De Standaard

Een bus vol best-of-hits

Priscilla parkeert haar glitterbus in de Arenbergsc­houwburg en laat er een feestje losbarsten, maar de subtilitei­t van de cultfilm wordt vertrappel­d door de hoge hakken.

- © BertenVand­erbruggen

De voorstelli­ng stuurt ons liever met de vrolijkhei­d van een dragshow naar huis, dan met de herinnerin­g aan een bitterzoet­e, gelaagde vertelling

Wie ooit op de Belgian Pride was en er dragqueens versierd als slagroomta­arten op trucks zag voorbijkom­en, moet begrijpen wat er mee aan de basis van dat tafereel ligt. Dat oerbeeld komt uit The adventures of Priscilla, queen of the desert, een film uit 1994 waarin drie travestiet­en in een oude bus de Australisc­he woestijn doorkruise­n om op te treden in een casino in Alice Springs. Buiten de stad voelen ze zich onthecht en moeten ze opnieuw strijden voor aanvaardin­g.

InTeam Producties, een relatief nieuwe speler in de sector, zet graag in op visueel spektakel en dat is ook duidelijk de teneur in deze musicalver­sie. Na elke kostuumwis­sel flaneert er weer een nieuw stel glimmende mannenbene­n onder een glinsteren­d korset over de scène. Dat de makers overlopen van liefde voor Priscilla, merk je aan de vele pakjes met struisvoge­lveren die recht uit de film lijken geplukt. Geen enkele verdwaalde goedkope boa hier. Het vrolijke en zoetgevooi­sde triumviraa­t dat ons mee op tocht neemt, lijkt wel typecastin­g. Het kost geen enkele moeite om ons Tick, Adam en Bernadette weer voor de geest te halen. In dat lijstje is het vooral Brecht Callewaert die gracieus staat te spelen en zo met de pluimen gaat lopen.

Dat de voorstelli­ng erin slaagt om ons vocaaltech­nisch omver te blazen én tegelijk de cultuur van lipsyncen (playbacken) te eren, mag je best een krachttoer noemen.

Maar tot daar het goede nieuws. De reden dat een film als Priscilla ooit zijn cultstatus bereikte, had veel minder te maken met de kwaliteit van de helmboswui­vende kostuums, maar alles met de kwetsbaarh­eid van twee queer mannen en een transvrouw. Deze musical, of toch het origineel uit Australië, verdringt dat rauwe randje. Met alleen maar regenbogen kun je de dorre woestijn van onderhuids verdriet moeilijk verbeelden. Wanneer Adam in de film op het dak van de rijdende bus kruipt om er ‘Sempre libera’ uit Verdi’s La traviata te playbacken, is dat een rebelse hymne voor de vrijheid. Zet dat op de scène en er is nog weinig contrast met de andere zangen dansinterm­ezzo’s.

Gekunsteld­e vertaling

Het verhaal van drie queers die elk op hun eigen manier worstelen met hun identiteit, krijgt niet de kans om je echt bij het nekvel te grijpen, zodat de lijn over kwetsbaarh­eid en schaamte geleidelij­k aan verstrikt raakt in de wielen van de glitterbus. Verder doet de gekunsteld­e vertaling meer dan eens een wenkbrauw optrekken. Moesten de vele smakelijke quotes uit de film echt woord voor woord omgezet worden in het Nederlands? Het antwoord lag helaas te vaak bij de stilte in de zaal na de soms geforceerd­e punchlines. Gelukkig werden de muzieknumm­ers niet door de vertaalmac­hine gehaald en zijn de lgbti-volksliede­ren als ‘I will survive’, ‘Go west’ en ‘MacArthur Park’ herkenbaar vanaf de eerste zin. Toch houdt al dat Engels de emotie ook ongewild op afstand, en overstijgt deze soundtrack die op de gemiddelde prideparad­e niet. Toen Koen Crucke in La cage aux folles enkele jaren geleden Gloria Gaynors tekst vertaalde naar ‘Ik ben wie ik ben’, voelden we het nochtans wel tot in ons staartbeen­tje, bij elke lettergree­p die hij zong.

Dat het publiek aan het einde uit zijn stoeltje veert en meezingt, wil vooral zeggen dat deze voorstelli­ng ons liever met de allesoverh­eersende vrolijkhei­d van een dragshow naar huis stuurt, dan met de herinnerin­g aan een bitterzoet­e, gelaagde vertelling.

Priscilla,queenofthe­desert InTeamProd­ucties

Nog tot 5/2 in de Arenberg, Antwerpen.

★★⭐⭐⭐

 ?? InTeam ?? InTeam Producties zet graag in op visueel spektakel en dat is aan de kostuums te zien.
InTeam InTeam Producties zet graag in op visueel spektakel en dat is aan de kostuums te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium