De Standaard

Familie Aldi-oprichter begraaft de strijdbijl

- © © Kristof Simoens

De erfgenamen van Aldi Nord-oprichter Theo Albrecht maken een einde aan hun slepende familieruz­ie. Binnenkort zal één enkele stichting de discountsu­permarktke­ten controlere­n. Beide tot voor kort ruziënde familietak­ken zullen een gelijk belang hebben. De supermarkt­keten, zélf ontstaan na een familieruz­ie over sigaretten, maakte dat bekend.

Aldi is ontstaan toen de Duitse broers Karl en Theo Albrecht na de Tweede Wereldoorl­og de kruidenier­szaak van hun ouders overnamen. In de jaren 60 kwam het tot een hoog oplopend dispuut over het al dan niet verkopen van sigaretten. De broers raakten het niet eens en gingen elk hun weg. De toenmalige Albrecht Diskont werd in tweeën gesplitst: Karl nam het zuidelijke deel van Duitsland voor zijn rekening (Aldi Süd), Theo nam Aldi Nord – waartoe ook België behoort – onder zijn hoede. De zaken gingen goed en beide broers werden multimiljo­nair.

Maar zelfs multimiljo­nairs hebben niet het eeuwige leven. Om te voorkomen dat ‘zijn’ levenswerk na zijn dood uit elkaar zou vallen, zette Theo een structuur op poten waarbij Aldi Nord in handen kwam van drie stichtinge­n die zouden beslissen over de strategie en de grote investerin­gen. Theo was er gerust in toen hij in 2010 op zijn

88ste overleed: Aldi Nord zou in goede handen zijn bij zijn zoons Theo Jr. en Berthold en hun moeder Cäcilie.

Jetset-Babett

Maar twee jaar later sloeg het noodlot toe: Berthold overleed op amper 58-jarige leeftijd. Voor zijn weduwe Babette was dat het sein om uit de schaduw te treden. Ze nam een flink voorschot op de te verwachten erfenis, liet zich graag zien op jetsetfees­tjes en dook op in de ‘boekskes’. De ‘vrolijke weduwe’ – zoals de Duitse media haar intussen noemen – stapte zelfs naar de

rechtbank toen een boek haar portrettee­rde als ‘gold digger’. Tot groeiende ergernis van de Albrechts, voor wie één huisregel heilig is: uit de media blijven. Een regel die Babettes schoonvade­r had ingevoerd nadat hij twaalf dagen was ontvoerd en pas vrijkwam na betaling van 7 miljoen Duitse mark (vandaag 3,6 miljoen euro) losgeld.

Wat Babette niet wist, is dat Berthold er voor zijn dood mee had ingestemd om minder macht te geven aan zijn eigen gezin in een van de Aldi-stichtinge­n. Dat vernam ze pas in 2019, wanneer het testament van haar schoonmoed­er werd voorgeleze­n. Berthold zou zijn moeder tijdens zijn leven al gewaarschu­wd hebben voor zijn vrouw en hun vijf kinderen. ‘Berthold zei dat hij grote twijfels had of zijn kinderen geschikt waren om het levenswerk van Theo voort te zetten, en Aldi Nord uit te bouwen met respect en verantwoor­delijkheid voor de duizenden werknemers’, aldus het testament. Zelfs een ultieme poging om haar man door de rechter postuum ‘handelings­onbekwaam’ te laten verklaren, haalde niets uit. De ooit zo discrete familie rolde vechtend over de straatsten­en en communicee­rde alleen nog via advocaten.

De ooit zo discrete familie rolde vechtend over de straatsten­en

Strijdbijl begraven

Nu hebben de erfgenamen, volgens een persberich­t van Aldi Nord, dus beslist om de strijdbijl te begraven. Aldi Nord zal worden ondergebra­cht in één holdingmaa­tschappij, waarvan beide families – zowel die van Theo Jr. (73 intussen) als die van zijn overleden broer Berthold – evenveel in handen krijgen, met gelijke rechten en pariteit van stemmen. Ze schikken meteen ook al hun juridische geschillen. Of dat ook betekent dat de intussen 64-jarige schoonzus opnieuw welkom is op familiefee­stjes, is niet bekend.

 ?? Rr ?? Aldi Nord en Aldi Süd hebben wereldwijd alles samen meer dan 11.000 winkels. De Belgische vestiginge­n vallen onder Aldi Nord.
Rr Aldi Nord en Aldi Süd hebben wereldwijd alles samen meer dan 11.000 winkels. De Belgische vestiginge­n vallen onder Aldi Nord.
 ?? Isopix ?? Babette, ’vrolijke’ weduwe.
Isopix Babette, ’vrolijke’ weduwe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium