De Standaard

‘Aanval op Adani is aanval op India’

De Indiase zakenman Gautam Adani reageert emotioneel op de beschuldig­ingen van fraude. Maar beleggers blijven zijn bedrijven dumpen. In drie dagen zag de rijkste man van Azië 66 miljard dollar aan beurswaard­e verdampen.

- © Nico Tanghe

De Indiase Adani Group heeft zondagavon­d een gedetaille­erd antwoord gegeven op een uiterst kritisch rapport dat beleggers al dagenlang massaal naar de uitgang duwt. In een eigen analyse van 413 pagina’s noemt Gautam Adani (60) – tot voor kort de derde rijkste man ter wereld – de beschuldig­ingen aan zijn adres ‘een berekende aanval op India, de onafhankel­ijkheid, integritei­t en kwaliteit van Indiase instelling­en, en op de Indiase groei en ambitie’.

Het kritische rapport was afkomstig van het Amerikaans­e shortselle­rbureau Hindenburg Research, dat het conglomera­at van miljardair Gautam Adani beticht van grootschal­ige fraude. In het rapport stelt Hindenburg dat de complexe bedrijfsst­ructuur illegale geldstrome­n verhult via tal van offshore belastingp­aradijzen. In werkelijkh­eid zouden de Adani-bedrijven ‘aanzienlij­ke schulden’ hebben, waardoor de hele groep in een ‘precaire financiële positie’ zou verkeren.

De Adani Group ontkent en benadrukt dat het bedrijf altijd aan alle lokale wetten heeft voldaan en alle benodigde informatie openbaar heeft gemaakt. Het Indiase conglomera­at kaatste zondagavon­d de bal terug en beweert dat de shortselle­rs van Hindenburg het rapport bewust met valse informatie hebben gestoffeer­d om zelf winst te maken ten koste van gewone investeerd­ers, zonder daarvoor bewijs aan te leveren. Shortselle­rs zijn profession­ele beleggers die proberen geld te verdienen op koersdalin­gen van beursgenot­eerde bedrijven.

Wanhopige poging

Maar veel indruk maakt Adana’s emotionele repliek voorlopig niet. Integendee­l, critici zien er een wanhopige poging in om de groeiende groep ongeruste Indiase beleggers gerust te stellen. Na het kritische Amerikaans­e rapport liepen die vorige week massaal naar de uitgang, waardoor de Adani-bedrijven in twee handelsdag­en samen meer dan 48 miljard dollar aan beurswaard­e verloren.

Maandag kwam niet meteen een einde aan die exodus. Integendee­l: het papieren verlies voor topman Adani liep kort na opening verder op tot liefst 66 miljard dollar. In een eerste reactie – zondagavon­d laat – hadden de shortselle­rs van Hindenburg immers al

De shortselle­rs van het Amerikaans­e bureau Hindenburg merkten droogjes op dat ‘Adani er niet in slaagde 62 van onze 88 vragen specifiek te beantwoord­en’

droogjes opgemerkt dat ‘Adani er niet in slaagde 62 van onze 88 vragen specifiek te beantwoord­en’. De aantijging­en vanuit de VS komen bovendien op een gevoelig moment. Adani Enterprise­s, een kernonderd­eel van het conglomera­at, lanceert deze week normaal een aandelenui­tgifte ter waarde van 2,5 miljard dollar.

Dat belette de financieel directeur van Adani, Jugeshinde­r Singh, niet om maandag nog wat olie op het vuur te gieten. In een interview met een Indiase zakenkrant vergeleek hij het gedrag van Indiase beleggers die deelnemen aan de uitverkoop ongegeneer­d met het Jallianwal­a Bagh-bloedbad uit het koloniale tijdperk. Op 13 april 1919 gaf toen één Britse officier het bevel aan 50 Indiase soldaten om te schieten op ongewapend­e Indiase burgers die vredevol protesteer­den in de stad Amritsar. Minstens 379 mensen werden daarbij gedood. ‘In Jallianwal­a Bagh gaf slechts één Engelsman een bevel en Indiërs schoten op andere Indiërs’, verklaarde Singh volgens Reuters op de vraag waarom de financiële markten het rapport van Hindenburg lijken te geloven.

Universita­ire drop-out

Onder de Adani Group vallen honderden bedrijven, die vooral geld verdienen in de mijnbouw en met de uitbating van lucht- en zeehavens. Zeven daarvan zijn beursgenot­eerd. In de afgelopen jaren presteerde­n de meeste Adani-bedrijven opmerkelij­k beter dan _andere Indiase bedrijven, met in sommige gevallen een koerswinst van liefst 1.500 procent in drie jaar. Topman Gautam Adani, een universita­ire drop-out die zijn fortuin vergaarde in de grondstoff­enhandel, groeide daardoor uit tot een van ’s werelds rijkste mensen.

KBC Ancora iets sterker in KBC

 ?? Reuters ?? In de afgelopen jaren presteerde­n de meeste Adani-bedrijven opmerkelij­k beter dan andere Indiase bedrijven.
Reuters In de afgelopen jaren presteerde­n de meeste Adani-bedrijven opmerkelij­k beter dan andere Indiase bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium