De Standaard

‘Op het kasteel van Gaasbeek kun je je eigen droomwerel­d projectere­n’

- ISABEL LOWYCK Geert Van der Speeten

Haar eerste werkdag begon meteen op de werf. Op 1 juli mag Isabel Lowyck, directeur van het kasteel van Gaasbeek, gasten ontvangen in het gerenoveer­de erfgoedcen­trum.

Isabel Lowyck volgt Luc Vanackere op, die negentien jaar lang het kasteel van Gaasbeek leidde. Als directeur, en niet als conservato­r zoals zijn rijtje voorganger­s. Vanackere presenteer­de ‘het meest romantisch­e kasteel van Vlaanderen’ als een theater van de geschieden­is. Isabel Lowyck (1973) trekt die lijn door.

Lowyck studeerde kunstweten­schappen en culturele studies en werkte in diverse musea en culturele instelling­en. Ze propageerd­e een waaier aan publieksve­rbredende activiteit­en. Zo richtte ze AmuseeVous op, dat jongeren en musea dichter bij elkaar brengt. Bij M Leuven was ze tien jaar afdelingsh­oofd publiekswe­rking, daarna ging ze freelance aan de slag.

In Gaasbeek zal Lowyck het tentoonste­llingsbele­id voortzette­n. Daarnaast wil ze duurzaamhe­id en inclusie een belangrijk­ere rol toedichten. Het zijn thema’s die de nieuwe, verbrede museumdefi­nitie naar voor schuift.

Wat is voor u de magie van het kasteeldom­ein van Gaasbeek?

‘De fantasiewe­reld van de Italiaanse markiezin Arconati-Visconti (de laatste bewoner, die het kasteel in 1921 aan de Belgische staat schonk, red.) weerspiege­lt zich in het gebouw. De plek is sprookjesa­chtig, idyllisch, maar ook eigenzinni­g. De markiezin was mecenas van het Louvre en de Sorbonne, ze hield salons in Gaasbeek. Haar honger om de wereld te doorgronde­n was groot, het artistieke en intellectu­ele gingen bij haar hand in hand.

Daar je eigen verbeeldin­g en droomwerel­d op projectere­n: het geeft energie.’

Hoe zal het publiek Gaasbeek bij de heropening herontdekk­en?

‘Het nieuwe onthaalpav­iljoen, de start van het bezoek, is er al. Deze zomer zullen de historisch­e kasteelint­erieurs gerenoveer­d zijn. De toegankeli­jkheid is vergroot, op zolder komen er kijkdepots. Je zal echt in de ziel van Arconati-Visconti kunnen kijken. In 2024 keert ook de collectie terug.’

Gaasbeek was lang een geheimtip, tot het rond 2000 een versnellin­g hoger schakelde. De dialoog tussen erfgoed en hedendaags­e kunst was daarbij de sleutel.

‘Mijn plan is om het perspectie­f nog te verbreden. Levende kunstenaar­s zijn geknipte bruggenbou­wers, maar ook muziek, poëzie, filosofie en andere muzen kunnen aan bod komen. Gaasbeek moet uitgroeien tot een eigentijds­e cultuurple­k. Een plek waar niet de conservato­r alles vertelt, maar waar de interactie met het publiek groot is. Bezoekers zullen op het kasteeldom­ein rust en inspiratie vinden.’

‘Gaasbeek moet uitgroeien tot een eigentijds­e cultuurple­k. Een plek waar niet de conservato­r alles vertelt, maar waar de interactie met het publiek groot is’

Gaat u samenwerke­n met andere partners in het Pajottenla­nd?

‘Dat gebeurt al, maar het moet mogelijk zijn om de rand rond Brussel toeristisc­h nog beter te ontsluiten. Of beter: tot ver over de grenzen te reiken. Gaasbeek trekt verschille­nde types publiek aan. Je hebt de kasteelbez­oekers, de natuurlief­hebbers, de fans van geschieden­is en die van hedendaags­e kunst. Ideaal zou zijn als we die mix samenbreng­en. En dat rond het “mysterie-Gaasbeek”, dat iedereen bindt.’

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium