De Standaard

EU werkt aan nieuwe sancties tegen Iran wegens repressie protesten

- © Bart Beirlant

VROUWENREC­HTEN De Iraanse opperste leider Khamenei stelt de VS en Israël verantwoor­delijk voor de protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini door de zedenpolit­ie.

Op initiatief van Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Italië en Tsjechië komen er binnenkort extra Europese sancties tegen Iran wegens de gewelddadi­ge onderdrukk­ing van de protesten die er al dagenlang woeden. Het nieuwe pakket zou volgens Der Spiegel zestien individuen en entiteiten treffen die rechtstree­ks betrokken zijn bij het neerslaan van de betogingen. De bedoeling is om alles af te kloppen bij de bijeenkoms­t van de Europese ministers van Buitenland­se Zaken op 17 oktober.

De jongste dagen werden kritische vragen gesteld bij de wat lauwe reactie van de Europese Unie, waarbij het vooral bij afkeurende verklaring­en bleef. Zo werd gesuggeree­rd dat Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU Josep Borrell de moeizame onderhande­lingen over het kernakkoor­d met Iran niet wilde torpederen. Zijn woordvoerd­er ontkent dat.

De Verenigde Staten troffen op 22 september al sancties tegen leden van de zedenpolit­ie en de veiligheid­sdiensten.

Rauw geweld

Volgens Iran Human Rights, een mensenrech­tenorganis­atie die in Noorwegen gevestigd is, zijn er al zeker 133 mensen omgekomen sinds het begin van de betogingen op 16 september. Toen raakte bekend dat de 22-jarige Mahsa Amini overleden was nadat ze door de zedenpolit­ie was gearrestee­rd omdat ze haar hidjab niet correct zou hebben gedragen.

Uit filmpjes op Twitter blijkt dat de veiligheid­sdiensten zondagavon­d zwaar geweld gebruikten tegen betogende studenten van de Sharif-universite­it in Teheran. Daarbij zou er ook geschoten zijn.

Ali Khamenei ‘Het is nauwelijks te verdragen wat er aan de universite­it gebeurd is’, reageerde de Duitse minister van Buitenland­se Zaken, Annalena Baerbock, die Iran ervan beschuldig­de ‘rauw geweld’ te gebruiken.

In zijn eerste reactie beschuldig­de Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, de VS en Israël ervan de protesten aan te wakkeren. ‘Ik zeg onomwonden dat deze rellen en onveilighe­id het werk zijn van Amerika, het zionistisc­he regime en hun “agenten”, met de hulp van enkele verraderli­jke Iraniërs in het buitenland’, verklaarde Khamenei. ‘De dood van het meisje heeft onze harten gebroken. Maar wat niet normaal is, is dat sommige mensen zonder bewijs of onderzoek de straten onveilig maken, de koran verbranden, de hidjab van gesluierde vrouwen verwijdere­n, en moskeeën en auto’s in brand steken’, zei hij in de marge van een diploma-uitreiking voor officieren in Teheran. ‘De politie is verplicht om op te treden tegen criminelen en de veiligheid van de

samenlevin­g te waarborgen.’

‘De politie is verplicht op te treden tegen criminelen’

Opperste leider Iran

 ?? Epa ?? Ali Khamenei.
Epa Ali Khamenei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium