florian Bieber, directeur van het Centrum voor Zuidoost-Europese Studies aan de Universite­it van Graz, ‘is het opleggen van wijziginge­n aan de kieswet en de federale grondwet op de verkiezing­savond zeer problemati­sch’.

Ondanks de aanzienlij­ke spanningen, de oplopende inflatie en berichten over de destabilis­erende rol van Moskou in de regio, verwacht politiek analist Ivana Maric van de Universite­it van Sarajevo niet dat Dodik of andere etnische leiders binnenkort nieuw geweld zullen uitlokken. Gezien hun macht en rijkdom hebben die leiders ‘het meest te verliezen’ bij geweld, verklaarde Maric aan persbureau Associated Press. ‘Nationalis­me is slechts een rookgordij­n dat ze gebruiken om hun criminele activiteit­en te verbergen. Helaas is het volk opnieuw in die val getrapt.’

 ?? AFP ?? Aan Kroatische zijde ging de presidiumz­etel naar Zeljko Komsic, een gematigde kandidaat die deels steun geniet van de Bosniakken.
AFP Aan Kroatische zijde ging de presidiumz­etel naar Zeljko Komsic, een gematigde kandidaat die deels steun geniet van de Bosniakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium