De Standaard

Opnieuw berg bezwaren tegen plannen nieuwe fietssnelw­eg

- (hsb/mdt)

MOBILITEIT Een fietssnelw­eg tussen Leuven en Brussel via Tervuren juichen veel pendelaars toe. Maar de plannen kregen de voorbije maanden al heel wat kritiek.

In Tervuren zou hij door het park lopen, wat niet in goede aarde valt bij de inwoners. In Egenhoven door een drukke wijk, wat voor onveilige situaties zou zorgen volgens de buurt.

Dezelfde plannen

Het eerste openbaar onderzoek leverde heel wat bezwaren op. Maar daar werd helemaal geen rekening mee gehouden in een nieuw openbaar onderzoek dat de voorbije weken liep. Dat kwam er immers enkel omwille van een technische fout. ‘Het vertrouwen in de Werkvennoo­tschap is compleet zoek’, zegt bewoner Jurgen De Wilde uit Egenhoven. ‘We moesten oordelen over dezelfde plannen die we eerder al afkeurden. Dat is heel frustreren­d. We deden zelf een alternatie­f voorstel, maar dat wimpelden ze af. Verschille­nde leden van het gemeentebe­stuur lijken wel oren te hebben naar onze bezwaren. Maar het écht hard voor ons opnemen lijken ze toch niet te doen.’

De Leuvense Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) weerlegde in de gemeentera­adscommiss­ie die kritiek. ‘We hebben aan de Werkvennoo­tschap gevraagd om alle plannen opnieuw te onderzoeke­n, inclusief een voorstel van de buurt om de f25 in een talud te leggen’, aldus nog Dessers.

Ook in Tervuren heerst ontgoochel­ing. De bewoners pleiten ervoor om de fietssnelw­eg langs de N3 te laten lopen. ‘We zijn ontgoochel­d dat er niets veranderd was aan de plannen. We verzamelde­n driehonder­d handtekeni­ngen voor onze petitie, en spraken met de burgemeest­er en schepen van Mobiliteit Bram Peters (Groen+), maar ze blijven helaas bij hun oorspronke­lijke standpunt. We hadden toch gehoopt dat er meer rekening zou worden gehouden met onze bezwaren’, aldus buurtbewon­er Alex Clinckx.

Maximumsne­lheid

Het gemeentebe­stuur van Tervuren is het daar niet mee eens. ‘Dat de fietssnelw­eg door het park loopt, is de minst slechte optie’, zegt Peters. ‘We overwegen wel om er een snelheidsb­egrenzing van maximum twintig kilometer per uur voor fietsers in te voeren. De fietssnelw­eg langs de N3 laten lopen, is geen goede optie. Daar zijn veel kruispunte­n, waardoor er door de fietsers veel afgestapt moet worden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium