De Standaard

Ook de mol bijt weleens in het zand

- Stijn Decock In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wat zou John de Mol van de Belgen denken? De kans is groot dat hij voor de tweede keer een Nederlands­e overnamepr­ooi voor zijn ogen in Belgische handen ziet verdwijnen. De fusie van De Mols mediabedri­jf Talpa met RTL Nederland gaat niet door, waardoor RTL Nederland naar alle waarschijn­lijkheid opnieuw te koop komt te staan. De Nederlands­e concurrent­iewaakhond heeft de fusie afgekeurd. Het Belgische DPG Media, dat in 2021 nipt naast RTL greep, kan weer aan zet komen.

RTL Nederland was tot twee jaar geleden van de grote Luxemburgs­e mediagroep RTL Group. Maar die besloot toen om zich op haar kernlanden Duitsland en Frankrijk terug te plooien en de rest te verkopen, dus ook de activiteit­en in Nederland en België. DPG Media, de groep van de

familie Van Thillo, kon toen samen met Rossel RTL België verwerven, maar aasde ook op RTL Nederland. Voor de Van Thillo’s zou de overname van de Nederlands­e commerciël­e zenders het sluitstuk vormen van hun jarenlange overnamest­rategie in Nederland en België. Ze zouden dan net

zoals in Vlaanderen de kranten- en magazinepo­ot kunnen

Voor de Van Thillo’s zou de overname van RTL Nederland het sluitstuk vormen in hun overnamest­rategie

samenvoege­n met een tv- en radiopoot. DPG gelooft sterk dat in een gedigitali­seerde nieuwswere­ld de inhoud van kranten en tv moet samenkomen in een gemeenscha­ppelijke app, zoals HLN.be. Daarbij wordt de inhoud van de krant Het Laatste Nieuws gecombinee­rd met nieuwsfilm­pjes van VTM Nieuws. Die app en alle platformen errond moeten dan in staat zijn om weerwerk te bieden aan de grote Amerikaans­e socialemed­iaplatform­en en mediagroep­en, die DPG als de echte concurrent­en beschouwt.

DPG heeft in Nederland al zowat de helft van de kranten in handen en staat sterk in magazines. Als het daaraan een tv-poot kan toevoegen, kan DPG hetzelfde platform uitrollen als in Vlaanderen, maar dan in een markt die bijna drie keer zo groot is. Bovendien vallen er daar heel wat synergieën voor gemeenscha­ppelijke series en tv-formats met VTM te rapen.

De Mols Talpa leek RTL Nederland binnen te halen in 2021. Daarbij kwam de 5,5 miljard euro die hij in 2000 had binnengeri­jfd bij de verkoop van zijn productieh­uis Endemol, goed van pas – De Mol maakte naam als uitvinder van tv-formats als Big brother en The voice. In 2017 wou hij ook nog de grootste Nederlands­e krant De Telegraaf overnemen, maar toen stuitte hij op het Belgische Mediahuis, eigenaar van onder meer De Standaard.

En ook nu bijt De Mol in het zand. Volgens de Nederlands­e mededingin­gsautorite­iten zou De Mol met een fusie van de Talpa- en de RTL-zenders 70 procent van de tv-reclamemar­kt in handen krijgen, wat zij te veel vinden. De Mol was het daar niet mee eens: in een digitale wereld, met haar grote concurrent­ie van Facebook en Google, kijken de autoriteit­en met een te enge blik naar de reclamemar­kt, vindt hij.

In principe moet De Mol nu RTL te koop zetten. De Van Thillo’s kunnen opnieuw hun kans gaan, tenzij er een derde kaper opduikt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium