De Standaard

Kan een oude lijst nog bepalen welke wedstrijde­n u op tv ziet?

- ValerieDro­even,BartLagae

Twintig jaar geleden stelde de Vlaamse regering een ‘evenemente­nlijst’ op die nu nog altijd mee bepaalt welke sportwedst­rijden in Vlaanderen gratis te bekijken zijn. Voetbal wel en hockey niet, bijvoorbee­ld. Hoe zinnig is zo’n lijst nog nu de wereld zo veranderd is?

Nadat hockeylief­hebbers het voorbije weekend hadden geklaagd dat de finale van het WK hockey enkel betalend – op Play Sports – te bekijken was, laat de Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) bekijken of en hoe de zogenoemde ‘evenemente­nlijst’ moet worden aangepast. Op die lijst staan (sport)evenemente­n die zo’n groot maatschapp­elijk belang hebben dat Vlamingen ze gratis moeten kunnen bekijken op een niet-betalende zender. Dat kan een van de VRT-, VTM- of Playzender­s zijn, maar ook Eurosport mag. Die lijst werd twintig jaar geleden opgesteld door de toenmalige Vlaamse regering, sindsdien is ze gebetonnee­rd in het Mediadecre­et. En dat terwijl zowel de tv-wereld als de populairst­e sporten in die twee decennia een metamorfos­e ondergaan hebben.

Hoeisdeeve­nementenli­jstontstaa­n?

‘De lijst is bedoeld om de kijker te beschermen’, zegt Bob Vermeir, woordvoerd­er van de VRT. Door de opkomst van digitale televisie sijpelde rond 2004

betaal-tv Vlaanderen binnen. De vrees was dat de uitzendrec­hten van belangrijk­e maatschapp­elijke evenemente­n bij kapitaalkr­achtige buitenland­se spelers zouden terechtkom­en. Dus besliste de Vlaamse regering – met Marino Keulen (Open VLD) als minister van Sport – om een lijst op te stellen met evenemente­n die nooit achter de betaalmuur zouden mogen verdwijnen. De lijst werd verankerd in het Mediadecre­et en bleef sindsdien onaangeroe­rd.

Ook andere landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland of Denemarken werken met een gelijkaard­ige lijst. In Vlaanderen ligt de nadruk op voetbal en wielrennen. In Nederland, bijvoorbee­ld, prijken ook schaatswed­strijden op de lijst. Strikt genomen staan er ook niet alleen sportwedst­rijden op de lijst: ook één cultuureve­nement, de Koningin Elisabethw­edstrijd, is eraan toegevoegd.

Hoegedatee­rdisdelijs­t?Toch redelijk. Alle voetbalwed­strijden van de nationale ploeg en alle wedstrijde­n in de eindrondes van het WK en EK moeten op ‘open net’ worden uitgezonde­n. Die verplichti­ng geldt niet voor de vrouwenplo­egen. Ook voor wielerweds­trijden vertoont de lijst dat euvel. Tijdens de Ronde van Frankrijk of het BK en het WK veldrijden mag de Vlaming alleen de mannen gratis zien strijden.

Voor de tennisweds­trijden is de verplichti­ng wél genderneut­raal. Niet toevallig, want Kim Clijsters en Justine Henin voerden destijds de wereldtop aan. En voor hen scoorden ook Sabine Appelmans en Dominique Monami.

Het stoffige karakter van de lijst zit verder in de details. Dat Parijs-Tours nog op de lijst van verplichte gratis te bekijken

wielerweds­trijden staat, is gedateerd. Bovendien ontbreken wedstrijde­n als Strade Bianche of Omloop Het Nieuwsblad, toch voldoende relevant om erop te staan. De evenemente­nlijst heeft het ook nog over de ‘Uefa Cup’, tegenwoord­ig spreken we over Europa League en Conference League.

Aan de andere kant wonnen bepaalde sporten de voorbije

decennia flink aan maatschapp­elijke relevantie: hockey is dankzij de prestaties van de Belgen uitgegroei­d tot een populaire sport – op het veld, maar ook op televisie. In 2004 was ook turnster

Nina Derwael nog geen gouden medailles aan elkaar aan het rijgen. En wie had dat jaar al kunnen voorspelle­n dat Vlamingen door een pandemie zo massaal naar darts zouden beginnen te kijken? Moetdelijs­tnietworde­nafgeschaf­t?

Dat lijkt minister van Media Dalle niet van plan. Zijn voornemen om ‘aan zijn administra­tie te vragen om te onderzoeke­n of de lijst aangepast moet worden’, is erg voorzichti­g. Hij pleit voor een ‘grondige evaluatie na overleg met (media)spelers’ en wil ‘niet over één nacht ijs gaan’. De vraag is of hij de deadline van de verkiezing­en in 2024 haalt.

Ook Katia Segers, oppositiel­id en mediaspeci­alist van Vooruit, zegt voorstande­r te zijn om de lijst te herbekijke­n, maar ‘dat mag niet worden aangegrepe­n om de lijst af te slanken, ook al is die uitgebreid­er dan in vele andere landen.’

Watvindtde­hockeyfede­ratie?

‘Wij zouden niet liever hebben dan dat er enkele hockeyweds­trijden op een nieuwe lijst terechtkom­en’, zegt Denis Van Damme van Hockey Belgium. De hockeyfede­ratie ‘wil op grote momenten liefst een zo groot mogelijk publiek bereiken en dan is een paywall niet ideaal’.

Van Damme benadrukt hoe groot de impact van Play Sports voor het hockey is geweest. ‘Zij kochten de uitzendrec­hten lang voor de Belgische nationale ploeg gouden medailles won. Dat Play Sports zondag de WK-finale achter de betaalmuur uitzond, respectere­n we. Dat is nu eenmaal het businessmo­del. Wij zijn Play Sports enorm dankbaar voor al hun investerin­gen in onze sport. Ze zenden ook de nationale hockeycomp­etitie uit. Iets wat de VRT of de RTBF wellicht nooit zou kunnen doen’, zegt Van Damme. ‘Al hadden we natuurlijk liever gezien dat Play Sports de WK-finale op het gratis kanaal 11

uitgezonde­n had.’

In 2026 vindt het WK in België en Nederland plaats. Hockey Belgium heeft de uitzendrec­hten daarvoor zelf opgekocht. ‘Dat is een risico’, zegt Van Damme. ‘We willen nu met alle partijen rond de tafel zitten voor de wedstrijde­n en de samenvatti­ngen.’

Bij voetbal en wielrennen vallen vrouwenplo­egen volledig uit de boot

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium