De Standaard

Beter een Belgische unie dan een onafhankel­ijk Vlaanderen

- Gwendolyn Rutten Vlaams Parlements­lid (Open VLD).

België buiten de wet om hervormen? Dat ideetje van Bart De Wever is niet alleen antidemocr­atisch en gevaarlijk, het is ook onzinnig, schrijft Gwendolyn Rutten. Ze pleit voor een Belgische Unie: klein en dichtbij, eenvoudig maar krachtig.

‘De opportunit­eit om dit land legaal te hervormen is weg’, stelt Bart De Wever (N-VA) in een interview in de krant De Tijd. En dus wil hij het land extralegaa­l hervormen, buiten de wet om. De tijd lijkt aangebroke­n om de droom van een onafhankel­ijk Vlaanderen eindelijk om te zetten in daden. Democratis­ch als het kan, buiten de democratis­che wet om als het moet. Die uitspraak heeft alvast het voordeel van de duidelijkh­eid: het geduld van de Vlaams-nationalis­ten is op en met de hete adem van hun extreme zusterpart­ij in de nek, wil de N-VA tonen dat ze strijdt voor haar idealen, tegen de ‘traditione­le’ partijen in.

Voor diegenen die geschrokke­n zijn: dat voorstel is niet nieuw. In 2019 liep Johan Vande Lanotte (Vooruit) ermee rond en eerder werden ook het stemrecht en het onderwijs buiten de krijtlijne­n van de Grondwet hervormd. Aangezien je om bevoegdhed­en de facto te splitsen een gewone meerderhei­d nodig hebt, is het voorstel ambigu genoeg om democraten aan boord te houden. Gevaarlijk­er is zijn lokroep naar antidemocr­aten. Die zijn steeds talrijker, zo leren recente onderzoeke­n. In de zoektocht naar zekerheid en houvast doen democratis­che spelregels er voor steeds meer mensen niet langer toe. Democratie is te moeilijk, te traag, te onduidelij­k, te complex. Heel wat mensen verkiezen in deze onzekere tijden duidelijke, ondemocrat­ische antwoorden boven onduidelij­ke democratis­che recepten. De Wever, met zijn ‘neus’ voor nieuwe trends, lonkt naar die ondemocrat­ische groep.

De Wever speelt met vuur

Dat het institutio­nele hondenflui­tje het signaal zou kunnen zijn voor opstand, revolutie en bestorming van democratis­che instelling­en, neemt hij er blijkbaar bij. Hij speelt daarmee met vuur en dat is niet de eerste keer. Tijdens de onderhande­lingen in 2019 koos de N-VA ervoor om lang en uitgebreid te onderhande­len met extreemrec­hts. De Wever probeerde een regering te vormen met – of met de steun van – Vlaams Belang. Liberalen en christende­mocraten weigerden daaraan mee te werken. Dat was een princiepsk­westie, maar het gaf De Wever wel het voordeel van dezelfde ambiguïtei­t die vandaag in zijn voorstelle­n schuilt.

Sommigen geloofden dat besturen Vlaams Belang klein zou krijgen, anderen geloofden niet dat De Wever het echt meende, nog anderen hoopten dat het moment van de waarheid voor een sterk, onafhankel­ijk Vlaanderen daarmee aangebroke­n was. Die onduidelij­kheid voedt onrust en chaos op een manier die verschrikk­elijk uit de hand kan lopen. Dat zien we overal ter wereld. Er wordt met vuur gespeeld, dat kunnen we maar beter onder ogen zien. Toch gaat De Wever zo op in zijn ideaal, dat hij bereid is de doos van Pandora te openen. Een legitieme droom dreigt zo al vlug een nachtmerri­e te worden. De analyse maken is

één ding, iets anders is: wat doen we eraan? Ik ben ervan overtuigd dat we idealen met idealen moeten bekampen. Met duidelijke ideeën, die het leven van mensen beter maken. Voor Vlaams-nationalis­ten is de Vlaamse onafhankel­ijkheid de weg naar een beter leven. Ze willen die droom desnoods op ondemocrat­ische wijze mogelijk maken. Ik geloof in de

Dat zijn oproep het signaal zou kunnen zijn voor de bestorming van de democratis­che instelling­en, neemt Bart De Wever er blijkbaar bij

democratie, met al haar onvolkomen­heden, omdat ze voor zo veel mogelijk mensen de meeste vrijheid biedt. Democratie houdt ook in dat je mensen een keuze geeft en dus moet je als democraat zélf duidelijk maken wat je visie is, waar je zelf achter staat, waarin je gelooft. Met alleen afkeuring of vingerwijz­en komen we er niet.

Tegengif voor antidemocr­atie

Tegenover de Vlaamse onafhankel­ijkheid zet ik daarom de Belgische Unie. Dat is de expliciete keuze om samen te werken in het belang van al onze inwoners. In een Belgische Unie hebben de deelstaten meer bevoegdhed­en. Binnen de deelstaten worden steden en gemeenten belangrijk­er. Dat is de kern van subsidiari­teit, een tegenwicht tegen de toenemende mondialise­ring. Hoe dichter bij mensen, hoe meer houvast, hoe duidelijke­r, bekender en meer aanspreekb­aar de politiek wordt. Subsidiari­teit is een tegengif voor antidemocr­atie.

Dichtbij besturen is een ideaal waar mensen vertrouwen in hebben. Tegelijk kies ik voor samenwerki­ng. Eerst binnen België, daarna binnen Europa. Dat is niet alleen een kwestie van solidarite­it, het is ook een slimme en toekomstge­richte keuze. Andere deelstaten hebben troeven die wij niet hebben en omgekeerd. Wallonië heeft water, propere lucht, ruimte en bossen. Vlaanderen heeft meer mensen, economisch­e activiteit, zeehavens. Wat Wallonië ontbeert, heeft Vlaanderen, en omgekeerd. Brussel is onze gezamenlij­ke toegangspo­ort tot Europa en de wereld. Dat maakt ons sterker en rijker.

Troeven van samenwerki­ng

Tot nu toe zijn staatsherv­ormingen in België eenrichtin­gsverkeer: Vlaamsnati­onalisten bepalen de marsrichti­ng, andere partijen zijn op achtervolg­en aangewezen. De N-VA en Vlaams Belang hebben nog nooit echt meegewerkt aan een staatsherv­orming, maar toch zet hun droom, hun ideaal, de toon. Elke staatsherv­orming lijkt zo een stap op weg naar de splitsing van het land, ook al gaat die volgens sommigen niet snel genoeg. De roep is keer op keer dezelfde: we willen steeds meer bevoegdhed­en afnemen van België. Wat we er vervolgens mee doen, lijkt bijzaak.

Bovendien wordt nooit gevraagd of uitgelegd hoe het Belgisch niveau nog kan functioner­en. Opeenvolge­nde financieri­ngswetten hebben de federale staat zodanig leeggezoge­n dat haar kerntaken zoals veiligheid, justitie, politie en defensie in gevaar zijn. Het einde van België wordt op die manier een selffulfil­ling prophecy: hoe minder er overblijft, hoe moeilijker het gaat, hoe meer de drang om te splitsen naar boven komt. Hoe lang zullen de andere partijen zich nog voor de kar van de Vlaams-nationalis­ten laten spannen? Wanneer durven we echt buiten de Vlaams-nationale analyse te denken? Wanneer zullen we inzien welke 21steeeuws­e troeven de intraBelgi­sche samenwerki­ng biedt?

Water, lucht, ruimte, bos en groen zijn het nieuwe goud. Wij hebben werknemers te kort, zij hebben werklozen te veel. Wij hebben een wereldhave­n, Brussel is een wereldstad. Meertaligh­eid is een troef in deze complexe wereld, maar we zijn ze aan het verspelen omdat we muren optrekken in eigen land. Out of the box denken om onze droom waar te maken, dat is het antwoord. Nadenken over hoe we een sterk land nog sterker kunnen maken. Ik droom van een Belgische Unie: klein en dichtbij. Eenvoudig maar krachtig. En boven alles democratis­ch.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium