De Standaard

Oekraïners duwen Belgisch bevolkings­cijfer omhoog

- Karsten Lemmens

DEMOGRAFIE Vorig jaar kwamen er 63.000 Oekraïners bij in ons land. Zij duwen de bevolkings­groei een stuk naar boven.

Bijna zo veel mensen als er in Genk wonen: zo veel Oekraïners vestigden zich vorig jaar in België. Volgens het Federaal Planbureau kwamen er 63.000 mensen uit het door oorlog geteisterd­e land naar hier. Het gaat om vluchtelin­gen die een tijdelijke beschermin­g hebben gekregen.

Daarmee zijn ze verantwoor­delijk voor meer dan de helft van de bevolkings­groei van 2022. De definitiev­e cijfers zijn nog niet bekend, maar het Planbureau schat dat er in 2022 zo’n 104.000 mensen zijn bijgekomen.

Voor dit jaar wordt verwacht dat de groep Oekraïners die naar hier komt veel kleiner zal zijn: slechts 6.500, zo’n tien keer minder dan vorig jaar. Dat denkt althans de evaluatiec­el van het Nationaal Crisiscent­rum (Celeval).

Wat nadien gebeurt, in 2024, is onduidelij­k. Alles hangt ervan af hoeveel Oekraïense vluchtelin­gen in België zullen blijven en hoeveel er terugkeren. In het meest waarschijn­lijke scenario komen er volgend jaar in totaal 27.880 mensen bij.

Op termijn zullen de immigratie­cijfers weer stabiliser­en op zo’n 25.000 netto aankomsten per jaar, verwacht het planbureau. Daarbij nemen migranten van buiten de EU de plaats in van nieuwkomer­s van binnen de EU, wier aandeel daalt.

Twee Vlamingen, één Waal

Het is migratie die zal maken dat de bevolking blijft groeien, want de komende decennia zal de natuurlijk­e groei niet meer volstaan. Tussen 2040 en 2060 zal het aantal geboortes de sterftes niet langer opvangen, want het gemiddelde aantal kinderen per vrouw zou dan zakken tot 1,76. In 2000 was dat nog 1,86. Het natuurlijk­e saldo is dan negatief.

Vooral in Vlaanderen zal de bevolking stevig blijven groeien. Verwacht wordt dat onze regio in 2070 acht miljoen inwoners telt. Dat is het dubbele van Wallonië, dat tegen dan aan 3,9 miljoen zal zitten. Dat zijn twee Vlamingen voor elke Waal. Brussel zou grosso modo stabiel blijven.

Voor N-VA-Kamerlid Sander Loones waren die projecties alvast een bijkomend argument om nog eens voor confederal­isme te pleiten. ‘Twee keer meer Vlamingen dan Walen’, tweette hij. ‘We gaan toch niet blijven aanvaarden dat Franstalig­en ons de wet spellen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium