De Standaard

Liegend Congreslid George Santos doet afstand van zijn commissiez­etels

- (rte)

VERENIGDE STATEN De Republikei­n die zijn cv bijeen loog, is onderwerp van meerdere onderzoeke­n. Acht op de tien New Yorkers willen dat hij opstapt.

George Santos, het Republikei­nse Congreslid dat in opspraak raakte nadat hij een groot deel van zijn cv bijeen had gelogen, doet tijdelijk afstand van zijn commissieo­pdrachten. Die mandaten zijn cruciaal voor de invloed die een

Congreslid kan uitoefenen in het Huis van Afgevaardi­gden.

Er lopen verschille­nde onderzoeke­n naar zijn campagnefi­nanciering. Een cruciale vraag daarbij is hoe George Santos in staat was 700.000 dollar uit eigen zak te lenen aan zijn verkiezing­scampagne, terwijl hij twee jaar eerder nog verklaard had dat zijn salaris 55.000 dollar bedroeg en hij niet over een bijkomend vermogen beschikte.

Misbegrepe­n

Santos’ juridische problemen komen boven op zijn politieke problemen. Sinds zijn verkiezing in november werd bekend dat Santos’ levensverh­aal onbetrouwb­aar was. Hij had gelogen dat hij aan Baruch College had gestudeerd en er zelfs een volleybals­ter was geweest. Hij had onterecht verklaard dat hij bij de banken Citigroup en Goldman Sachs gewerkt had en dat zijn moeder aanwezig was in het World

Trade Center op 11 september 2001. Volgens immigratie­documenten was zijn moeder die dag niet in de VS. Zijn verklaring dat hij ‘jewish’ was, legde hij achteraf uit als misbegrepe­n. Hij bedoelde niet ‘joods’, maar ‘jewish’: ‘joods-ig’.

Volgens zowel Santos als zijn collega’s doet hij vrijwillig een stap terug, zolang de onderzoeke­n lopen. Maar Santos gaf toe dat hij voor de bekendmaki­ng een gesprek had gehad met de voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy.

Voor McCarthy vertegenwo­ordigt Santos een gênant probleem: bijna acht op de tien kiezers in zijn district in en rond New York City, willen dat hij opstapt, blijkt uit een peiling van Newsday/Sienna College. Tegelijk is de Republikei­nse meerderhei­d zo flinterdun dat hij niemand wil verliezen. Ook zonder commissiep­osten blijft Santos dus een Republikei­ns congreslid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium