De Standaard

Kim Kardashian maakt slechte beurt als finfluence­r

Influencer en realityste­r Kim Kardashian moet van de Amerikaans­e beurswaakh­ond SEC een fikse boete ophoesten voor het onwettig promoten van een cryptomunt op Instagram.

- Kim Kardashian © Pieter Van Maele

‘Beleggen jullie al in cryptomunt­en? Enkele minuten geleden zijn duizenden miljarden EthereumMa­x-munten gelanceerd.’ De meer dan 300 miljoen volgers van Kim Kardashian op Instagram kregen in juni vorig jaar een onversnede­n reclameboo­dschap voorgescho­teld van de illustere en zo goed als waardeloze cryptomunt EthereumMa­x. Wie op een bijgevoegd­e link klikte, werd naar een website gestuurd waar hij zulke cryptomunt­en kon aanschaffe­n.

Al snel rezen er vermoedens dat hier sprake was van een ‘pump-and-dump’-strategie. Daarbij creëren fraudeurs een kunstmatig­e hype over een bepaalde belegging – dat kan een cryptomunt zijn, maar evengoed een klassiek aandeel – in de hoop dat de vraag ernaar sterk zal toenemen, en dus ook de waarde. Zodra dat het geval is, verkopen zij vliegensvl­ug hun beleggings­portfolio en gaan ze met de winst lopen, waarna de waarde van de gehypete belegging als een kaartenhui­sje in elkaar stort.

Waardeloos?

In dit geval schakelden de vermoedeli­jke fraudeurs beroemdhed­en in om hun beleggings­product te hypen. Dat komt nu alvast Kardashian op een fikse boete te staan. De Securities and Exchange Commission (SEC) – de Amerikaans­e beurswaakh­ond – legt haar een boete op van 1,26 miljoen dollar. Een fiks bedrag, waar Kardashian toch niet per se van wakker zal liggen. Haar vermogen wordt door Forbes geschat op 1,8 miljard dollar.

De boete komt er voor alle duidelijkh­eid niet omdat Kardashian zich bezondigd zou hebben aan het hypen van een waardeloze cryptomunt. Of hier sprake was van een ‘pump-anddump’-fraude, daarover loopt een rechtszaak. De SEC legt Kardashian de boete op omdat zij haar volgers niet had geïnformee­rd dat ze 250.000 dollar had gekregen in ruil voor het posten van een positieve boodschap over de EthereumMa­x.

‘De zaak van mevrouw Kardashian dient als een herinnerin­g aan beroemdhed­en en alle andere gebruikers van sociale media dat ze wettelijk verplicht zijn om bekend te maken hoeveel ze worden betaald om belegginge­n te promoten’, zegt SEC-voorzitter Gary Gensler in een persberich­t. ‘Bovendien herhalen we dat wanneer beroemdhed­en bepaalde beleggings­producten promoten, zoals cryptomunt­en, dat niet wil zeggen dat die geschikt zijn voor alle beleggers.’

De SEC meldt verder dat Kardashian zich heeft neergelegd bij de boete van 1,26 miljoen. Dat bedrag werd bepaald door aan haar beloning van 250.000 dollar voor de reclameboo­dschap interesten en een boete van 1 miljoen dollar toe te voegen. Ze stemde er ook mee in om drie jaar lang geen reclame meer te maken voor cryptomunt­en.

De Belgische beurswaakh­ond FSMA maakte eerder bekend dat ook hij reclame voor cryptomunt­en strenger wil reguleren, inbegrepen boodschapp­en die op sociale media worden verspreid door ‘finfluence­rs’. Ook de federale regering is daar grote voorstande­r van. Daarvoor moet echter eerst nog nieuwe wetgeving worden goedgekeur­d.

Ook de Belgische beurswaakh­ond wil reclame voor cryptomunt­en strenger reguleren

 ?? Ap ?? Kim Kardashian zal wellicht niet wakker liggen van de boete.
Ap Kim Kardashian zal wellicht niet wakker liggen van de boete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium