De Standaard

Brussels Airlines-topman vertrekt naar concurrent

- © Kristof Simoens

LUCHTVAART Peter Gerber, die pas in maart 2021 ceo werd van Brussels Airlines, stapt over naar de Duitse concurrent Condor. Een verrassing van

formaat.

Dat de Duitser, die drie decennia voor Lufthansa werkte, overstapt naar de Duitse concurrent Condor, had niemand zien aankomen. Peter Gerber stopt dus met onmiddelli­jke ingang als ceo van Brussels Airlines. Bij zijn aantreden in de lente van 2021 was hij de vierde ceo in evenveel jaar en wachtte hem een serieuze uitdaging: het dubbele saneringsp­lan van zijn voorganger, Dieter Vranckx – die door Lufthansa naar het succesvoll­e Swiss werd gestuurd – afronden in volle naweeën van corona.

Afslanking­splan

Reboot Plus was niets meer of niets minder dan een afslanking­splan, waarbij een kwart van het personeel, tien vliegtuige­n en tientallen bestemming­en werden geschrapt. In de zomer van 2022 leek het even compleet mis te gaan: de werkdruk werd onhoudbaar en de bonden dreigden ermee alle vluchten lam te leggen als de directie niet ingreep. Dat gebeurde: die zomer werden een kleine 700 vluchten geschrapt. Met grote tegenzin, want het kostte de maatschapp­ij meer dan 10 miljoen euro inkomsten. Maar de knieval van de directie werkte. In december liet Gerber zelfs weten dat Brussels Airlines dit jaar opnieuw winstgeven­d zou worden ‘als er geen gekke dingen gebeuren’. Al zal hij wellicht niet bedoeld hebben dat hij zou opstappen.

Comeback Christina Foerster

Dat Peter Gerber per direct het bedrijf verlaat, liet al vermoeden dat hij bij een concurrent aan de slag zou gaan. Nadat vakblad Aerotelegr­aph had geschreven dat Gerber bij de Duitse vliegtuigm­aatschappi­j Condor eind dit jaar de pensioenge­rechtigde Ralph Teckentrup zou opvolgen als ceo, bevestigde die grote concurrent van Lufthansa al snel het nieuws. ‘Peter Gerber is niet alleen een zeer ervaren luchtvaart­manager, hij is ook de man die Condor in de toekomst naar nog meer succes zal kunnen leiden’, aldus Condor-voorzitter Friedrich Andreae.

In een persberich­t over Gerbers vertrek liet Brussels Airlines intussen weten dat Christina Foerster hem tijdelijk zal opvolgen. Een oude bekende, want zij volgde in 2018 Bernard Gustin op als ceo van Brussels Airlines en kreeg twee jaar later een toppromoti­e bij Lufthansa. ‘Christina kent Brussels Airlines goed, ze was er vanaf 2016 chief commercial officer en tussen 2018 en 2020 ceo’, klinkt het in het persberich­t. ‘Een langetermi­jnopvolger voor Peter Gerber zal zo snel mogelijk aangekondi­gd worden.’

 ?? Belga ?? Peter Gerber verlaat Brussels Airlines voor Condor.
Belga Peter Gerber verlaat Brussels Airlines voor Condor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium