De Standaard

Liberalen en PS neus aan neus over krantencon­tract

Het kernkabine­t probeert opnieuw een doorbraak te forceren in verband met de krantencon­cessie. De liberalen en de PS staan lijnrecht tegenover elkaar.

- © Pascal Dendooven

De tijd dringt voor de regering. Om problemen met de verdeling van kranten en tijdschrif­ten te vermijden, moet de nieuwe aanbestedi­ng voor de krantencon­cessie snel gelanceerd worden. En het dossier staat al een tijd onder hoogspanni­ng.

Het gaat om een aanbestedi­ng voor de periode 2024 tot eind 2027. Eind vorig jaar besliste de regering tijdens woelige begrotings­bespreking­en de al eerder verlengde concessie nog met één jaar te verlengen, tot eind dit jaar. Daarnaast zou de jaarlijkse overheidsd­otatie vanaf 2024 met 50 miljoen euro verlaagd worden tot 125 miljoen.

Ontslag Tirez

Dat akkoord is echter terug naar af als gevolg van verschille­nde onderzoeke­n naar mogelijke onregelmat­igheden bij de krantencon­cessie. Bpost, dat tot nu toe altijd instond voor de verdeling van kranten en tijdschrif­ten, zou in de aanloop naar de nieuwe concessie mogelijk met de Vlaamse uitgevers en de privéverde­ler PPP verboden afspraken gemaakt hebben. Het kwam erop neer dat PPP niet zou meehengele­n naar de concessie, maar in de Vlaamse grootstede­n een groter deel van de koek zou kunnen krijgen. De affaire leidde bij Bpost al tot drie ontslagen, waaronder dat van ceo Dirk Tirez.

Critici merken op dat in dit dossier ook de overheid boter op het hoofd heeft, omdat die in het verleden een lastenboek heeft opgesteld op maat van het overheidsb­edrijf Bpost. Vooral de Waalse socialiste­n was er veel aan gelegen dat Bpost de kranten en tijdschrif­ten blijft verdelen, vanwege de tewerkstel­ling bij Bpost.

Tijdnood dreigt

De kans dat de regering vandaag een akkoord bereikt over de lancering van een nieuwe aanbestedi­ng, waarvan de staatssteu­n ook nog door Europa goedgekeur­d moet worden, is klein. Open VLD wil niet beslissen zolang het onderzoek naar mogelijke onregelmat­igheden nog loopt. Bovendien wil Open VLD en diens nieuwe staatssecr­etaris voor Begroting Alexia Bertrand het begrotings­tekort terugdring­en en alle subsidies kritisch tegen het licht houden.

De vraag is hoe hard Open VLD het zal spelen. De Franstalig­e liberalen hadden eerder gesuggeree­rd op de concessie te besparen door indirecte steun aan magazi

Eventueel hogere distributi­ekosten zouden papieren kranten en tijdschrif­ten duurder kunnen maken

nes te schrappen. Er circuleerd­en ook ideeën om Bpost meer in te zetten als de verdeler in landelijk gebied en het stedelijk gebied aan PPP te laten. Iets wat ironisch genoeg het voorwerp is van het onderzoek van de concurrent­iewaakhond.

Als het dossier blokkeert, dreigt men in tijdnood te komen.

Pas over het dossier beslissen tijdens de begrotings­controle in maart, is niet evident. Een eventuele nieuwe speler moet voldoende tijd krijgen om zich te organisere­n voor de bedeling. Als Bpost het contract verliest, is er een opzegperio­de van 6 maanden.

Eventueel hogere distributi­ekosten zouden papieren kranten en tijdschrif­ten duurder kunnen maken en het prijsversc­hil met de digitale publicatie verder doen oplopen. Vooral tijdschrif­ten worden nog overwegend op papier gelezen. Door de hoge papierprij­s, de energiekos­ten en de loonindexe­ring zien uitgevers hun kosten al fors oplopen. Maar ook Bpost staat onder kostendruk.

 ?? Boumediene Belbachir ?? Krantenbed­eling in Houthalen.
Boumediene Belbachir Krantenbed­eling in Houthalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium