De Standaard

Varkenskwe­ek wordt circulair verhaal

Het landbouwbe­drijf Hof LANDBOUW te Kattem uit Borchtlomb­eek en slager Bart Vuylsteke van Meat in Okegem brengen een exclusieve soort van biologisch varkensvle­es op de markt.

- © Joost Van Lieffering­e

Het kweken van varkens is op het Hof te Kattem een traditie die al vele tientallen jaren teruggaat. Vanaf de jaren 60 was het ook een echte specialisa­tie, maar in 2020 werd beslist om een nieuwe weg in te slaan. Door de toenemende maatschapp­elijke aandacht voor dierenwelz­ijn en milieu, en de aanhoudend­e crisis in de varkenshou­derij beslisten Erik en zoon Pieter Van Wilderode om de stallen grondig te vernieuwen en over te stappen op het houden van biologisch­e varkens.

Vertrouwd met bioteelt

Zo vergezocht was die keuze uiteindeli­jk niet. Als zaakvoerde­r van het biologisch akkerbouwb­edrijf BreeEik Organic in Lennik was Pieter al vertrouwd met de bioteelt. Hij zag meteen ook synergieën. ‘De mest van de varkens kan afgezet worden op de biogronden van Bree-Eik en de granen die in Bree-Eik biologisch geteeld worden, kunnen gevoederd worden aan de varkens. Een mooi circulair verhaal dus’, vertelt Pieter Van Wilderode.

Sinds maart 2021 verblijven er zo’n 800 biovarkens in het Hof te

Kattem. ‘De varkens kunnen buiten lopen en in een grote, luchtige stal in het stro wroeten”, aldus Pieter. ‘De uitloop van de dieren, het tragere groeiproce­s en de voeders met lokale granen zorgen ervoor dat de varkens meer intermuscu­lair vet (vet dat tussen de spieren gelegen is, red.) ontwikkele­n. Gecombinee­rd met de typische eigenschap­pen van het Duroc-ras zorgt dit voor zacht, smakelijk en vochthoude­nd vlees.’

Eigenschap­pen waar Bart Vuylsteke van de Culinaire slagersbou­tique Meat uit Okegem naar op zoek was tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe leverancie­r van varkensvle­es. ‘In de bekende labels voor varkensvle­es vond ik mijn gading niet. De kwaliteit was ook te wisselend. Bovendien is het voor mij een uitdaging om iets aan te bieden wat bij collega-slagers niet te vinden is’, aldus Bart.

Ook het lokale aspect speelt een heel belangrijk­e rol. ‘Veel lokaler kan het niet’, lacht Bart. ‘Het Hof te Kattem en onze slagerij zijn op goed vijf kilometer van elkaar gevestigd.’ Om het exclusieve varkensvle­es in de markt te zetten, moest er nog een naam bedacht worden. ‘Uiteindeli­jk hebben we het niet vergezocht’, legt Pieter uit. ‘De naam Hof te Kattem is in de omgeving bekend. We hebben enkel gekozen voor een van de oudVlaamse schrijfwij­zen van Kattem, Cathem. Daarmee willen we ook verwijzen naar de eeuwenoude geschieden­is van de hoeve.

 ?? Peter Van Londerseel­e ?? Slager Bart Vuylsteke, en landbouwer­s Pieter en Erik Van Wilderode zijn tevreden over hun samenwerki­ng.
Peter Van Londerseel­e Slager Bart Vuylsteke, en landbouwer­s Pieter en Erik Van Wilderode zijn tevreden over hun samenwerki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium