De Standaard

Lamkel Zé racistisch bejegend, spelers Kortrijk dienen klacht in

- Pieter-Jan Calcoen ©

VOETBAL Didier Lamkel Zé werd na KV Kortrijk-Antwerp het slachtoffe­r van racisme op sociale media. Zijn ploegmaats nemen het voor hem op en dienen een klacht in.

De verwensing­en die Didier Lamkel Zé (en zijn Kortrijk-collega Faïz Selemani) na de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Antwerp naar het hoofd geslingerd kreeg op sociale media, waren bij momenten zeer racistisch. De ex-speler van Antwerp had zelf geprovocee­rd – op het veld en in een livevideo in de kleedkamer, na de match – maar dat spreekt de replieken niet goed. Hij kreeg berichten als ‘hoerenzoon’ en ‘Afrikaanse banaan’ toegestuur­d. Volgens Lamkel Zé, maandag op zijn vrije dag in Parijs, waren er meerdere posts, hij deelde er slechts een paar.

Parket Ieper

KV Kortrijk bekeek met zijn advocaten welke actie het kon ondernemen tegen die individuen, maar uiteindeli­jk was het de spelersgro­ep die reageerde: de ploegmaats van Lamkel Zé en Selemani dienen een klacht in, zo liet de club maandag verstaan.

Ook als de spelers dat uiteindeli­jk niet zouden doen, ontlopen de daders hun straf wellicht niet. Het parket van Ieper startte ambtshalve een onderzoek om na te gaan of er strafbare feiten zijn gepleegd tijdens en in de marge van de match.

Lamkel Zé zelf kan ook nog een sanctie krijgen. Het Bondsparke­t van de KBVB kan hem schorsen voor zijn uitlatinge­n op Instagram, waarin onder meer F*ck you, Antwerp te horen viel. Ook een verwittigi­ng of een boete behoort tot de mogelijkhe­den. Antwerp zal in principe een boete krijgen voor de ‘discrimine­rende en kwetsende spreekkore­n van het bezoekersv­ak’ – zo werden de gezangen omschreven in het scheidsrec­htersversl­ag.

‘Hij moet zich beheersen’

KV Kortrijk zal Lamkel Zé over de zaak aanspreken: ‘Zeker die video op Instagram was niet nodig’, zegt algemeen manager Matthias Leterme. ‘Didier had zich moeten beheersen. Dergelijke zaken passen niet bij KV Kortrijk, hij mag dat niet doen. We zullen daar met hem over praten, zoals we dat al geregeld doen. Op die manier hopen we dat hij in de toekomst verstandig­er met dergelijke incidenten zal omgaan.’

Leterme benadrukt ook dat er wat hem betreft geen spanningen zijn tussen de clubs Antwerp en KV Kortrijk. Sterker nog: beide clubs hebben zich samen geëngageer­d om hun volledige medewerkin­g te verlenen aan eventuele onderzoeke­n.

 ?? Belga ?? Lamkel Zé.
Belga Lamkel Zé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium