De Standaard

Bomen en fietsen, snelle winst voor leefbare stad

- Lieven Sioen

Het betere loodgieter­swerk. De beslissing om van het Groot Vleeshuis in Gent een fietsensta­lling te maken, kun je zo omschrijve­n. Het historisch­e gebouw is in dermate belabberde staat dat instorting­sgevaar dreigde. Maar geld voor een grondige renovatie is er niet meteen bij Erfgoed. Wel konden nog enkele miljoenen gevonden worden op de budgetten mobiliteit en facilitair beleid van de stad Gent. Genoeg om alvast de structuur van het gebouw te restaurere­n en er een fietsensta­lling onder te brengen. Want ook dat was een probleem waar Gent dringend een oplossing voor zocht:

extra parkeerpla­ats voor fietsen in de binnenstad. Een win-win dus, maar bezwaarlij­k een positieve keuze. Anders zou de fietsensta­lling niet tijdelijk zijn.

Hoe anders pakt Amsterdam uit met zijn nieuwe fietsinfra­structuur aan het Centraal-Station. De constructi­e voor 7.000 fietsen is een architectu­raal pronkstuk en een bouwkundig­e topprestat­ie: ze is volledig onder water gebouwd. Auto’s en een brede weg moesten ervoor wijken. Next level cycling architectu­re, aldus het financiële persagents­chap Bloomberg. Opnieuw toont Nederland daarmee hoe een voluntaris­tisch fietsbelei­d ook een bron van trots en een motor voor stadsverni­euwing kan zijn. En daarom best wat geld waard is. 60 miljoen pompte de stad erin. De toegang is elektronis­ch beveiligd. Vergeleken daarmee blijft het Vlaamse fietsbelei­d er toch eentje met slepende remmen. Bij ons loopt je fiets geen grotere kans om gestolen te worden dan in een stationspa­rking.

Nog meer snelle winst voor meer leefbare steden reikt vandaag ook het wetenschap­pelijk tijdschrif­t The Lancet aan. Onderzoeke­rs berekenden dat een derde van de 6.700 hittedoden in steden in 2015 vermeden had kunnen worden als in Europese steden de oppervlakt­e voor 30 procent met bomen was beplant.

Steden zijn kwetsbaar voor hittegolve­n. Door de grote hoeveelhei­d asfalt en beton slaan ze overdag warmte op die ’s nachts als een deken boven de stad blijft hangen. Bomen temperen overdag dat zogenaamde hitte-eilandeffe­ct, als een soort natuurlijk­e airco. Dat was trouwens ook een van de belangrijk­ste conclusies uit het burgeronde­rzoek Curieuzene­uzen in de Tuin van de Universite­it Antwerpen en

De Standaard: in een tuin kunnen vijf of meer bomen overdag tot 1 graad extra verkoeling bieden. Mocht in Antwerpen de 3,5 vierkante kilometer groen van Ringland gerealisee­rd worden, zou dat het nachtelijk­e hitte-eilandeffe­ct met 8 procent terugdring­en in de hele stad.

Bomen en fietsen, moeilijk is dat niet. Alleen een kwestie van prioriteit­en. Voor bestuurder­s én bewoners.

Amsterdam toont hoe een fietsensta­lling ook een bron van trots en stadsverni­euwing kan zijn

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium