De Standaard

Stikstof steekt ook luchthaven Zaventem stokken in de wielen

De nationale luchthaven is toe aan een nieuwe omgevingsv­ergunning. De te hoge stikstofui­tstoot dreigt de groeiplann­en te dwarsbomen.

- Ine Renson

De luchthaven van Zaventem heeft een nieuwe omgevingsv­ergunning nodig. De huidige vervalt in juli volgend jaar. Die hernieuwin­g belooft spannend te worden. Uit de eerste versie van het milieueffe­ctenrappor­t (MER) die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de luchthaven mikt op forse groei. Uitbater BAC gaat tegen 2032 uit van een verdubbeli­ng van de cargo en een vijfde meer passagiers. Dat betekent meer en grotere vliegtuige­n, en een extra stroom vrachtwage­ns (+43 procent) en personenwa­gens (+9 procent). In de raming van het personenve­rkeer zit al een ambitieuze ‘modal shift’ vervat, waarbij BAC ervan uitgaat dat de helft van het personeel en de passagiers met het openbaar vervoer komt.

Die extra volumes generen een verhoging van zowel de CO2- als de NOx-uitstoot. Met die NOx, een vorm van reactieve stikstof, komt de luchthaven in het vizier van het stikstofde­bat. In de omgeving van de luchthaven liggen verschille­nde beschermde natuurgebi­eden die in slechte staat zijn. Uit het MER blijkt dat de uitstoot van de luchthaven op de Natura2000-gebieden nu al te hoog is. In het groeiscena­rio wordt die nog groter. Het studiebure­au dat het MER opstelde, ziet niet meteen een oplossing. De milderende maatregele­n, zoals zonnepanel­en of een nieuwe tramlijn, volstaan niet om de extra uitstoot van het vliegverke­er op te vangen. Daarvoor is geen alternatie­f zolang er geen schone brandstoff­en beschikbaa­r zijn.

Op slot

Tot deze week konden de bevoegde instanties en omliggende gemeenten adviezen indienen. Die worden verwerkt, waarna het dossier in openbaar onderzoek gaat. Tegen het einde van het jaar moet minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslissen over de vergunning. De minister hamert er al maanden op dat een definitief stikstofak­koord nodig is om te vermijden dat een vergunning­sstop grote projecten zoals de luchthaven op slot zet. Dat is geen hypothetis­ch scenario. In december vernietigd­e de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen nog de vergunning van Broeklin – de opvolger van het winkelcomp­lex Uplace in Machelen – vanwege de te grote stikstofui­tstoot op dezelfde natuurgebi­eden.

Met een robuust stikstofak­koord moet de achtergron­dconcentra­tie overal in Vlaanderen dalen. Dat geeft uitstoters als de luchthaven extra vervuilrui­mte. Maar zelfs dan is het groeiscena­rio van de luchthaven niet realistisc­h, zegt Jasper Wouters, beleidsmed­ewerker bij de Bond Beter Leefmilieu (BBL). ‘De discrepant­ie tussen het groeiscena­rio van de luchthaven en de klimaat- en milieudoel­en van de overheid is gewoon te groot. Het is ook niet te verantwoor­den dat de luchthaven hiermee wegkomt als de boeren wel zware inspanning­en moeten doen.’

Noodproced­ure

In een coalitie met bewonersgr­oepen uit de Vlaamse rand pleit de BBL voor een plafond op het aantal vluchten – 5 procent minder dan voor corona – en een afschaffin­g van de nachtvluch­ten. Ook in het MER staat expliciet dat enkel ‘een grote beperking van het aantal vliegbeweg­ingen’ de impact kan reduceren. Maar die optie wordt niet onderzocht omdat ze in strijd is met het doel om te groeien. ‘Dat is opmerkelij­k’, zegt Wouters, ‘want de dienst-MER van de Vlaamse overheid had aangegeven dat een scenario met minder vluchten wel degelijk moest worden bekeken als dat relevant is. Het MER dat nu voorligt is dus onvolledig.’

Volgens Wouters bewijzen de stadslucht­havens van Parijs, Berlijn, Zürich en Frankfurt dat een exploitati­e met beperkinge­n, zoals weinig of geen nachtvluch­ten, wel degelijk rendabel kan zijn.

De luchthaven wil voorlopig niet antwoorden op de vraag of die forse groei voor cargo essentieel is. De uitbater lijkt op een ander paard te wedden. De Europese Habitatric­htlijn, die waakt over de instandhou­ding van Natura2000-gebieden, heeft een noodproced­ure voor projecten met een groot maatschapp­elijk belang. Vlaanderen maakte er onder meer gebruik van voor de bouw van het Deurganckd­ok. Maar volgens milieujuri­st Hendrik Schoukens (UGent), die ook schepen is voor Groen in Lennik, is die zogenaamde ADCtoets geen vrijbrief. ‘De luchthaven komt hiervoor in aanmerking, maar de voorwaarde­n zijn niet min. Zo moet je bewijzen dat er geen minder schadelijk alternatie­f mogelijk is. Dan kom je bij de vraag of die groei echt nodig is. Dat groeiscena­rio erdoor duwen, lijkt me niet evident. Bovendien is een sluitend stikstofka­der een absolute voorwaarde. Een rechter kan oordelen dat een uitzonderi­ng voor de luchthaven gerechtvaa­rdigd is, omdat het Vlaamse stikstofbe­leid de goede kant op gaat. Dat is nu niet het geval.’

De BBL laat weten dat hij de vergunning zal aanvechten als die in strijd is met de milieuwetg­eving. Minister Demir wil pas reageren nadat het dossier definitief is ingediend.

‘Het is niet te verantwoor­den dat de luchthaven hiermee zou wegkomen als de boeren wel zware inspanning­en moeten doen'

Jasper Wouters

Bond Beter Leefmilieu

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium