De Standaard

Eerste opslag van CO2 uit Antwerpse haven in de Noordzee

- (pse)

KLIMAAT Nog voor het einde van dit jaar zal CO2 die in ons land wordt afgevangen, per schip naar Denemarken gaan om er opgeslagen te worden in lege olievelden in de Noordzee.

De opslag van CO2 bijna twee kilometer diep onder de zeebodem in het Deense deel van de Noordzee is zowat het eerste Europese project voor de afvang, transport en opslag van CO2 dat vorm krijgt. Voorlopig gaat het om een test waarbij een beperkt volume in lege olievelden wordt geïnjectee­rd. Het Belgische chemiebedr­ijf Ineos Oxide, dat in het Antwerpse havengebie­d op de Linkersche­ldeoever is gevestigd, zal het CO2 leveren.

CO2 dat vrijkomt bij het productiep­roces, wordt in dit bedrijf al ruim tien jaar gerecupere­erd en gezuiverd voor gebruik in onder meer brouwerije­n, serreteelt, waterzuive­ring, ziekenhuiz­en en koeltransp­ort, à rato van 100.000 ton CO2 per jaar.

Volgens woordvoers­ter Nathalie Meert lag het voor de hand dat Ineos Oxide nauw betrokken wordt bij een project waarbij CO2-opslag wordt uitgetest. Het gaat om het Deense Greensandp­roject. Het streefdoel is om voor het einde van het jaar vloeibaar CO2 vanuit de Antwerpse chemiefabr­iek met containers naar Denemarken te verschepen. In totaal gaat het om 15.000 ton CO2, zegt Meert. Half september besloten de Belgische, Vlaamse en Deense overheid het licht op groen te zetten voor grensovers­chrijdend transport van CO2.

Dit project staat volgens de woordvoers­ter los van andere grootschal­ige projecten in de Antwerpse haven voor de opvang, transport en opslag van CO2. Zo maakt BASF Antwerpen samen met het industriël­e gassenbedr­ijf Air Liquide werk van een plan om een groot deel van de CO2-uitstoot op zijn bedrijfste­rrein in het noorden van de Antwerpse haven af te vangen. En enkele Antwerpse chemiebedr­ijven – waaronder Ineos – hebben samen met het havenbestu­ur en het Belgische gastranspo­rtbedrijf Fluxys plannen ontvouwd voor de bouw van een pijpleidin­gennet voor het vervoer van CO2 en een terminal van waaruit het per tanker verscheept kan worden naar lege olie- en gasvelden in de Noordzee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium