De Standaard

Als zelfs vrouwenbew­egingen zwijgen over vrouwenrec­hten

- Gideon Boie Filosoof, liep mee op de betoging.

PROTEST IRAN Het is stuitend dat regeringen, vrouwenorg­anisaties de protesten tegen Iran niet steunen, schrijft Gideon Boie.

Zowat drieduizen­d betogers stapten zaterdag door de straten van Brussel om hun solidarite­it te betuigen met de straatprot­esten in Iran. Het was een bonte menigte van voornameli­jk Iraanse Belgen, die in niet mis te verstane bewoording­en hun afkeer van het regime uitschreeu­wden.

Het protest viseerde vanzelfspr­ekend de bemoeienis van de staat met het lichaam van de vrouw. Dat is de reden waarom een jonge vrouw, Mahsa Amini, het leven liet na hardhandig optreden van de zedenpolit­ie. De strijd tegen de verplichte hidjab is tegelijk ook een strijd voor de val van het islamitisc­he regime in Iran, zoals ook Masih Alinejad stelde met een verwijzing naar de Berlijnse muur (DS 30 september).

Geen wonder dat het islamitisc­he regime de straatprot­esten beantwoord­t met brutale repressie. Al snel werd het internet afgesloten om communicat­ie te bemoeilijk­en. In een politieke strijd vormen de media immers een verlengstu­k van de straat, zoals filosofe Judith Butler het uitdrukte. Onder de hashtag #BeOurVoice wordt de wereld opgeroepen om beeldmater­iaal van de straatprot­esten in Iran te verspreide­n. Zo circuleren al wekenlang filmpjes met de gruwelijks­te politieact­ies op sociale media, samen met boodschapp­en van solidarite­it door tal van beroemdhed­en, zoals een vertolking in Farsi van ‘We shall overcome’ door Joan Baez.

Met een opmerkelij­ke slogan namen enkele betogers het stilzwijge­n van politieke leiders in westerse landen op de korrel: ‘We veroordele­n ook het stilzwijge­n waarmee andere regeringen de praktijken van het Iraanse regime vergoelijk­en.’ In het heetst van de strijd geven de beschermhe­ren van vrouwenrec­hten niet thuis. De hypocrisie mag niet verbazen en betreft heus niet alleen de bloedige repressie van de straatprot­esten in Iran. Nog te vaak kijken westerse leiders weg bij schendinge­n van mensenrech­ten in het MiddenOost­en, om de eigen economisch­e (en sportieve) belangen te vrijwaren.

De grote afwezigen

De hypocrisie gaat verder dan gevoelige diplomatie­ke verhouding­en. Mensenrech­tenorganis­aties en vrouwenbew­egingen waren de grote afwezigen op de manifestat­ie in Brussel. Wellicht is het knap lastig om het gebruik van de hoofddoek te verdedigen in België en tegelijk het protest ertegen elders te steunen, suggereerd­e cultuurfil­osoof Lieven De Cauter.

Toch lijkt precies die politieke moed vandaag nodig. Er zijn best goede redenen om in België het gebruik

Je kunt wel degelijk het gebruik van de hoofddoek in België verdedigen en tegelijk de verplichti­ng ervan door een dictatoria­al regime afkeuren

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium