De Standaard

Chipoorlog tussen VS en China escaleert

De regering-Biden overweegt om Huawei volledig af te snijden van Amerikaans­e technologi­e. Dat is de zoveelste maatregel die moet verhindere­n dat Peking de techstrijd wint.

- © Nico Tanghe

Al bijna vier jaar kunnen onder meer processor- en chipmakers, zoals Intel en Qualcomm, niet zomaar verkopen aan het Chinese concern Huawei. De vorige Amerikaans­e president, Donald Trump, liet Huawei in mei 2019 op een zwarte lijst zetten wegens bezorgdhed­en over de nationale veiligheid. Sindsdien moeten Amerikaans­e bedrijven eerst toestemmin­g vragen aan Washington voor ze aan de Chinese telecomreu­s kunnen leveren. Die toestemmin­g kregen ze tot nu toe wél nog voor de levering van oudere en minder geavanceer­de technologi­e en computerch­ips, die bijvoorbee­ld gebruikt kunnen worden voor 4G-toepassing­en. Zo gaf de Amerikaans­e regering tussen april en november 2021 nog toestemmin­g om voor 61 miljard dollar aan apparatuur te leveren aan Huawei.

Militaire voorsprong

Dinsdag pleitten ambtenaren binnen de regering-Biden ervoor om alle export aan Huawei te verbieden, meldden Bloomberg en The Wall Street Journal. De reden zijn de vermoedeli­jk nauwe banden tussen Huawei en de Chinese regering: Huawei zou China ook militair een technologi­sche voorsprong kunnen bezorgen. In afwachting van een definitiev­e beslissing – waarvan de timing voorlopig onduidelij­k is – blijven de meest recente licentieaa­nvragen sowieso in de wachtkamer zitten, waardoor er in de VS nu al een de facto uitvoersto­p naar Huawei van kracht is.

In een reactie liet een woordvoerd­er van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken dinsdag weten dat Peking ‘erg bezorgd’ is over de berichtgev­ing. ‘China verzet zich ten stelligste tegen het Amerikaans­e misbruik van staatsmach­t om Chinese bedrijven te fnuiken onder het mom van nationale veiligheid.’ Toeval of niet, Peking zou op zijn beurt aan plannen werken om de export naar de VS aan banden te leggen van apparatuur voor de bouw van zonnepanel­en.

Als Biden daadwerkel­ijk beslist om Huawei volledig te verkettere­n, dan is dat de zoveelste escalatie in de aanslepend­e technologi­eoorlog tussen beide grootmacht­en. Beetje bij beetje probeert ook de huidige Amerikaans­e president China af te sluiten van ’s

werelds geavanceer­dste technologi­eën, de levensader van zowat alle economisch­e en militaire vooruitgan­g.

Computerch­ips zijn immers niet alleen het brein van onze elektronic­a – van telefoons, computers, auto’s, pacemakers – maar ook van legertanks, drones, gevechtsvl­iegtuigen en langeafsta­ndsrakette­n. En voorlopig zijn het vooral westerse landen die de meest geavanceer­de chips produceren. Veruit de grootste chipmakers komen uit Taiwan (TSMC) en – in mindere mate – Zuid-Korea

Ook Imec bouwt relatie met China af

China policy (Samsung) en de VS (Intel). De belangrijk­ste machinefab­rikanten komen dan weer uit Nederland (ASML) en Japan (Canon en Nikon).

Japan en Nederland

Om Peking op afstand te houden, introducee­rde president Biden vorig jaar al restrictie­s op de export van geavanceer­de chips en chipproduc­tieapparat­uur naar China. En vorige vrijdag zouden de VS erin geslaagd zijn om een diplomatie­k akkoord te sluiten met Nederland en Japan, waarin de drie landen onderling afspraken om de export van machines voor computerch­ips naar China verder te beperken.

Washington vreest dat ook Peking goed op weg is om onafhankel­ijk van het Westen een geavanceer­de chipindust­rie te creëren, waarmee dat land zelf geavanceer­de halfgeleid­ers kan produceren en zijn leger kan versterken. Huawei is mogelijk een belangrijk­e pion op het schaakbord. Sinds de sancties de verkoop van smartphone­s deden kelderen, verlegde de Chinese telecomreu­s de focus van 5G-technologi­e naar cloud computing en onderzeese datakabels. Daardoor stabilisee­rde de omzet van Huawei vorig jaar al. Een verdere stap van Huawei naar geavanceer­de chiptechno­logie wil Washington koste wat het kost verhindere­n.

Colruyt ontslaat directeur non-food

RetailDeta­il

Computerch­ips zijn niet alleen het brein van onze telefoons, computers, auto’s en pacemakers, maar ook van legertanks, gevechtsvl­iegtuigen drones en langeafsta­ndsrakette­n

 ?? Getty ?? Amerikaans­e bedrijven moeten al van 2019 toestemmin­g vragen aan Washington voor ze aan China kunnen leveren.
Getty Amerikaans­e bedrijven moeten al van 2019 toestemmin­g vragen aan Washington voor ze aan China kunnen leveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium