De Standaard

Belgisch energie-eiland wordt Europese primeur

Eind 2027 zou er een 5 hectare groot kunstmatig energie-eiland zowat 45 kilometer buiten de Belgische kust moeten liggen. Het vormt een onderdeel van een veel groter energie-infrastruc­tuurprojec­t op de Noordzee.

- © Pascal Sertyn

Nieuw energie-eiland Prinses Elisabeth

Bestaande windenergi­ezone

Elia lichtte maandagmid­dag een tipje van de sluier op over de aanleg van een energie-eiland in het Belgische deel van de Noordzee, tijdens een werkbezoek van de federale ministers Tinne Van de Straeten (Groen, Energie) en Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD, Noordzee).

De bouw van het energie-eiland lijkt op het eerste gezicht vast te zitten aan een strikte timing. Het fungeert als schakelpun­t tussen de elektricit­eitsproduc­tie van de windturbin­es in de tweede windenergi­ezone – de Prinses Elisabeth-zone gedoopt – en het Belgische hoogspanni­ngsnet aan de wal. De Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia gaat ervan uit dat eind 2027 de eerste turbines daar stroom zullen produceren.

Eenmaal aan land moet onder meer het fel geconteste­erde hoogspanni­ngsproject in West-Vlaanderen (Ventilus) maken dat de elektricit­eit van de tweede windenergi­ezone verder verdeeld kan worden in België en zelfs naar de buurlanden. Dat is meteen de zwakke schakel die de timing voor de tweede windenergi­ezone overhoop kan halen.

Er is ook nog heel wat werk aan de winkel ter voorbereid­ing van de bouw van het energie-eiland zelf. Zo ligt de exacte locatie niet vast, Elia bestudeert nog twee scenario’s. Een van de gevoelige punten is de nabijheid van Natura2000-zones. Hoe dan ook komt het binnen de Prinses Elisabethz­one te liggen.

Voor minister van Energie Van der Straeten is het energie-eiland een project waarmee ons land zich op de kaart kan zetten als koploper in Europa op het vlak van van windenergi­e op zee. Het streefdoel is om als eerste land in Europa zo’n energie-eiland in gebruik te nemen. In andere landen langs de Noordzee zijn er ook plannen, maar die staan minder ver dan de Belgische, stelt ze vast.

Onderzeese verbinding­en

De kostprijs van al de projecten samen wordt geraamd op meer dan twee miljard euro

Het is wel de bedoeling om het Belgische energie-eiland op termijn aan te sluiten op nog te bouwen onderzeese stroomverb­indingen die ons land verbinden met GrootBritt­annië (Nautilus-lijn) en met een groot energie-eiland in Denemarken (de Triton-lijn). De kostprijs van al deze projecten samen wordt geraamd op meer dan twee miljard euro. De kostenrami­ng van het Belgische energie-eiland wordt geschat op circa 450 miljoen euro. De Belgische regering heeft alvast besloten om de aanleg voor een deel te financiere­n met Europees geld dat gereservee­rd is om de economie te herlancere­n na de coronacris­is.

Minister van Noordzee Van Quickenbor­ne beklemtoon­de ook dat ons land aan het bekijken is hoe het na het optrekken van de Belgische stroomcapa­citeit op zee naar 6 gigawatt tegen 2030 – dankzij de Prinses Elisabethz­one – de capaciteit tegen 2040 verder kan optrekken tot 8 gigawatt. Er zijn volgens hem twee mogelijkhe­den. De turbines in de allereerst­e Belgische windenergi­ezone op zee vervangen door veel krachtiger exemplaren, of een derde gebied in de Belgische Noordzee reserveren voor windenergi­e.

Record Tesla blijft onder verwachtin­g

 ?? Belga ?? Het energie-eiland moet windenergi­e aan land brengen.
Belga Het energie-eiland moet windenergi­e aan land brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium