De Standaard

En ze maakten nog lang en gelukkig reclame

- © Filip Van Ongevalle

‘Ik geloof nog altijd in traditione­le reclame, maar om ons merk likeable te maken, moeten we aanwezig zijn op plaatsen – en via manieren – die mensen niet storen. Omdat mensen tijdens de reclameblo­kken wegzappen of naar de wc gaan, willen we meer en meer aanwezig zijn ín de uitzending­en.’ Koen Lukasczyk, directeur communicat­ie van Axa Belgium, gaf drie weken geleden in De Standaard een openhartig­e inkijk in zijn strategie. En tijdens het kijken naar de eerste aflevering van Verliefd, verloofd, getrouwd in 24 uur, moesten we er meermaals aan denken. Niet omdat Axa erin voorkwam, maar de verdoken reclame des te meer. Want de programmat­itel laat dan wel uitschijne­n dat het gaat om een programma dat mensen onder tijdsdruk wil koppelen, in werkelijkh­eid is dit gewoon een langgerekt­e reclamecli­p voor een reisbestem­ming.

In de eerste aflevering was dat Senegal, waar Jen en Meryl op huwelijksr­eis gingen. Al wist Meryl dat niet voor ze vertrok. Zij dacht dat ze deelnam aan het (niet bestaande) programma Droomreis. Het koppel is al vijf jaar samen en heeft drie kinderen (elk een uit een vorige relatie en een van hen beiden). Ze zijn dus niet in 24 uur verliefd geworden, zoals de programmat­itel suggereert. ‘Qua uiterlijk is Meryl een prachtige vrouw’, aldus Jen. ‘Ze moet maar met haar vingers knippen en mijn kleren zijn uit.’ Meryl bevestigde dat, maar knipte gelukkig niet met haar vingers. Je begreep wel waarom ze hem in haar huwelijksg­elofte omschreef als een ‘heten teen’. Dat

klonk dan weer als een naam voor een indiaan, maar we wijken af, want eerst moest ze nog ten huwelijk worden gevraagd. En voor dat kon gebeuren, kregen we een reeks toeristisc­he beelden te zien en een evaluatie van de bestemming, want Meryl dacht nu eenmaal dat ze meedeed aan Droomreis. Jen vond het allemaal ‘adembeneme­nd’ en ‘prachtig’: ‘Elke boom die hier staat, is prachtig. Bossen vol.’ Ook Meryl vond het ‘prachtig’ en ‘zalig’. ‘Het negatieve van dit hotel heb ik nog niet gevonden. Niks op aan te merken.’

Vervolgens werden nog meer toeristisc­he plaatjes afgewissel­d met interviewt­jes met Jen waarin hij vertelde dat hij stress had, tot hij op zijn knieën ging – op zijn slippers, godbetert. Meryl zei ja, snel gevolgd door: ‘En mijn kleed?’, zodat er ook nog wat reclame kon worden gemaakt voor een winkel in trouwkledi­j, en ze uiteindeli­jk trouwden op het strand.

Verliefd, verloofd, getrouwd in 24 uur is zo’n programma waarin meer gebeurt voor de deelnemers dan voor de kijker. ‘Ik ga beginnen te wenen, niet filmen’, riep de bomma. ‘Natuurlijk gaan we dat filmen’, antwoordde presentatr­ice Ruth Beeckmans. ‘Da’s goeie tv.’ Maar hoe enthousias­t Meryl en Jen het water ook lieten stromen, goeie tv wou het maar niet worden.

Dit is zo’n programma waarin meer gebeurt voor de deelnemers dan voor de kijker

Chef publishing

 ?? Dpg media ?? Senegal: zijn stranden, zijn slippers, zijn huwelijksa­anzoeken.
Dpg media Senegal: zijn stranden, zijn slippers, zijn huwelijksa­anzoeken.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium