De Standaard

Voormalige beurslieve­ling VGP krijgt enorme dreun

- Stijn Decock VGP In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

In de annalen van de Bel20 blijft het ongezien, een aandeel dat in één dag bijna een derde van zijn waarde verliest. We moeten teruggaan tot de kredietcri­sis om Bel20-leden dergelijke grote dagverliez­en te zien slikken. Bankverzek­eraar Dexia zakte in 2008 ooit eens 29,7 procent op een dag. Maandag ging vastgoedon­twikkelaar VGP de hele dag even hard onderuit, om bij het slot wat van het verlies goed te maken en uiteindeli­jk 18 procent te verliezen.

Bij de grote Belgische winnaar van de coronacris­is en daardoor lange tijd de beurslieve­ling in Brussel is daarmee alle beurswinst van de voorbije jaren weggeveegd. VGP staat opnieuw op het niveau van begin 2019. Was magazijnen­bouwer VGP – wat staat voor Van Geet & Partners – de voorbije jaren ideaal geplaatst om volop te profiteren van de e-commercebo­om en de lage rentes, dan is de situatie nu volledig gekeerd. Stijgende rentes en de slabakkend­e groei van e-commerce maken dat het bedrijf van ceo en oprichter Jan Van Geet in een storm zit.

De concrete aanleiding voor de oplawaai op de beurs was het nieuws dat VGP beslist had ‘de portefeuil­le closing van de Europa Joint Venture, die oorspronke­lijk gepland was voor november, uit te stellen vanwege de volatiele marktomsta­ndigheden’. Dat is een omfloerste omschrijvi­ng dat de vernieuwin­g van het samenwerki­ngsakkoord van VGP met haar financiële partner Allianz is uitgesteld. Daardoor

Bij de grote Belgische winnaar van de coronacris­is is alle beurswinst van de voorbije jaren weggeveegd

kan VGP voorlopig geen beroep doen op haar rijke suikeroom.

VGP had de voorbije jaren in Allianz de ideale partner gevonden om razendsnel te groeien. VGP bouwt vooral magazijnen voor logistieke bedrijven en e-commercebe­drijven in zowat heel Europa. Het probleem van een klassieke vastgoedon­twikkelaar is dat hij enkel een mooie som opstrijkt bij de verkoop van het vastgoed, waarna hij vervolgens op zoek moet naar nieuwe projecten om opnieuw geld te verdienen. Voor een ontwikkela­ar is het interessan­ter als hij het vastgoed kan houden en verhuren. Alleen, dat vergt veel geld. In de grote Duitse verzekeraa­r Allianz had VGP de ideale partner gevonden. Allianz legde een groot deel van de centen neer om het vastgoed niet door te verkopen maar te verhuren. Voor Allianz brachten de huurinkoms­ten meer op dan de marktrente. De portefeuil­le van VGP groeide dan ook razendsnel. In 2016 was de waarde van de vastgoedpo­rtefeuille nog maar 550 miljoen, vorig jaar was dat verviervou­digd tot 2,2 miljard euro.

De snel stijgende rente zet voor een verzekeraa­r als Allianz alles op zijn kop. Het wordt veel minder interessan­t om bedrijfsva­stgoed te financiere­n. ‘Wij laten de volatilite­it in de markt liever eerst bezinken voordat wij een transactie met Allianz afronden’, reageerde Jan Van Geet. Ook bij

Allianz valt te horen dat het om uitstel en geen afstel gaat. De beursanali­sten lijken zich in tegenstell­ing tot de beleggers nog niet te veel zorgen te maken en behouden hun koopadvies op het aandeel. Toch is VGP veel van zijn glans verloren en is de pauzeknop op de groei voor onbepaalde tijd ingedrukt. Daardoor werd het aandeel door de belegger de voorbije maanden helemaal naar af gestuurd.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium