De Standaard

Paus ontmoet slachtoffe­rs van geweld in Oost-Congo

Door de hevige gevechten in Oost-Congo moest de paus zijn geplande bezoek aan Goma afzeggen. Dinsdagmid­dag landde hij in Kinshasa om ‘de Congolezen, die zoveel geleden hebben, te troosten’.

- © Bart Beirlant

Een ondergrond die rijk is aan grondstoff­en, maar een bevolking die geplaagd wordt door armoede en overheidsc­orruptie. ‘Vergeten conflicten’ die er woeden. Die kenmerken verbinden Congo en Zuid-Soedan, de twee landen die de 86-jarige paus Franciscus tot en met zondag bezoekt.

De paus landde om 14.30 uur op de luchthaven van Ndjili in Kinshasa, 38 jaar na het bezoek van wijlen Johannes Paulus II aan het toenmalige Zaïre van wijlen president Mobutu. Ook toen had de bevolking te lijden onder corruptie en armoede, maar niet onder opeenvolge­nde oorlogen en gevechten.

Tijdens zijn bezoek wil de paus de aandacht vestigen op het lot van de bevolking in vooral OostCongo, waar al sinds de genocide in Rwanda in 1994 een orgie van geweld woedt. ‘De paus wil de Congolezen troosten die de voorbije jaren zoveel geleden hebben. Hij wil de open wonden van dit geweld helen’, zei Ettore Balestrero, de nuntius van het Vaticaan in de Congolese hoofdstad.

‘Kolonialis­tische houding’

Franciscus was aanvankeli­jk van plan om ook Goma te bezoeken, maar dat plan moest hij laten varen door het nieuwe offensief van de rebellenbe­weging M23, die volgens een recent VN-rapport de steun krijgt van Rwanda. Na de mis op de luchthaven van Ndolo heeft de paus woensdagna­middag een ontmoeting met slachtoffe­rs van het geweld in Oost-Congo die naar de hoofdstad zijn overgevlog­en.

Het gevoel dat ze al jaren in de steek gelaten worden door de ‘internatio­nale gemeenscha­p’, is groot bij de Congolezen. ‘We kunnen niet begrijpen hoe de internatio­nale gemeenscha­p en de VN kunnen beweren dat ze machteloos staan tegen kleine groepen gewapende milities’, zei Fridolin Ambongo, de aartsbissc­hop van Kinshasa, aan Radio France Internatio­nale. ‘Het is schandelij­k. Oekraïne krijgt allerlei middelen om de orde te herstellen, terwijl de internatio­nale gemeenscha­p “machteloos” is over Congo.’

Fridolin Ambongo

Voorafgaan­d aan zijn bezoek klaagde de paus in een interview met Associated Press aan dat ‘er een vorm van kolonialis­tische mentalitei­t blijft bestaan: In het Italiaans zegt men: ‘Africa va sfruttata’ – Afrika is bedoeld om geëxploite­erd te worden. Dat is een probleem van onze houding, terwijl de Afrikanen nog niet de moed hebben om totaal onafhankel­ijk te zijn.’

Franciscus had kort na zijn aankomst een ontmoeting met Félix Tshisekedi. De zoon van wijlen Etienne Tshisekedi, ‘Mobutu’s eeuwige oppositiel­eider’, kon

begin 2019 president worden dankzij een deal met zijn voorganger Joseph Kabila, hoewel oppositiek­andidaat Martin Fayulu de verkiezing­en gewonnen had. De Congolese bisschoppe­nconferent­ie was toen duidelijk en zei dat ‘de resultaten niet overeenkom­en met de gegevens van de kerk’.

Eerlijke verkiezing­en

‘Oekraïne krijgt allerlei middelen, maar de internatio­nale gemeenscha­p is “machteloos” wat Congo betreft’

De katholieke kerk in Congo speelt niet alleen een belangrijk­e rol in het onderwijs en de gezondheid­szorg in het Congo. Sinds het begin van de jaren 90 steunt ze ook actief de strijd van de Congolezen voor een democratis­ch

systeem dat rekening houdt met de bevolking.

Net voor hij vrijdag doorreist naar Zuid-Soedan, heeft de paus een ontmoeting met de Congolese bisschoppe­nconferent­ie. Het wordt uitkijken of en in welke bewoording­en de paus zich uitspreekt over de noodzaak aan vrije en eerlijke verkiezing­en, in de aanloop naar de parlements­en presidents­verkiezing­en die normaal eind dit jaar moeten plaatsvind­en.

Aartsbissc­hop Kinshasa

 ?? Epa ?? De Congolese president Félix Tshisekedi (r.) luistert naar het betoog van de paus in Kinshasa.
Epa De Congolese president Félix Tshisekedi (r.) luistert naar het betoog van de paus in Kinshasa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium