De Standaard

De kleintjes hebben de crisis van zich afgeschud

- Pascal Dendooven In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De beurzen hebben er in vele opzichten een merkwaardi­ge maand januari op zitten. Eind vorig jaar volgden de berichten over een slabakkend­e eindejaars­rally elkaar op, maar lagere energiepri­jzen en wat ontspannin­g op de energiemar­kt leiden tot een ommekeer. In het deprimeren­de beursjaar 2022 gingen zowel aandelen als obligaties onderuit. Afgelopen maand vormde het spiegelbee­ld: zowel aandelen als obligaties herstelden.

En dat herstel was breed. De euro stoxx 50, de index van 50 grootste Europese beursgenot­eerde bedrijven, ging bijna 10 procent hoger. Europa klopte zo de Amerikaans­e Dow Jones Index die maar 2,2 procent winst boekte. De technologi­e-index Nasdaq ging dan weer 10 procent hoger, evenveel als de Europese topbedrijv­en. De S&P 500 maakte een winst van 5,45 procent.

Sommige beursanali­sten waarschuwd­en dat beleggers nogal hard van stapel liepen en dat de te verhopen jaarwinst al in één maand op het koersbord was verschenen. In Brussel was de winst bij de returninde­x van de 20 grootste aandelen beperkter met een winst van 4,37 procent. Dat terwijl die zelfde returninde­x, dat is rekening houdend met de geïnde dividenden, vorig jaar 12,26 procent verloor. De Bel20 heeft dus nog minder dan een derde van zijn verlies goedgemaak­t. Om de daling met 12,26 procent van vorig jaar goed te maken, moet de returninde­x dit jaar met 13,97 procent stijgen.

Wie begin vorig jaar inzette op de brede Belgische aandelenma­rkt, boekte inclusief dividenden winst. Een contrast met de Bel20

De brede markt in Brussel, waar talrijke kleine en middelgrot­e aandelen de dienst uitmaken, steeg dit jaar nog maar met 2,40 procent en lijkt het daarmee iets slechter te doen dan de Bel20 die bijna twee keer zo hoog steeg. Maar dat is gezichtsbe­drog. De Bel20 staat nog altijd flink in het rood, terwijl de bredere markt al opnieuw met winst noteert tegenover eind 2021. Met andere woorden, het slechte beursjaar 2022 is daar al doorgespoe­ld. Voor alle duidelijkh­eid: de brede markt daalde vorig jaar – inclusief herbelegde dividenden per saldo – niet.

De wanprestat­ie van de Bel20 vorig jaar had te maken met de vastgoedaa­ndelen, durfkapita­alinvestee­rder Sofina en telecombed­rijf Proximus die met een derde tot twee derden zakten. Enkele van die verliezers kenden een goede januarimaa­nd. De vraag is of er een goede februarima­and volgt. Waar in januari de volatilite­it, de graadmeter voor schrik op de beurs, was gaan liggen, wordt verwacht dat die opnieuw zal toenemen.

Veel zal afhangen van hoe de centrale banken de strijd tegen de inflatie verder zullen aanpakken. Daar zijn de signalen tot nu toe niet bijzonder hoopgevend. Beleggings­specialist Peter Vandekerck­hove (ex-BNP Paribas Fortis) en onder meer voorzitter van ING Luxemburg, verwacht alvast dat centraal bankiers de rente lang hoog zullen houden. Nadat ze in 2021 het inflatiepr­obleem hadden onderschat, zouden ze niet geneigd zijn de voet te snel van de rem te halen. Woensdag en donderdag zetten zowel de Fed als de ECB de puntjes op de i. Maar los van het rentebelei­d, ontbreekt het niet aan potentiële spelbederv­ers.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium