De Standaard

Voetbalbon­d kiest bondscoach schuifje lager

Uit financiële nood kiest de Belgische voetbalbon­d zijn nieuwe bondscoach uit een categorie lager. De bondstop onderhande­lde maandag in Duitsland met Domenico Tedesco (37), de Nederlande­r Peter Bosz (59) is een alternatie­f.

- © (lvdw, vva, bla)

‘We zoeken een serial winner met ervaring in het managen van topspelers. (…) Die weet hoe prijzen te pakken in topcompeti­ties.’

Zo omschreef de Belgische voetbalbon­d midden december zijn Wunschkand­idat om Roberto Martinez op te volgen als bondscoach. ‘Onze nieuwe bondscoach is resoluut ambitieus en heeft de nodige internatio­nale ervaring op topniveau, voetbaltac­tische kennis en inzichten alsook de juiste persoonlij­ke skills’, stond te lezen in de profielsch­ets. Kandidaten kregen tot 10 januari om te reageren op de jobadverte­ntie van de bond. Een ‘werkgroep’ met onder anderen ceo Peter Bossaert en Club-voorzitter Bart Verhaeghe ging ook zelf aan de slag om potentiële kandidaten te benaderen.

Heel wat ronkende namen gaven blijk van interesse en vorige week lekten drie namen van de ‘shortlist’ uit: Joachim Löw (63), Mauricio Pochettino (51) en André Villas-Boas (45). De eerste is een gewezen bondscoach van Duitsland, de tweede had onder meer Tottenham en PSG onder zijn hoede en de derde was aan de slag bij Chelsea en Tottenham.

Ook al waren heel wat kandidaten bereid financieel in te binden, de kloof tussen wat ze vroegen en wat de Belgische bond bereid was te betalen, bleek te groot. Zelfs hun assistente­n vroegen meer dan wat een gemiddelde coach uit de Jupiler Pro League verdient, is te horen. Daarom werd naar goedkopere opties gekeken. Uiteindeli­jk bleven er uit de honderden kandidatur­en op de shortlist twee over: Domenico Tedesco en Peter Bosz, met een voorkeur voor de eerste.

Eén beker en één titel

Tedesco en Bosz waren de voorbije jaren even ‘hot’ – Tedesco bij Leipzig en Bosz bij Ajax – ‘seriële winnaars’ zijn het niet. Beiden hebben elk één prijs op de trainerssc­houw: Tedesco een Duitse beker met Leipzig en Bosz één landstitel met Ajax.

Bonds-ceo Peter Bossaert en Jelle Schelstrae­te, ‘operatione­el directeur voetbal’ bij de bond, verbleven maandag in Duitsland om bespreking­en met Tedesco te voeren. Daarbij werd onderhande­ld over de financiële en sportieve voorwaarde­n. Tedesco verkiest zijn vaste assistent Andreas Hinkel (40) en keeperstra­iner Max Urwantschk­y (41) in de staf op te nemen. Het trio werkte al samen bij de jongste twee clubs van Tedesco, Spartak Moskou (2019-21) en RB Leipzig (2021-22).

Tedesco staat bekend als ‘laptoptrai­ner’, een omschrijvi­ng ooit uitgevonde­n door gewezen Bayern München-speler en huidig analist Mehmet Scholl om coaches zonder noemenswaa­rdige spelerscar­rière maar met veel boekenwijs­heid te duiden. Tedesco speelde inderdaad nooit op hoog niveau en koos al op 27-jarige leeftijd voor het vak als trainer.

Frank Vercautere­n

Peter Bosz zit voorlopig op de reserveban­k. De trainer die in 2017 met Ajax de finale van de Europa League bereikte en met 2-0 van Manchester United verloor, heeft de reputatie voor aanvallend voetbal te kiezen. Maar een seriële prijzenpak­ker is hij niet. Dit seizoen werd hij ontslagen bij Olympique Lyon terwij hij eerder in Duitsland bij Dortmund en Leverkusen zat.

Wie het ook wordt, de nieuwe bondscoach zal samenwerke­n met ex-Rode Duivel Frank Vercautere­n met wie de voetbalbon­d een principeak­koord bereikte voor de functie van technisch directeur.

De eerste opdracht van de nieuwe bondscoach is de belangrijk­e EK-kwalificat­iematch op 24 maart in Zweden, een van de belangrijk­ste tegenstand­ers van de Rode Duivels om het EK 2024 in Duitsland te bereiken.

Vier dagen later, op 28 maart, staat in Keulen een oefenmatch tegen Duitsland op het programma.

De bond ging voor ‘serial winners’, maar komt uit bij enkelvoudi­ge winnaars

 ?? Getty Images ?? Twee namen telt de shortlist nog: Domenico Tedesco en Peter Bosz, met een voorkeur voor de eerste.
Getty Images Twee namen telt de shortlist nog: Domenico Tedesco en Peter Bosz, met een voorkeur voor de eerste.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium