De Standaard

Voorzitter concurrent­iewaakhond stapt op na aanhoudend­e impasse

- Pascal Dendooven ©

POLITIEKE BENOEMINGE­N Jacques Steenberge­n, de voorzitter van de concurrent­iewaakhond BMA, wacht niet langer op de regering om zijn opvolging te regelen. Hij legt zijn mandaat neer.

Jacques Steenberge­n, de voorzitter van de Belgische concurrent­iewaakhond, wacht al sinds eind augustus 2019 op de aanstellin­g van een opvolger. De toenmalige regering-Michel zat op dat moment in lopende zaken waardoor de opvolging vertraging kende. Maar ook onder Vivaldi kwam er geen schot in de zaak wegens onenigheid tussen de MR en haar coalitiepa­rtners. Aanvankeli­jk was ook de aanstellin­g van een nieuwe auditeur voor de concurrent­iewaakhond geblokkeer­d, maar dat luik werd uiteindeli­jk losgekoppe­ld van de benoeming van een voorzitter. De concurrent­iewaakhond kreeg een nieuwe auditeur, maar nog geen nieuwe voorzitter.

Jacques Steenberge­n heeft nu zelf beslist niet langer te wachten. Tot de aanstellin­g van een opvolger ligt het voorzitter­schap nu bij het directieco­mité. Ouderdomsd­eken en directeur juridische zaken Yves Van Gerven zal die taak op zich nemen.

Communauta­ire impasse

Steenberge­n vond het voorzitter­schap uitoefenen in toenemende mate niet meer logisch, omdat het lastig is initiatiev­en te nemen binnen een organisati­e als je niet weet of je volgende maand er nog aan de slag zult zijn. Bovendien gelden er strikte regels voor dossiers waarbij het college zich moet uitspreken over een eventuele veroordeli­ng voor inbreuken op de concurrent­ieregels. Eén zo’n regel is dat de samenstell­ing van het college dat moet oordelen, niet mag wijzigen in de loop van de procedure. Wie er tijdens de hoorzittin­g bij was, moet ook mee oordelen over mogelijke schuld of onschuld.

Steenberge­n, die deze zomer 74 wordt, was al sinds 2007 voorzitter van de concurrent­iewaakhond.

Daarvoor was hij partner en specialist concurrent­iewetgevin­g bij het advocatenk­antoor Allen & Overy België. Zijn opvolging verloopt problemati­sch omdat de MR Emmanuel Pieters, operatione­el directeur kmo’s bij de FOD Economie steunt, terwijl de PS en ook Open VLD Axel Desmedt van het Bipt steunen. Een van de twistpunte­n is tot welke taalrol Desmedt gerekend kan worden.

Volgens het kabinet van voogdijmin­ister Pierre-Yves Dermagne (PS) zal het dossier binnenkort op de regeringst­afel belanden. Eerdere scenario’s van de creatie van een duorol zijn van de baan.

 ?? Isopress ?? Jacques Steenberge­n.
Isopress Jacques Steenberge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium